Skip to main content

In een moeilijke tijd met iets nieuws beginnen

Sun, 12/13/2020 - 17:43

13 december 2020
Kirsten Vonk in gesprek met Marian Kesler van biologische tuinderij Uit de Kluiten

‘We zijn nog niet eens echt begonnen en er komen nu al vele mensen naar ons toe. De een voor een praatje, de ander uit nieuwsgierigheid en weer anderen willen ons helpen met het tot stand komen van de tuinderij.’

Marian Kesler is samen met haar dochter Joanne van Winsen een biologische tuinderij in Den Dolder gestart. Van het Utrechts Landschap hebben ze groen licht gekregen om een stuk grond in te richten met dieren, groenten en bloemen. De ligging kan bijna niet mooier; een prachtige plek nabij het bos en bij een groot open ovaal op de Willem Arntsz Hoeve, in de voortuin van Reinaerde; een instituut voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ze vertelt dat het idee voor de tuinderij ontstond na het zien van de filmdocu The biggest little farm. Hierin wordt een echtpaar gevolgd dat even buiten Los Angeles een stuk dor land probeert om te bouwen tot een boerderij met een zelfregulerend ecosysteem. Een inspirerende film die laat zien hoe je met de natuur kunt samenwerken. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde.

Alle dieren van Marian en Joanne zijn medewerkers in de tuinderij. De varkens Knorretje en Krulletje wroeten in de bodem waardoor in de omgewoelde grond groente gekweekt kan worden. Vervolgens laten ze er kippen op los zodat zij de overgebleven (onkruid)zaden eruit kunnen pikken. En de mest van de varkens en kippen voedt de bodem weer. Geiten Teddy en Bobbie zijn de grasmaaiers; zij houden het gras kort. ‘We hopen dat de twee katten, Karel en Kaas, de muizenpopulatie in toom houden. Alhoewel de katten er een eigen huisje met slaapmandje, eten en met kattenluikje hebben, merken we dat ze steeds meer uithuizig zijn. Ze gaan graag op bezoek bij mensen waar ze lekkernijen krijgen.’

Met de tuinderij creëren ze ook een plek waar mensen bij elkaar kunnen komen. Ze willen een brug slaan tussen de inwoners van Den Dolder en de mensen van de WA Hoeve. Voor kwetsbare en vitale mensen, voor jonge mensen en voor ouderen, voor bewoners en medewerkers van het terrein en voor inwoners van Den Dolder en omgeving. Vrijwilligers kunnen er tuinieren, je kunt er straks bloemen plukken, biologische groente en fruit kopen, er worden bijen gehouden en de honing wordt verkocht, fietsers en wandelaars kunnen er een stop maken voor een kop thee of lunch.

‘Wat ik geweldig vind is dat het nu al een enorme diversiteit aan mensen aantrekt; een buurtbewoner die voor de katten zorgt, gepensioneerden die willen meehelpen in de tuin, de mensen van Reinaerde die nieuwsgierig zijn maar ook tuinleden van de naastgelegen moestuin komen interesse tonen. En iedereen blijkt ideeën te hebben voor de tuinderij. We willen het zo organiseren dat iedereen er z’n ei in kwijt kan maar we blijven ook trouw aan ons concept; een biologische tuinderij waarin diversiteit een hoofdrol speelt.

Marian werkt als adviseur in de gezondheidszorg en zij houdt zich onder andere bezig met zorginnovatie. ‘Ik werk over het algemeen met hoogopgeleide mensen met wie ik strategische kaders uitzet. Dat is heel wat anders dan wat er in de tuinderij gebeurt. Je kunt daar alle uitgezette kaders in stand proberen te houden, maar als bijvoorbeeld de bewoners van Reinaerde langskomen dan heb je helemaal niets aan kaders. En dat vind ik geweldig. Het gaat altijd anders dan je had bedacht. Het wil niet zeggen dat ik het altijd makkelijk vind, want als er ineens iemand zonder aanleiding naast je gaat staan schreeuwen, dan weet ik even niet wat ik moet doen. Maar het mooie is dat mij dat weer verrijkt als mens. Het rekt m’n grenzen op en verwonder me over voor mij nieuwe situaties.’

Marian en Joanne combineren de werkzaamheden voor de tuinderij vooralsnog met hun huidige baan. Ze zien het als een vrijwilligersproject en ze hopen dat straks de kosten hiervoor worden gecompenseerd met de verkoop van groente & fruit.
 
Een moedige en inspirerende actie van moeder en dochter om juist in deze moeilijke (corona)tijd met iets nieuws van start te gaan. In een periode van afgescheidenheid brengen zij juist mens, dier en natuur bij elkaar.

 

Volgende column: Kerststal
Kirsten schreef ook: Hoe functioneert een sportvereniging in coronatijd?

 

Bijdrage

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.