Annemiek bespaart!

21 oktober 2023
tekst: Annemiek Verstappen; foto’s: Annemiek Verstappen (boven) /  Luisa Kittner via Pixabay (onder)

Als maker van deze energietips deel ik ook graag een keer mijn eigen struggle om duurzamer te leven met jullie! Want soms is het dat wel. Ik ben Annemiek Verstappen, heb een lief, twee volwassen zoons, een kat en een hond. Al 6 jaar werk ik voor Stichting Energie Zeist en communiceer ik voor de labels Mijn Groene Huis en Omlaag die Meter. Een paar jaar geleden heb ik een opleiding gedragsveranderaar gevolgd, en alles wat ik geleerd heb pas ik toe in de tips. Ik woon in een appartement dat ik huur van Woongoed Zeist. Dat appartement, en het hele complex, is 3 jaar geleden helemaal van het aardgas afgehaald. Mijn woning wordt verwarmd door een warmtepomp en ik kook op inductie. Ik neem jullie graag ter inspiratie mee in wat ik dagelijks doe op duurzaam gebied.

Sinds 5 jaar bedenk ik samen met collega Hans de energiebespaartips. Uiteraard pas ik ze zelf ook steeds zoveel mogelijk toe. En niet altijd lukt dat even goed, zelfs ik pas mijn gedrag niet altijd aan! Ik heb bijvoorbeeld ontzettend veel moeite met de waterbesparende douchekop.  Met lang haar duurt het gewoon een stuk langer om je haar uit te spoelen.  Ik heb daarom mezelf afgesproken dat ik altijd de waterbespaarmodus aan heb, behalve als ik mijn haren uitspoel. Ik heb een nieuwe zuinige douchekop gekocht en in mijn thermostaatdouchekraan is er een mogelijkheid om de waterbespaarmodus uit te zetten. En ik douche niet elke dag, is ook helemaal niet nodig en zelfs slecht voor je huid, die droogt daardoor uit.

Mijn huis verlicht ik met ledlampen. Op een paar plekken heb ik zelfs kleurled. Zo kan ik de sfeer in mijn huis aanpassen. Ook kan ik per ruimte het licht sterker maken of dimmen. Daarvoor heb ik speciale dimmertjes gekocht die via de wifi in het huis met de lampen communiceren. Er zijn verschillende systemen te koop in diverse prijsklassen. De mijne zijn van Ikea.

Iedereen met pubers weet hoe lastig het is om hen dingen te laten doen die jij als ouder graag wilt. Je herkent waarschijnlijk dat je het gevoel hebt dat je de hele dag loopt te roepen: “doe die deuren dicht! Doe het licht uit als je weggaat!” Toen mijn jongste zoon nog thuis woonde heb ik een Google Home gekocht, dat was dé oplossing. Want mijn zoon kon met zijn stem alles aan- en uitzetten. En dat is natuurlijk heel erg leuk. De hele dag door hoorde ik “hey Google .... doe de lichten uit (of aan)” of “doe de radio uit”. Op zo'n Google Home kan je veel apparatuur aansluiten en met je stem alles aan en uit zetten. En je kunt ook schema's maken voor wanneer jij je apparaten aan en uit wilt zetten. Eén keer doen en je hoeft er niet meer naar om te kijken!

Doordat de flat van het aardgas afgehaald werd moest ik op inductie gaan koken. Ook ik had al veel verhalen gehoord van de voor- en vooral de nadelen. Ik merkte dat er verstokte 'gaskokers' zijn die niet geloven dat het net zo fijn en gemakkelijk op inductie gaat als op gas. Mijn ervaring is dat het echt niets uitmaakt. Mijn eten verbrandt net zo hard als de pit te hoog staat, en zet je hem lager dan merk je dat gelijk. Het fijne van koken op inductie is ook dat je al een beetje van aardgas afgaat! Dat voelt al heel erg duurzaam! 

Mijn tip: ga over op inductie, dan neem je al een beetje afscheid van aardgas. Het scheelt je gemiddeld 5 procent van je gasverbruik, gemiddeld zo'n 62 kuub gas per jaar. Bij de huidige prijzen van gemiddeld € 1,35 is dat € 83,70 per jaar. Je gebruikt natuurlijk wel meer stroom, gemiddeld 175 kWh per jaar, bij de huidige prijzen van € 0,39 per kWh kost je dat ongeveer € 68,25. En dat is minder dan op gas blijven koken. Als je dat combineert met zonnepanelen dan wek je de stroom zelf op en ben je helemaal duurzaam en goedkoop bezig! 

Koken op inductie, de voor- en nadelen

Voordelen

Efficiënt: Met een inductiekookplaat gaat er weinig energie verloren. De kookplaat gaat automatisch uit wanneer je de pan eraf haalt en verbruikt daarmee alleen energie wanneer je het nodig hebt. Superefficiënt dus. Alleen de pan wordt verhit en niet ook de plaat waar de pannen opstaan. Bijna alle energie gaat dus naar het verwarmen van de pan. Door dit efficiënte gebruik zal je afzuigsysteem ook nog eens veel minder hard hoeven te werken.

Makkelijk schoon te maken: Doordat een inductiekookplaat altijd vlak is en van glas, is de kookplaat goed schoon te maken. Daarnaast kun je meteen na het koken aan de slag, omdat de kookplaat meteen is afgekoeld zodra je de pan eraf haalt.

Snel warm: De kookplaat komt heel snel op temperatuur en koelt net zo snel weer af. Naast dat dit superefficiënt is, zorgt dit ook voor gemak.

Veilig: Doordat er geen vlammen zijn, de kookplaat nooit echt heet wordt (alleen de pan) en er geen gaslekken kunnen ontstaan, is het koken met inductie een stuk veiliger dan koken op een gasfornuis.

Gezond: Bij het koken op gas komen verbrandingsgassen vrij zoals ultrafijnstof en stikstofdioxide. Deze gassen blijven dus in de ruimte hangen. Wetenschappelijk is aangetoond dat in woningen waar op gas wordt gekookt, kinderen 20 procent meer risico op longklachten lopen.

Nadelen

Aparte elektriciteitsgroep aanleggen: een inductiekookplaat vraagt om een hoog vermogen, daarvoor heb je vaak krachtstroom nodig. In sommige gevallen betekent het dat je een aparte elektriciteitsgroep moet aanleggen en een 3-fasenaansluiting in de keuken zelf.

Nieuwe pannen: Bij het koken op inductie moet de bodem van de pan magnetisch zijn, zodat de pan contact kan maken met de kookplaat en warm wordt. Vaak betekent dit dat je nieuwe pannen moet aanschaffen. Je kunt zelf eenvoudig testen met een magneetje of je oude pan geschikt is. Blijft die plakken dan mag je hem op je inductiekookplaat gebruiken. Vaak staat op de onderkant van de pan een aanduiding of de pan geschikt is, deze afbeelding:

Je kunt ongeschikte pannen wel geschikt maken voor koken op inductie als je een speciale 'inductie adapter' gebruikt. Het rendement en de efficiëntie van de kookplaat neemt dan wel af.
Ter bescherming van de inductiekookplaat zijn er ook ‘inductie beschermers’ op de markt.

Duurder: De inductiekookplaat is vaak duurder in aanschaf dan andere soorten kookplaten, maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug door het efficiënte koken. 

 

Bijdrage: 
Artikel: 
Column: 

 


Meer bespaartips:
Evelien bespaart!

Meer over energiebesparen:
Energievreters

Volgende artikel:
Boek & Film: Mijn haat krijgen jullie niet

 

Reacties

Wat ik mis in het verhaal van Annemiek is, wat het allemaal heeft gekost en hoeveel energie ze nu verbruikt, electriciteit dus.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.