Column

De Avondvierdaagse Zeist

Column
Afgelopen week was het weer zover: de Avondvierdaagse. Als vanzelf gaf ik me op als meeloopouder namens De Griffel toen mijn dochter 6 werd. Ik keek ruim 10 jaar geleden steeds mijn ogen uit. Ik kon het dinsdag daarom niet laten om langs de route te gaan zitten.
tekst en foto’s: René Scheffer

Vaas

Column
“Die vaas…”, zegt ze, nu voor de derde keer. “Wat is er met die vaas?”, vraag ik. “Die staat er mooi bij. Ik kijk weleens naar de mensen die buiten op de Slotlaan voorbijkomen, hoe ze soms naar die vaas kijken. Die nieuwe vaas krijgt echt veel aandacht”. Ze klinkt afwezig.
tekst en foto: Marcel Leenders

“Wat goed dat je dat doet!”

Column
“Wat goed dat je dat doet!” Dit is de standaardreactie als ik mensen vertel dat ik één dag in de week als juridisch vrijwilliger werk op een Asielzoekerscentrum (AZC) of Noodopvanglocatie in Zeist of Huis ter Heide. Ik weet nog steeds niet goed hoe ik moet reageren op die reactie. Want wat bedoelen mensen ermee?
tekst en foto: Iris Cassandra

Groepsdruk in het Wilhelminapark

Column
Op een zonnige zondagochtend verzamelen een stuk of 15 mensen zich in het Wilhelminapark. Aan hun kleding te zien gaan ze niet naar de kerk, en een rustdag zou het ook niet bepaald worden. Ik doe voor de eerste keer mee, met een groepsles, nee sorry, een ‘Bootcamp’. Na tien minuten zie ik al sterretjes.
tekst: Ronald Camstra; foto’s: Tamim Mahboubzada

Meer vlinders, vogels en bijen in je tuin?

Column
Hittegolven of juist hevige regenbuien, het negatieve klimaatnieuws vliegt je om de oren. Gelukkig kun je zélf een heleboel doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Ik ben aan de slag gegaan met een 'minibos' in de voortuin van mijn huis in Den Dolder, en nu zie ik van alles groeien en bloeien!
tekst en foto: Daan Bleichrodt

Minister van Uitstel

Column
Op de ochtend dat ik een venijnige column over de kabinetsplannen wilde tikken, stond ik in een toilethokje bij Hotel Figi om een foto van de kloppende ontsteking van mijn grote teen te maken. Ik zag al voor me hoe ik uit de wc werd gesleept en weggebracht naar Uitvaartcentrum Jufferstraat aan de overkant van de straat.
tekst: Ewout Schröder; foto: Andrea Schmidt via Pixabay

Guilty Pleasures

Briefwisseling
Sinds Ruud Vermaase naar Doorn is verhuisd mailt hij met Arend Postma over de voors en tegens van Doorn versus Zeist. In deel 22: Guilty Pleasures. "Op een Pasar Malam hier in Zeist zag ik ooit de laatst overgebleven Blue Diamond (niet Neil) Ramona spelen: ook dat nummer kan ik niet ontkennen."
tekst: Arend Postma en Ruud Vermaase; foto: Arend Postma

Vaarwel kermis!

Column
Al scrollend door mijn telefoon lees ik dat de kermis in Zeist vroegtijdig weer vertrokken is. Vaarwel kermis! Tot over 30 jaar. Als er dan een burgemeester en een kermisexploitant is die het weer aandurft. Ik denk terug aan wat ik twee jaar geleden schreef over de kermis in Zeist.
tekst en foto: Yovanka Wiedeman

AH

Column
Het valt mij de laatste jaren op dat wij steeds slordiger omgaan met ons taalgebruik. Er is momenteel geen Zeister dialect meer. Zullen we moeite doen om Zeist taalkundig het Haarlem van Midden Nederland te maken?
tekst en foto: Erwin Hagen

Magistermoeder

Column
Ik was een Magistermoeder geworden. Naast mijn werk als jeugdconsulent in Zeist, ben ik ook moeder, en ik dacht niet zonder Magister te kunnen. Een hoop kilometers boswandelingen in het mooie Austerlitzer bos heb ik hier over gepraat en nagedacht. Nu ben ik Magistermoeder af, ik heb de app eraf geknikkerd.
tekst: Marieke Palm

Onder Bomen

Column
Jeroen Heindijk (53) uit Zeist is boomspecialist. Hij organiseert al sinds 1996 bostochten voor kleine groepen naar bossen in Engeland en voor gezelschappen naar Nederlandse bossen. Nu is er ook een boek: Onder Bomen. Centraal thema in het boek is de ouder wordende boom en wat daarvan te leren is.
tekst: Maarten Bos; foto: Jeroen Heindijk

Zeist in de oorlog

Column
Onlangs organiseerde het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) weer een Historisch Café in Figi. Als groot liefhebber van geschiedenis ben ik een frequent bezoeker van deze cafés. Het onderwerp was dit keer: Zeist in de Tweede Wereldoorlog. Marja Vermeulen hield een inleiding.
tekst en foto: Maarten Bos

Wat knaagt …

Column
In Vollenhove wordt een deel van de woningen verhuurd aan mensen die zich inzetten voor de buurt. De evaluatie laat zien dat met name jonge mensen zich graag inzetten voor hun buurt en hun leefomgeving. Een prachtig initiatief, maar zou het niet mooi zijn om deze sociale dienstplicht dan in alle wijken te vragen?
tekst: Henny Fokkema; foto: Pixabay

Ultra bewerkt voedsel

Column
Ergens midden februari kwam er ineens geen water meer uit de kraan. Bij graafwerkzaamheden was een leiding geraakt waardoor heel Zeist zonder water zat. Er ontstond direct een run op de supermarkten voor het hamsteren van flessen water. Hoe zijn we zo afhankelijk geworden van de supermarkt?
tekst en foto: Margot ten Hoor

Pages