Samen Duurzaam Zeist

Zeist groen, natuurlijk en gezond houden
Zeist is een prachtige, groene gemeente, waar mensen met veel plezier wonen, werken en recreëren. De natuur, de bossen, de landgoederen, het groen in de wijken… Wie houdt er niet van? En dat willen we graag zo houden. Vanzelfsprekend is dat niet, want we verbruiken de grondstoffen van de aarde in een stevig tempo. En op een manier die schadelijk is voor ons klimaat, onze eigen leefomgeving en onze gezondheid. Samen Duurzaam Zeist wil daar iets aan doen door in Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder, Huis ter Heide en Zeist bij te dragen aan oplossingen.

Dat kunnen we niet alleen
Zeist groen, natuurlijk en gezond houden: daaraan kunnen we allemaal bijdragen. Sterker nog, inwoners, ondernemers, instellingen en gemeente hebben elkaar daarvoor hard nodig. Geen van ons kan het alleen. En we zien gelukkig al heel veel mooie initiatieven: woningeigenaren, bedrijven en de gemeente isoleren hun panden en plaatsen zonnepanelen, inwoners scheiden steeds meer afval, fietsen steeds meer en zetten zich in voor het groen in Zeist. Het zijn slechts enkele voorbeelden van een lange lijst. Maar er is nog méér te doen! En daar hebben we ú bij nodig.

Een beweging
Samen Duurzaam Zeist is een beweging waarin inwoners en organisaties, ondersteund door de gemeente, samenwerken aan acties die bijdragen aan dat groene, gezonde en duurzame Zeist. Acties die worden uitgevoerd door inwoners en ondernemers zèlf, al dan niet samen met de gemeente. We richten ons daarbij op natuur, klimaat, bodem, water, geluid, luchtkwaliteit, licht, geur, afvalvermindering, energiebesparing en -opwekking en opnieuw gebruiken van materialen.

Doe je mee?
Iedere inwoner van de gemeente Zeist, dus ook van Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide, kan bijdragen aan een groene, gezonde en duurzame gemeente. Dat kan door actief te worden bij Samen Duurzaam Zeist op een manier die bij jou past! Wil je plannen bedenken, of juist praktisch aan de slag? Sluit aan bij Samen Duurzaam Zeist! Wij helpen je om jouw idee verder te brengen of koppelen je aan een bestaand initiatief. Meld je bij ons aan door te mailen naar info@samenduurzaamzeist.nl. Lees meer op www.samenduurzaamzeist.nl. Samen Duurzaam Zeist steekt de handen uit de mouwen. Doe je ook mee?

Brede Milieu Visie
De basis voor Samen Duurzaam Zeist is gelegd in de Brede Milieuvisie (BMV). De BMV is opgesteld door de gemeente in nauwe samenwerking met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van milieugroepen. Doel van de BMV is om Zeist een groene gemeente te laten blijven, waar minder grondstoffen worden verbruikt , waar we de natuur respecteren en waar de inwoners onder gezonde omstandigheden leven. De gemeenteraad heeft besloten dat Zeist zo snel mogelijk energieneutraal wil zijn, en uiterlijk in 2050. Dat houdt in dat we met zijn allen in de gemeente in 2050 evenveel duurzame energie moeten opwekken, als we energie verbruiken. Het vertrekpunt is dus, dat we onze energievraag binnen onze eigen gemeente oplossen, en geen duurzame energie (uit bijvoorbeeld zon of wind) elders inkopen. Het vraagt dus ook van ons dat we flink op energie gaan besparen. Een stevige uitdaging!

Website: www.samenduurzaamzeist.nl
E-mail: info@samenduurzaamzeist.nl
Facebook: https://www.facebook.com/DuurzaamZeist
Twitter: https://twitter.com/SamenDuurzZeist
Instagram: https://www.instagram.com/samenduurzaamzeist/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/samen-duurzaam-zeist

Bekijk hier bijdragen over Samen Duurzaam Zeist