“Herinnering! Aanstaande dinsdag is het Alzheimer Café!” Yovanka vond dat altijd al een geestige mail. Nu is ze sinds kort zelf gespreksleider bij het maandelijkse café. “Hij laat wel zelf de hond uit. Gelukkig weet de hond de weg naar huis terug!”
26 oktober 2024
tekst: Yovanka Wiedeman
In een ver verleden werkte ik als vrijwilliger in het communicatieteam van Steunpunt Mantelzorg en bleef sindsdien nieuwsbrieven ontvangen in mijn mailbox. De nieuwsbrieven bleven vaak ongeopend omdat mijn ouders op hun 80ste nog steeds kwiek en redelijk fit zijn en ik daardoor nog niet in de mantelzorgerfase ben beland. Er is maandelijks één terugkerende mail die altijd een glimlach op mijn gezicht tovert. De titel van de nieuwsbrief is: “Herinnering! Aanstaande dinsdag is het Alzheimer Café!”
Flauwe humor huist er in mijn brein. Ik weet het. Daar is nog geen remedie tegen gevonden.
Afgelopen voorjaar kwam er een mail binnen met in de titel: Vacature Alzheimer Café. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en voor ik het wist klikte ik door, vroeg om meer informatie, werd ik gebeld door de coördinator, voerde ik overleg met een medekandidaat en ineens was ik een van de twee gespreksleidsters van het Alzheimer Café. Uit ervaring weet ik dat dit soort spontane beslissingsprocessen mij iets moois brengen. Wat? Dat weet ik nog niet, maar tot die tijd ga ik er iets moois van maken.
Alzheimer Café
Wat is het Alzheimer Café? Het is een maandelijks terugkerende avond met een bepaald onderwerp die gelinkt is aan dementie. Er wordt jaarlijks gezorgd voor een interessant programma voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere geïnteresseerden. Van lezingen tot theater. Het belangrijkste doel van de avond is dat lotgenoten elkaar leren kennen en zich daardoor niet alleen voelen in de processen waar zij doorheen gaan. Ook zijn er diverse zorgprofessionals aanwezig die je laagdrempelig vragen kunt stellen. De medewerkers van het mooie Torenlaan Theater zorgen voor de fijne en intieme ambiance, de drankjes en er is tijdens de avond voldoende ruimte voor connectie met elkaar.
Op dinsdag 15 oktober was het zo ver: mijn eerste beurt om als gespreksleidster de avond te begeleiden. Ik had een makkie, want de ervaren spreekster van de avond was Els Vriens, neuroloog en bestuurslid van Alzheimer Nederland. In heldere taal nam zij de zaal mee door alle vormen van dementie. Hoe ver de wetenschap is met een medicijn. Helaas nog niet zo ver. Er was ook goed nieuws. In Zeist zijn er ontzettend veel initiatieven gestart voor mensen met dementie, zodat zij enigszins kwaliteit van leven kunnen behouden. De onvergetelijke kookclub, de wandelclub, moestuinieren met elkaar en sinds kort biedt voetbalvereniging Jonathan trainingen aan voor de doelgroep. Ontzettend fijn! Want actief blijven vertraagt het ziekteproces.
Ervaringen
Tijdens de avond keek ik goed in de rondte. De zaal was goed gevuld, iedereen luisterde aandachtig, er werden vragen gesteld waar meer mensen op aanhaakten en Els improviseerde met haar ruime kennis en paste haar lezing aan op wat er op dat moment nodig was voor de zaal. Tijdens de pauze en daarna raakten onbekenden met elkaar in gesprek, de sfeer was warm en hartelijk, ik kwam bekenden tegen en ik sprak mantelzorgers die mij hun ervaringen en uitdagingen vertelden. Een dame met een lieve uitstraling vertelde dat ze zoveel geluk ervaarde dat zij zelf haar man nog kon verzorgen thuis. Ze zijn altijd samen. Hij laat wel zelf de hond uit. “Gelukkig weet de hond de weg naar huis terug!” zei ze met een lach. Op mijn vraag wat zij het allerliefst zou willen: “Op vakantie, dat zou ik graag willen.” En toen zag ik ineens de last die ze op haar schouders draagt, iedere dag.
Bij de uitgang sprak ik nog een stel waarvan de man dementerend is. Hij vertelde mij dat hij een keer een nare ervaring had bij een winkel in Zeist. De winkelbediende begreep hem niet en stuurde hem weg. Deze ervaring maakte hem boos en verdrietig en heeft hem onzeker gemaakt om nog alleen op stap te gaan. Zijn vrouw heeft nadien de winkel gebeld om haar mans ervaring te delen. Na wat weerstand werd er uiteindelijk begrip getoond. Dit raakte mij. Bewustwording in de samenleving. Ja daar wil ik mij graag voor inzetten. Al is het maar dat deze aardige meneer weer naar een winkel durft te gaan.
Komende Cafés
Op dinsdag 19 november 2024 is het volgende Alzheimer Café. Dan is Corina Blommendaal gespreksleidster en zal Jos van der Poel vertellen over rechten. Welke rechten heeft de persoon met dementie? Welke rechten heeft de mantelzorger? Wat moet er allemaal geregeld worden?
Op dinsdag 17 december 2024 ben ik weer aan de beurt als gastvrouw en verwelkom ik chef-kok Lisette Bossert. Voor mensen met dementie is de maaltijd een belangrijk en herkenbaar onderdeel van het dagelijks leven. Wat kun je doen om een maaltijd ook gezellig te maken en daarmee een bijdrage te leveren aan het levensplezier (en welbevinden) van mensen met dementie. Op die avond zorg ik ook voor passende hapjes bij de drankjes van ons fijne café.
Voor meer informatie:
https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/zeist-en-omstreken/alzheimer-cafe-zeist
https://www.facebook.com/AlzheimerNederland/
https://www.mantelzorgzeist.nl
|
|
|