Skip to main content

Gastcolumns

Gastcolumns

Alháila / Familie

Gastcolumn
KunstenHuis Idea organiseerde rond de Boekenweek een schrijfwedstrijd ‘Mooi woord in je moerstaal’, passend bij het Boekenweekthema: ‘Je moerstaal’. Hana Yousef won de prijs in de categorie ‘Nederlands als tweede taal’ met haar verhaal over het woord Alháila (familie). Lees haar verhaal hier.
tekst: Hana Yousef; foto: Mohamed Hassan via Pixabay

Wat betekent vrijheid voor ons?

Column
Mijn vader was een oud KNIL-militair. In 1942 werd hij krijgsgevangen gemaakt en tewerkgesteld aan de Birmaspoorweg. Door de ervaringen bleef 'de oorlog in zijn hoofd' tot aan zijn dood. Vrijheid heeft hij niet echt beleefd. Ik heb zelf ook een ander gevoel bij vrijheid wanneer ik de huidige situatie om me heen zie (Gaza, Oekraïne, de handelsoorlog): ik vind het lastig om vrijheid daadwerkelijk te beleven.
tekst: Léon Algra

Judith

Column
Niels van 't Hoff is een 49-jarige bewoner van Vollenhove die graag filosofeert over het leven en die graag schrijft. Hij heeft een autistisch brein en is slechtziend, houdt van muziek en is sterk in IT en communicatie. In zijn eerste column schrijft hij over zijn liefde voor Judith, een verhaal dat helaas niet goed afloopt.
tekst: Niels van ’t Hoff; foto: Ronald Camstra

Paulien Cornelisse: Een avond vol ‘Hèhè’

Column
Na de drukke Boekenweek (12-23 maart) zal Paulien Cornelisse ongetwijfeld opgelucht ‘hèhè’ hebben gezucht. Als schrijfster van het Boekenweekessay Hèhè, over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben, maakte ze een korte tournee. Op 18 maart sprak ze in de Oosterkerk voor maar liefst 500 Zeistenaren. De kerk zat nog nooit zo vol.
tekst en foto’s: Jantsje de Boer

Vele takken vullen de kuil

Column
Afgelopen najaar, toen het zo vaak regende, had zich een diepe plas gevormd in het bos. Op een dag zag ik dat iemand een paar takken in de plas had gelegd, blijkbaar met het idee om de kuil te vullen. Ik begon daar aan bij te dragen, en anderen volgden. Kennelijk kunnen mensen samen een klus doen zonder te communiceren.
tekst en foto’s: Noks Nauta

Kunst op de nieuwe rotonde

Column
De gemeenteraad heeft besloten om een rotonde aan te leggen op de kruising Woudenbergseweg – Jagersingel, dit ter vervanging van de bestaande verkeerslichten. Veel rotondes worden na realisatie voorzien van kunst. Ik stel dan ook voor om op deze nieuwe rotonde een kunstwerk te plaatsen van een meer dan levensgrote bison.
tekst: Ronald de Jong; foto: gemaakt met AI

Street art in Zeist

Column
In Zeist wordt het straatbeeld steeds kleurrijker, mede dankzij de bijzondere bijdrage van de lokale McDonald's, en de Albert Heijn en de Jumbo niet te vergeten. Het lijkt wel een modern kunstproject van vrolijke plastic bekers, blikjes en frietbakjes: "Zwerfafval als statement".
tekst: Liesbeth Raymakers; foto: Mel Boas

Online ontspannen?

Column
Marieke Markensteijn is de klimaatburgemeester van Zeist. “Het online leven zorgt niet alleen voor minder offline verbinding tussen mensen, maar streaming zorgt ook voor veel CO2-uitstoot. In samenwerking met Samen Duurzaam Zeist organiseer ik daarom een bewust avondje uit met de Climate Movie Night. Op woensdag 19 maart draaien we in Figi de film Green Musketeer".
tekst: Marieke Markensteijn; foto: Jorn van der Lee

Spelen, altijd weer spelen!

Column
Het geheim van Toneelgroep West-End? Spelen, natuurlijk! Alhoewel: niet echt een geheim voor een club mensen die wekelijks niets liever doet dan dat. Meestal is dat ene woord ‘spelen’ als enthousiaste uitroep voor aanvangstijd van de repetitie al een keer door de ruimte geslingerd. En niet alleen door de regisseur.
tekst en foto: Daniël Claas

Niet lullen maar poetsen

Column
In Zeist is 'de gemeente' de ideale zondebok. Of het nu gaat om het afblazen van het seniorencarnaval, de invoering van betaald parkeren in een paar straten, extra velden voor de KNVB of een scheefliggende stoeptegel – de Zeister mopperaar ziet vooral een complot tégen de burger. Maar wat doet die burger eigenlijk zelf?
tekst: Jurian Vernooij; foto: Christoph Schütz via Pixabay

Werd hier iets groots verricht?

Column
Léon bezocht een Historisch Café van het Zeister Historisch Genootschap. “In een goed bezette ruimte kregen we in een lezing voorgeschoteld over de terugkeer van een groot aantal Indische Nederlanders en Molukkers uit Zuidoost-Azië, waar ook mijn vader diende. Deze lezing liet een verrassende rol van de gemeente Zeist zien”.
tekst en foto: Léon Algra

Het Den Dolder-dilemma: veiligheid versus vooroordelen

Column
In de nasleep van de dramatische gebeurtenis in Den Dolder voltrekt zich op sociale media een voorspelbaar scenario. Het is duidelijk dat er bij Fivoor een vreselijke inschattingsfout is gemaakt, en het is dan verleidelijk om alle cliënten van zo'n forensische kliniek volledig op te willen sluiten, maar het is essentieel dat patiënten stapsgewijs leren omgaan met vrijheid.
tekst: Jurian Vernooij; foto: Ronald Camstra

Vuurwerk: aanslag op mens en natuur

Column
“Het is vaste prik tegenwoordig’, schrijft gemeenteraadslid Bas van der Schild (GroenLinks), “dat we in januari de schade van de jaarwisseling opmaken. Hoeveel handen en ogen zijn er kwijt, hoeveel hulpverleners zijn er bekogeld met vuurwerk tijdens het uitoefenen van hun werk, hoeveel levens zijn er dit jaar vernietigd door vuurwerk?”
tekst: Bas van der Schild; foto: Mel Boas

Lieve Jolien

Verhaal
Ireen van der Lem is de winnaar van de Literatuurprijs Zeist 2024. “Gemis zit ‘m niet altijd in grote woorden. Dat laat dit verhaal, mooi en respectvol, duidelijk zien”, schrijft de jury in haar juryrapport. Lees het winnende verhaal ‘Lieve Jolien’ hier.
tekst: Ireen van der Lem; foto: Mel Boas