Skip to main content

Dichter bij de Zorg

Wed, 04/01/2015 - 00:00

1 april 2015
tekst: Gerard Beentjes, foto’s: Jantsje de Boer, Gerard Beentjes, Sanne van Leeuwen

De wethouder voor cultuur en zorg prees Literair Zeist voor het initiatief om met poëzie de zorg op een andere manier onder de aandacht te brengen. Hij deed deze uitspraak in het  Dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz, toen hij drie gedichten op grootformaat posters had ontvangen, tijdens de slotbijeenkomst van Dichter bij de Zorg.

Hij toonde zich aangenaam verrast over de samenwerking tussen Literair Zeist aan de ene kant en de zorginstellingen Austerlitz Zorgt, Abrona en het Hospice aan de andere kant. Hij sprak de hoop uit dat Literair Zeist doorgaat met het project Dichter bij de Zorg. De bijeenkomst in ’t Trefpunt was vooraf gegaan door bijeenkomsten in het Hospice Heuvelrug en in De Boerderij van Abrona.

 “Ik wilde dat het gedicht niet zwaar, niet tobberig, niet huilerig was. Ik wilde een gedicht dat helder van taal is, in gewone eenvoudige woorden. Ik wilde niet een gedicht schrijven over een sterfhuis, maar laten zien dat het Hospice een leefhuis is, een leefhuis voor gasten, medewerkers en vrijwilligers”, vertelde de dichter Jos van Hest op de bijeenkomst in het Hospice.
Een half jaar was Jos van Hest de Dichter bij het Hospice. Hij sprak er met vrijwilligers en gasten, zat aan bedden en tafels, gaf poëzieworkshops aan vrijwilligers, las gedichten voor aan aanstaande doden, raakte diep onder de indruk van het leven in een sterfhuis.  In de gang hangt nu het gedicht dat hij schreef voor bewoners en bezoekers.

Van het Hospice Heuvelrug vertrokken de dichters en hun gezelschap naar Abrona in Huis ter Heide. Daar onthulde dichter Krijn Peter Hesselink samen met bewoners zijn gedicht “Dichter bij Abrona”. De dichter vertelde dat zijn gedicht  gebaseerd was op zijn ontmoeting met bewoners, mensen met een verstandelijke beperking. “Het viel me op, hoe vanzelfsprekend de rollen werden omgedraaid. Ik werd bij de hand genomen door bewoners, meegetrokken hun wereld in”, lichtte hij toe.
Op de Boerderij, het ontmoetingscentrum op het terrein van Abrona,  hangt nu in een groot frame aan de buitenzijde een citaat van de dichter: “de vogels onderweg van tak naar tak / zwaaien terug, de mensen moe van het werk / schuiven aan, de buurvrouw zet wel koffie.”

In het Dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz werd Dichter bij de Zorg afgesloten. Fred Penninga droeg zijn gedicht “Wederzijds” voor. Hij schreef het gedicht voor Austerlitz Zorgt, een coöperatieve vereniging van inwoners van Austerlitz. Zijn gedicht verwoordt treffend het doel van de coöperatie: Austerlitz Zorgt organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp, zodat zij in Austerlitz kunnen blijven wonen.

 

Bijdrage
Artikel

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.