Literair Zeist

Concert

Gedicht
Geïnspireerd door een zomers openluchtconcert bij het Beauforthuis, juli 2024, schreef stadsdichter Jan-Paul Rosenberg het gedicht 'Concert'.
tekst: Jan-Paul Rosenberg; foto: Peter van Haastrecht

Hoofdpaleis

Gedicht
De Zeister stadsdichters hebben mede als opdracht om gedichten te schrijven bij ‘eenzame uitvaarten’: dat zijn uitvaarten waarbij (bijna) niemand aanwezig is, geen familie en vrienden. Stadsdichter Pauline Pisa schreef het gedicht 'Hoofdpaleis' voor de eenzame uitvaart van Cornelia van Helden op 28 juni 2024.
tekst: Pauline Pisa

Boek en Film: ‘Zomervacht’

Aankondiging
Maandagavond 3 juni vertoont Literair Zeist in Figi de film ‘Zomervacht’ in de serie ‘Boek & Film’. Plots krijgt Brian (13) de zorg voor Lucien, zijn broer met een zwaar verstandelijke en lichamelijke beperking, in de schoenen geschoven. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Jaap Robben. Met vooraf een inleiding.
tekst: Jantsje de Boer

Brink

Gedicht
De Zeister stadsdichter Jan-Paul Rosenberg schreef het gedicht Brink voor Dorpsboerderij De Brink.
tekst: Jan-Paul Rosenberg; foto: Ronald Camstra

Herdenken

Gedicht
Speciaal voor 4 mei schreef stadsdichter Pauline Pisa het prozagedicht 'Herdenken'. "Op 4 mei sta ik twee minuten stil bij mijn opa die tijdens de hongerwinter..."
tekst: Pauline Pisa; foto: Christos Giakkas via Pixabay

Bibliotheek

Gedicht
Ter gelegenheid van een tentoonstelling in de bibliotheek rond de Poëzieweek schreef stadsdichter Jan-Paul Rosenberg in opdracht van KunstenHuis Idea het gedicht 'Bibliotheek'.
tekst: Jan-Paul Rosenberg; foto: Mel Boas

De mens

Gedicht
Stadsdichter Pauline Pisa schreef het gedicht "De mens", een flirt met Jules Deelder. Ze droeg dit gedicht voor op een kennismakingsbijeenkomst van de nieuwe burgemeester, Joyce Langenacker, met het platform levensbeschouwing en religie, en bij het KZHM-concert ‘De muzikale boekenkast’.
tekst en foto: Pauline Pisa

Passie

Gedicht
Ter gelegenheid van de heropening van het pand van het Leger des Heils aan de Weeshuislaan (9 maart 2024) schreef stadsdichter Jan-Paul Rosenberg een gedicht over The Passion, dat hij bij de heropening voordroeg.
tekst: Jan-Paul Rosenberg; foto: Jantsje de Boer

Boek & Film: La Nuit du 12

Aankondiging
Op 8 april vertoont Literair Zeist in het kader van de serie ‘Boek & Film’ in bioscoop Figi de film La Nuit du 12, gebaseerd op het boek ‘18.3. Une année à la PJ’. Een niet opgeloste gruwelijke moord blijft twee rechercheurs achtervolgen. Voorafgaand is er een inleiding over de film én het boek door filmkenner Gerlinda Heywegen.
tekst: Ton Stok

Muzikale Boekenkast

Aankondiging
Op zaterdagavond 23 maart geeft de Zeister Harmonie KZHM haar voorjaarsconcert in de Sionskerk, in samenwerking met Literair Zeist en de stadsdichters Pauline Pisa (Zeist) en Fred Penninga (Utrecht). Dompel je onder in een unieke avond waarbij muziek en literatuur samenkomen.
tekst: Marlies Poot

Verhalenwedstrijd voor Literatuurprijs Zeist 2024

Oproep
Dit jaar organiseert Literair Zeist voor de achtste keer de Literatuurprijs Zeist: een open verhalenwedstrijd. Deelnemers kunnen tot uiterlijk 18 augustus 2024 met een niet eerder gepubliceerd verhaal meedoen aan de wedstrijd. De eerste prijs is € 350. De prijswinnende verhalen worden in een fraaie bundel gepubliceerd.
tekst: Ton Stok; foto’s: Mel Boas

Pages