Maarten sprak met Inno van Maanen, die al 47 jaar vrijwilliger is bij De Bison, één van de zes scoutinggroepen in Zeist. De groep begon in 1911 in een huis aan de Lorentzlaan, vlakbij het Bisonveld, waar destijds echte bisons stonden. Daarom gingen de scouts zich De Bison noemen.
3 november 2024
tekst en foto: Maarten Bos
Ik heb de lezers van het Zeistermagazine al eerder verteld over een aantal markante vrijwilligers die Zeist kent. Ik heb bijvoorbeeld geschreven over programmamaker Kees Linnenbank, die voor Slotstad TV werkt en documentaires maakt. En ook over Harrie van Dijk, die vrijwilliger is bij de katholieke kerk, Caritas, de Wereldwinkel en de Weggeefwinkel. Hij was enige jaren geleden vrijwilliger van het jaar in Zeist en is zelfs koninklijk onderscheiden voor zijn werk. En nu wil ik de lezers laten kennismaken met Inno van Maanen, een vrijwilliger die al jarenlang een drijvende kracht is achter de scouting in Zeist. Hij werkt voor De Bison, één van de zes scoutingsgroepen in Zeist. Ik sprak hem onlangs in restaurant Figi.
De Bison
Inno: "Ik ben 66. Ik werk nog altijd als servicemonteur in de koudetechniek, maar tegenwoordig niet meer full time. Daardoor heb ik nu nog meer tijd voor de scouting. Ik werk voor de scoutingsgroep De Bison en ik ben daar al op 19-jarige leeftijd als leiding begonnen. Daarvoor ben ik in een andere groep vanaf mijn 10e verkenner geweest. Maar bij De Bison kwam ik meteen in de leiding".
"Wat heb ik in die 47 jaar allemaal gedaan? Ik ben verkennersleider, groepsbegeleider en- voorzitter, trainer en speladviseur geweest, ook op districts- en regioniveau. Tegenwoordig verricht ik hand- en spandiensten. Ik kook, met name ook tijdens de kampen, die er voor alle leeftijdscategorieën geregeld zijn. Ik doe het onderhoud van de materialen en het beheer, onderhoud en verhuur van het gebouw. Ik ben op de zaterdagmiddagen altijd aanwezig. Voor al dat werk heb ik in 2002 (bij mijn 25-jarig jubileum) het zilveren waarderingsteken van de Landelijke Organisatie scouting gekregen en in 2012 (na 35 jaar vrijwilligerswerk) een koninklijke onderscheiding".
Scoutinggroepen
Inno: "De Bison is één van zes scoutingsgroepen die Zeist telt. De beweging is in 1907 in Engeland opgericht door kolonel Baden Powell. Hij zocht naar een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jeugd en werkte daar al tijdens zijn tijd in het leger aan. In 1910 werden de eerste scoutingsgroepen in Nederland gevormd. De Bison bestaat al vanaf 1911 (113 jaar) en is één van de oudste groepen van Nederland. Oprichter Baden Powell stierf in 1941.
Er zijn nu zo'n 90 tot 100 leden bij De Bison. Deze groep scouts is één van de weinige jongensgroepen die er nog bestaan in ons land. De meeste scoutingsgroepen zijn gemengd. Bij De Bison is dat niet zo. De ouders van de kinderen willen dat ook liever zo houden. Dan zeggen zij: laat de jongens maar bij elkaar blijven. En lang geleden mocht dat helemaal niet, gemengde groepen".
Jubileumkampen
Inno:" Bij de scouts heb je de welpen van 7 tot 10 jaar, daarna de scouts tot 14, 15 jaar, daarna tot 19 jaar de explorers en daarboven nog de stam. Zij hebben alle eigen programma's maar met name in de jubileumkampen eens per 5 jaar gaan ze dan toch gezamenlijk op pad. Ik ben zelf dan weer hopman. Al de leeftijdsgroepen gaan gekleed in uniformen, ieder in eigen kleuren. Het is de bedoeling dat zij zelfredzaamheid leren, dus koken, kamperen, knopen leggen en bijvoorbeeld ook EHBO-vaardigheden. Voor de vaardigheden die zij verwerven krijgen de jongeren insignes".
Scouting Nederland is er voor kinderen en jongeren en is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Er zijn 1.195 scoutingsgroepen in Nederland. De scouting telt in ons land 110.000 leden. Wereldwijd zijn er 50 miljoen scouts, meiden en jongens in de leeftijd van 5 tot 21 jaar. Velen gaan daarna (en ook daarvoor al) door als vrijwilliger. Inno:" Maar pubers haken ook weleens af omdat ze op sport gaan en dat is dan ook vaak op zaterdagmiddag".
Koningin Maxima is beschermvrouwe van de beweging in Nederland. In vroeger jaren waren dit prins Bernhard en later prins Claus. De scouts houden dikwijls een wereldbijeenkomst, de zogenaamde Jamboree. In 1937 was Nederland in de ban van de Jamboree die toen in ons land (in Aerdenhout) werd gehouden. Koningin Wilhelmina was erbij en er werden zelfs postzegels uitgegeven (de zogenaamde Jamboreezegels). In 1995 deed de Jamboree Nederland nogmaals aan. Dat was in Dronten. Enige tijd geleden was de Jamboree in Korea. Dat evenement verliep rampzalig en moest vroegtijdig worden afgebroken als gevolg van extreme weersomstandigheden.
Opbouwend werk
Inno tot slot:" Zolang mijn gezondheid het toelaat wil ik doorgaan met dit opbouwende werk. Het is heerlijk om de jeugd gelukkig en tevreden te zien. Dat is het leukste: jongeren een goede vrijetijdsbesteding geven. Dus wie weet ben ik straks 50 jaar vrijwilliger. Ik ben trouwens al als vrijwilliger actief vanaf mijn 12e jaar, zelfs nog voordat ik bij De Bison kwam en ook buiten de scouting om. Nog een weetje: hoe komt De Bison aan zijn naam? De groep begon in 1911 in een huis aan de Lorentzlaan. Daar vlakbij was het Bisonveld met destijds echte bisons op dat terrein. En daarom gingen de scouts zich De Bison noemen. Tegenwoordig zijn we, samen met nog 4 andere groepen, te vinden aan het Padvinderslaantje in Zeist. Op die locatie is er een plein naar me genoemd, het Inno van Maanenplein".
Meer informatie over scoutingsgroep De Bison via www.debison.nl. Mailadres: info@debison.nl
|
|
|
Reacties
Inno van Maanen, scouting Zeist
Wat een geweldig stuk over Inno van Maanen van scouting Zeist. Fijn dat er ook nog vrijwilligers zijn die een leven lang vrijwilliger willen zijn. Hopelijk zorgt dit verhaal ervoor dat het jongeren aanzet om lid te worden van een scouting groep. Uit eigen ervaring weet ik dat het scouting gebeuren een mooie basis kan zijn voor je toekomst.
Gerard Marlet uit Austerlitz