Skip to main content

Themacafé LFB Zeist bestaat 15 jaar

Sun, 10/13/2024 - 14:36
Burgemeester Joyce Langenacker van Zeist op het jubileumfeest van het LFB Zeist

Deze maand bestaat het Themacafé van LFB Zeist, voor mensen met een verstandelijke beperking, 15 jaar. Om dat te vieren was er een jubileumbijeenkomst in Bij Johannes aan de Montaubanstraat. Na een soepmaaltijd was er een samenzijn met de burgemeester. 

13 oktober 2024
tekst en foto’s: Maarten Bos

Vijf jaar geleden was ik ook bij het 10-jarig jubileum van het LFB-café Zeist. Oud-burgervader Koos Janssen was daar toen bij aanwezig. Daarom leek het me leuk om ook naar dit 3e Lustrum te gaan. Bovendien was ik er voor gevraagd.

Het LFB-café wordt georganiseerd door en voor mensen met een verstandelijke beperking. LFB staat voor Landelijke Federatie Belangenverenigingen. De LFB opereert nationaal en bestaat al sinds 1995. Zeist is een van de locaties van de LFB. Het café houdt thema-avonden. 

Burgemeesters
Bij het jubileum was burgemeester Joyce Langenacker aanwezig en zij trad daarmee in de voetsporen van haar voorganger 5 jaar geleden. Joyce had speciaal tijd vrijgemaakt in haar drukke agenda omdat zij het belangrijk vond zelf bij deze mijlpaal stil te staan. Zij kwam na afloop van de feestelijke soep.

Koos Janssen zei in 2019 het volgende: "Zeist feliciteert het café met een grootse prestatie. 10 jaar lang themabijeenkomsten organiseren is niet niks. Kijkend naar de onderwerpen die behandeld worden kan alleen maar geconstateerd worden dat het steeds belangwekkende avonden zijn. Spreken over zaken als geld, vakantie, hobby's, wandelen, verkiezingen, WMO, daar wordt een mens wijzer van, zo vinden alle geregelde bezoekers van de thema-avonden".

Joyce Langenacker voegde daar in 2024 in een interview met organisator Michiel Zeeuw aan toe: "Net als Koos Janssen vind ik het LFB-café heel belangrijk. Wij hopen dat jullie nog heel lang bestaan. Wij doen veel voor inclusie: ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen en overal bij betrokken wordt. Bijvoorbeeld door te werken aan toegankelijkheid en goede communicatie. Daaronder valt onder meer voor iedereen begrijpelijke brieven sturen namens de gemeente. Ook de doelgroep van het LFB-café willen we erbij houden. We blijven steeds kijken naar wat er beter kan voor deze groep. Waar lopen de desbetreffende mensen tegenaan? Wij willen dat graag weten en daarover in gesprek blijven. We streven naar een compleet beeld. De gemeente steunt het café met subsidie".

Ga het gesprek aan
Ik wil er zelf nog dit over kwijt: mensen oordelen snel. Zij denken dat iemand met een verstandelijke beperking niets te vertellen heeft. Ik zou zeggen: neem de proef op de som, vul niet in voor een ander en ga het gesprek eens aan. Je zult versteld staan. Ik kan het weten, want ik werk al 18 jaar met collega's die dikwijls een beperking hebben. Twee van de personen waar ik mee werk kwamen jaren geleden al bij het Themacafé. Eén van hen, Bert Hoegen, zei tegen mij: "Wat vond ik het leuk en positief om daar aan mee te doen. Ik had zo'n leuk contact met de mensen daar en ik stak er veel van op". 

Thema-avonden
Het themacafé wordt acht keer per jaar gehouden. Alleen in de vakanties komen de deelnemers niet bij elkaar. Sommigen komen al 15 jaar, dus vanaf het begin en vele anderen bezoeken de avonden ook al jarenlang. Michiel Zeeuw tekent vanaf 2009 voor de organisatie. Hij wordt bijgestaan door LFB-coaches. 

Het café bespreekt niet alleen thema's maar houdt ook trainingen en workshops. Sinds meer dan 10 jaar zijn de bijeenkomsten aan de Motaubanstraat. Daarvoor was De Ark aan de Van Reenenweg de locatie. 

Michiel Zeeuw: "Ik organiseer de thema-avonden al 15 jaar met groot plezier. Ik krijg er assistentie bij van 3 LFB-coaches die elkaar afwisselen. Dat zijn Simone, Sandra en Maud en vanavond zijn ze er alledrie. Toch doen wij heel veel van de organisatie zelf. Vanavond hebben we geen thema maar alleen feest. Terecht hoor bij zo'n mijlpaal. Voor 2009 gingen we naar thema-avonden bij de Wilg in Utrecht. De Zeistenaren onder ons vroegen zich af of zo'n evenement niet ook in Zeist georganiseerd kon worden. We kregen van de gemeente subsidie voor een half jaar en zie: 15 jaar later zijn we er nog. Voor de bezoekers is het informatief en ze doen tegelijk aan netwerken. Onze gasten hebben niet altijd zelf een uitgebreid sociaal netwerk".

Quirine Hupkens van der Elst was er deze avond ook bij. Zij werkt voor Biga Zeist en komt al vanaf het begin bij het themacafé. Zij kent Michiel Zeeuw goed. "Ik woon met Michiel en enkele anderen in 1 flatgebouw, ieder in een eigen appartement. Ik leer heel veel van de bijeenkomsten en ik vind het bovendien gezellig om erbij te zijn. Geregeld vraag ik ook anderen mee, zoals jou nu. Wat een fijn feest vandaag".

Veel meer bezoekers van de avond waren enthousiast. Om 21 uur ging iedereen huiswaarts. 
 

Bijdrage

 


Maarten schreef eerder: 
Zeistenaar Francis Taylor helpt Ghana


Meer voor mensen met een beperking: 
Paraplu

Drie jonge cabaretiers treden op in het Theater Slot Zeist


Volgende aankondiging: 
Triple Tour: cabaret in drievoud

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.