Ar Stramrood schreef een boek over de geschiedenis van Atletiekvereniging FIT (AV FIT), in 1941 opgericht door zijn vader Cor Stramrood. Maarten sprak met hem over het boek en over de geschiedenis van de atletiek in Zeist.
20 oktober 2024
tekst en foto: Maarten Bos
Niet lang geleden heb ik de lezers van het Zeistermagazine laten kennismaken met de Bilthovenaar Ar Stramrood (1945). Ik vertelde dat Ar na zijn pensionering verschillende geschiedenisboeken had geschreven, waaronder een over zijn oom Arie Stramrood, die verzetsstrijder was en in de oorlog werd geëxecuteerd. Ik interviewde Ar toen over zijn biografie van deze oom. Tijdens dat gesprek vertelde Ar mij dat zijn vader Cor Stramrood in 1941 een atletiekvereniging had opgericht in Zeist (AV FIT) en dat hij, de zoon, ook daarover een boek ging schrijven en dat dat in november 2024 zou uitkomen. Ik beloofde de schrijver hem over deze nieuwe publicatie te zijner tijd eveneens aan de tand te voelen. En onlangs leidde dat tot een hernieuwde ontmoeting tussen Ar en mij. Tijdens die samenkomst deed Ar mij alles uit de doeken over zijn meest recente werk.
Vader
Ar: "Mijn vader Cor Stramrood (1916-1982) richtte in 1941 de vereniging AV FIT op samen met enkele andere jonge Zeister atleten. Voor 1941 werd er ook aan atletiek gedaan in Zeist en zelfs op een heel goed niveau. Maar rond 1940 moesten atletiekbeoefenaars uit Zeist helemaal naar Utrecht voor hun sport. Mijn vader ging toen een klein groepje Zeister sporters trainen en dat ging zo goed dat in 1941 besloten werd tot het oprichten van FIT. Cor wilde alleen trainer zijn maar werd op veler aandrang ook (tijdelijk) voorzitter. Hij was toen 25. Hij bleef ‘tijdelijk’ voorzitter tot 1977. Toen moest hij wegens gezondheidsproblemen stoppen, anders was hij doorgegaan. In 1982 is hij overleden. Hij is niet zo oud geworden, 65 jaar".
Ar: "Zeist leverde al voor 1941 deelnemers aan de Olympische Spelen en verscheidene Nederlandse kampioenen. Ik begin mijn boek met een paar hoofdstukken gewijd aan die jaren voorafgaande aan de oprichting van FIT. Ik kom onder andere te spreken over een schoenmaker uit Zeist, Wim de Heus, die wel meeliep in het Olympisch defilé van de Spelen 1928 in Amsterdam maar daarna van de selectieheren toch niet mocht meedoen aan de Spelen zelf. Diep teleurgesteld reisde hij huiswaarts. Hij had zich op eigen kosten een pak moeten laten aanmeten voor de parade in het gloednieuwe Amsterdamse Olympisch Stadion, had zijn heen en weer reizen zelf moeten betalen en kreeg ook nog eens geen enkel vrijkaartje van de sportbestuurders voor enig sportonderdeel. De krant in Zeist sprak er schande van. Wim deed overigens aan kogelslingeren".
Voorzitter
Ar: "Er zijn nog veel meer anekdotes te vertellen en uiteraard is er ook het hoofdstuk over mijn vader Cor. Zonder hem was FIT er waarschijnlijk niet geweest. Vanaf de oprichting in 1941 was hij dus 36 jaar lang voorzitter van FIT en daarna werd hij nog benoemd tot erevoorzitter. Die man heeft zoveel betekend voor FIT. Zijn broer Arie, de verzetsstrijder, was ook lid. Hij deed aan speerwerpen".
Ar: "Hoe meer ik onderzoek deed hoe meer ik tot de conclusie kwam dat het verleden van FIT echt de moeite waard was. Mijn boek begint al in 1925 maar omdat FIT centraal staat is de titel van het geschrift geworden: Atletiek in Zeist, FIT in de periode 1941-1977. Verdere hoofdstukken gaan over de oprichting van FIT in het oorlogsjaar 1941, het reilen en zeilen van de jonge vereniging in de eerste jaren, de moeilijke periode in de jaren na de oorlog, het opbloeiende verenigingsleven in de jaren vijftig van de vorige eeuw en de successen in de jaren zestig. Daarna gaat het voort over 1970 tot 1977".
Ar vertelde mij nog dat het boek ook hoofdstukken bevat over het Bisonveld, bijna 30 jaar lang de trainings- en wedstrijdaccomodatie waar FIT het mee moest doen, en over de nationaal en internationaal bekende Rondes van Zeist, die tussen 1942 en 1954 plaatsvonden. Ar: "Dat was toen de bekendste atletiekwedstrijd van Nederland". En ook, zo legde de schrijver uit, worden al die bestuursleden en trainers, die de vele honderden jonge mensen die kortere of langere tijd lid van FIT waren in staat stelden hun sport te beoefenen, uit de vergetelheid gehaald. Het boek gaat niet alleen over de bekende atleten die FIT heeft voortgebracht, maar beschrijft ook het verenigingsleven, de wedstrijden die werden georganiseerd en al de hoogtepunten uit de periode 1941-1977.
Bilthovenaar Ar
Bilthovenaar Ar is zelf zijn hele leven sportief geweest. Hij was in 1967 nationaal atletiekkampioen verspringen bij de studenten en hij is ondanks zijn enigszins gevorderde leeftijd nog altijd in staat om verkochte boeken op de fiets bij de kopers te bezorgen. Op de fiets bestrijkt hij de hele regio Bilthoven-Zeist. Ar:" Wat mijn atletiekprestaties betreft kan ik je nog zeggen dat mijn vader jarenlang met een tijd van 11,3 seconden het FIT-clubrecord op de 100 meter in zijn bezit had en dat ik dat in 1967 verbeterd heb tot 11,2. Mijn vader was toen erg trots op mij. Ja wij waren een echte atletiekfamilie. Maar niet sporten op zondag, hè. Gereformeerd, begrijp je. Nou ja, vroeger dan".
In zijn werkzame leven was Ar werkzaam bij een bank maar na zijn pensionering ontpopte hij zich tot onvermoeibaar en talentvol archiefonderzoeker. Hij schrijft daarbij graag. Zijn vader hanteerde ook al vlot de pen. Die leverde vele bijdragen aan de periodieken van FIT en aan de toenmalige Zeister Post. Zo vader, zo zoon, zogezegd. Ar:" Mijn vader kon goed schrijven. Het eerste artikel dat hij ooit schreef stond in 1948 in de Zeister Post. Dat ging toen over de komst van donkere atleten in de atletiek en wat daarvan verwacht kon worden. Hij gebruikte daar terminologie bij die nu niet meer zou kunnen. Lees het maar eens na".
83 jaar
AV FIT bestaat op dit moment 83 jaar. Er zijn zo'n 500 leden. Vanaf 1971 kwam FIT, na het Bisonveld, terecht bij Blikkenburg en nu wordt er gesport op een locatie bij Dijnselburg. Ar vertrok in 1969 uit Zeist en was toen geen lid meer van FIT. Begin 2024 bezocht hij weer eens een jaarvergadering van de vereniging. "Dat was voor het eerst in 55 jaar", aldus Ar.
Ar had tijdens ons gesprek nog een laatste nieuwtje: hij bereidt al weer een volgend boek voor: "De lange geschiedenis van het gemeentewapen van Zeist" (meer dan 1200 jaar. Verschijnt eind 2025). Ik kijk er naar uit.
Op zijn publicatie over FIT is nu al door velen ingetekend, onder anderen door oud-leden van boven de 90 jaar. Een succes.
Boek
De publicatie verschijnt in november van dit jaar, heeft een hardcover, een omvang van ongeveer 200 bladzijden en bevat vele afbeeldingen. Het is te verkrijgen voor de prijs van 22 euro door voor-inschrijving via ar.stramrood@gmail.com. Na 1 november is de prijs 25 euro.
Inwoners van Zeist en directe omgeving krijgen het boek persoonlijk door de schijver thuisbezorgd.
Contactgegevens:
Ar Stramrood
Obrechtlaan 60
3723 KD Bilthoven
ar.stramrood@gmail.com
Tel: 030 229 16 23
|
|
|