Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Den Dolder-dilemma: veiligheid versus vooroordelen

De behandelkliniek van Fivoor in Den Dolder: een rood gebouw met een hoog hek er om heen

In de nasleep van de dramatische gebeurtenis in Den Dolder voltrekt zich op sociale media een voorspelbaar scenario. Het is duidelijk dat er bij Fivoor een vreselijke inschattingsfout is gemaakt, en het is dan verleidelijk om alle cliënten van zo'n forensische kliniek volledig op te willen sluiten, maar het is essentieel dat patiënten stapsgewijs leren omgaan met vrijheid.

19 januari 2025

Jurian Vernooij tekst: Jurian Vernooij; foto: Ronald Camstra

Gedachteloos open ik de X-app op mijn telefoon. Een bericht van Politie Utrecht trekt direct mijn aandacht: Dodelijk steekincident - Duivenhorst - Den Dolder. Een 76-jarige vrouw uit de gemeente Zeist is om het leven gebracht. Details ontbreken, maar de politie roept op tot het delen van camerabeelden.

In de Facebookgroep van Zeist, het digitale dorpscafé, circuleert al een foto van de vermoedelijke dader: een lange man in een opvallende blauwe jas met capuchon. Wacht even.. Een man van hooguit 30 jaar die een weerloze bejaarde vrouw doodsteekt, midden op straat en op klaarlichte dag? Wie doet zoiets? Het is het moment dat mijn gedachten voor het eerst afdwalen naar de forensische kliniek in Den Dolder. Het zal toch niet..

Mijn vermoeden blijkt juist: de dader is een patiënt van forensische kliniek Fivoor. Het nieuws slaat hard in, zeker in een gemeenschap die de moord op Anne Faber nog niet is vergeten. Die dramatische gebeurtenis leidde destijds al tot felle kritiek op het toezicht in de kliniek, en nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Voor Fivoor, dat naarstig op zoek is naar een nieuwe locatie vóór 1 januari 2027, wordt de situatie nog complexer. Want wie wil deze kliniek nog in zijn achtertuin?

In de nasleep van dit dramatische incident voltrekt zich op sociale media een voorspelbaar scenario. "Dit klote land wordt geleid door watjes, softies en losers!" schrijft een inwoonster, waarna ze het hele concept van verminderde toerekeningsvatbaarheid wegzet als een onnozel juridisch bedenksel. De dader zal volgens haar vast weer een ‘fopstrafje’ krijgen, een sentiment dat massaal wordt geliket door dorpsgenoten. Ik reageer dat wetenschappelijk is aangetoond dat strenger straffen niet effectief is en je psychisch gestoorde delinquenten beter óók een behandeling kunt geven, maar dat is aan dovemansoren gericht.

Begrijp me niet verkeerd: de woede en verontwaardiging zijn volkomen terecht. Deze tragedie had nooit mogen gebeuren. Er is overduidelijk een inschattingsfout gemaakt door deze verdachte zonder begeleiding de straat op te sturen. Maar wie verder kijkt dan de onderbuik, ontdekt een werkelijkheid die weerbarstiger is dan een simpel 'opsluiten en weggooien die sleutel'.

Zo'n forensische kliniek zal altijd op een dun koord balanceren: aan de ene kant moet de veiligheid van omwonenden gewaarborgd worden, aan de andere kant is het essentieel dat patiënten stapsgewijs leren omgaan met vrijheid. Zonder een beetje vrijheid geen herstel, zonder herstel geen veilige terugkeer. Het is verleidelijk om na dit drama zo'n kliniek volledig te fileren. Maar dat lijkt me onterecht, want er zijn natuurlijk vele behandelingen die wél slagen, alleen komt dat niet in het nieuws.

Het blijft een uitdaging voor Fivoor, en daarmee voor de samenleving als geheel, om een betere balans te vinden tussen veiligheid en behandeling. Dit vraagt om meer dan schreeuwende krantenkoppen en onderbuikreacties op sociale media, want het ongenuanceerd veroordelen criminaliseert ook de vele patiënten die worstelen met niet-gewelddadige problematiek (zie onderstaande brief, die eerder verscheen op RTV Utrecht). Voor Fivoor in Den Dolder is het echter te laat. Na twee dodelijke incidenten kan ik me goed voorstellen dat men het daar wel welletjes vindt met nuances.
 

Bijdrage
Column

 


Jurian schreef eerder: 
Uit de comfortzone


Meer over Duivenhorst: 
Hek in Den Dolder

Zwartwitfoto van een Zeister familie in de jaren '50 die buiten op de rand van een huis zitten


Volgende aankondiging: 
Werd hier iets groots verricht?

 

Comments

Linda Otterman (lezer)

Goed stuk. En een indrukwekkende brief van de cliënt die eronder staat. Er gaat gelukkig ook zó veel goed. Mensen die therapie nodig hebben zijn onderdeel van onze samenleving. Niet iedereen wieg staat in een warm, Stressloos gezin. Of het leven kan je aardig beschadigen. Ook deze mensen verdienen goede zorg.

20 januari 2025 Permalink
Jeroen (lezer)

Mooie zalvende woorden hoor.
Het gaat hier niet om: “… altijd op een dun koord balanceren: aan de ene kant moet de veiligheid van omwonenden gewaarborgd worden, aan de andere kant is het essentieel dat patiënten stapsgewijs leren omgaan met vrijheid.”
Dit is geen dun koord! Voor omwonenden moet de veiligheid zo’n kliniek altijd gewaarborgd zijn.
En juist hier gaat het uiterst pijnlijk fout met 2 laffe moorden tot gevolg.
Maar vanaf een comfortabele schrijfstoel ergens in het centrum van Zeist is het misschien net even iets makkelijker oordelen dan wanneer je in Den Dolder woont

20 januari 2025 Permalink
Jurian (lezer)

Als antwoord op door Jeroen (lezer)

Het is een utopie te denken dat je de veiligheid voor omwonenden voor 100% kunt waarborgen. Tenzij je geen rekening houdt met zaken als proportionele strafmaat (gewoon levenslang opsluiten) of de mogelijkheid tot re-integratie van mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd (binnen de muren houden tijdens de "behandeling"en niet leren omgaan met vrijheid, nou succes met de recidivekans)

Nog los van capaciteitsgebrek en beperkte middelen binnen deze zorg. Het zijn allemaal afwegingen die gemaakt moeten worden.

21 januari 2025 Permalink
Hans Snel (lezer)

Achteraf is het gemakkelijk om te zeggen dat hier een inschattingsfout is gemaakt. Maar gaat het echt om een inschattingsfout of is dit nu eenmaal de consequentie van een beleid dat toewerkt naar opnieuw zelfstandig functioneren in de maatschappij? Is het een risico dat daar nu eenmaal bijhoort? Als het ook vooraf als een inschattingsfout kan worden gezien, dan kunnen de medewerkers van Fivoor ervan leren en zorgen dat het in de toekomst niet nogmaals gebeurt. Ik ben heel benieuwd wat het onderzoek naar het voorval oplevert en ik vind dat de bewoners van Den Dolder het recht hebben om hierover ook in detail te worden geïnformeerd. Hoe groot is de kans dat dit in de komende vijf à tien jaar nogmaals gebeurt? Hier in Den Dolder of elders waar Fivoor haar nieuwe onderkomen vindt?

20 januari 2025 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.