Zadenbieb Den Dolder: gratis zaden lenen

11 februari 2022
tekst: Kirsten Vonk; foto’s: Pixabay

Den Dolder is vanaf 22 februari een bibliotheek rijker, namelijk een zadenbieb. Hier kun je kosteloos biologische zaden lenen en ruilen. In de zadenbieb vind je zaden van groenten, kruiden en bloemen.  

Het doel is om inwoners van Den Dolder enthousiast te maken om zelf groente, kruiden en bloemen te gaan kweken door kosteloos zaden ter beschikking te stellen. Zaden staan aan de basis van voedsel voor mens en dier en maken gezond en lekker eten mogelijk. Leuk om samen met kinderen of de buurt te gaan kweken.

In de bibliotheek van wijkservicepunt Pelita staat een bak met zakjes zaad. Iedereen is welkom om maximaal 3 zakjes zaad per maand te ‘lenen’. Het wordt ‘lenen’ genoemd omdat ze graag na de bloei een deel van de zaden van de betreffende plant terug willen hebben. Deze worden dan weer aan de zadenbieb toegevoegd zodat er altijd aanbod is. Belangrijk is dat de zaden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. Zo blijft het biologische aanbod in stand.

De zadenbieb in Pelita (Dr. Ramaerlaan 2 in Den Dolder) is iedere dinsdag en donderdag geopend. Op zondag 20 februari is er van 14 tot 16 uur gelegenheid om kennis te maken met de zadenbieb en uitleg te krijgen van de organisatoren.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Reacties

Van bloemen en vruchtgewassen zoals pompoen, komkommer, bonen, kun je makkelijk zaden winnen. Van veel groenten duurt het 2 jaar: kolen, bieten, peen, prei, bloeien pas in het tweede jaar. Met machtig mooie bloeiwijzen.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.