Van Caviahok tot Mini-Bieb

1 november 2017
tekst en foto’s: Petra Beijaard

Aan de Veldheimlaan in Zeist staat sinds februari van dit jaar een ‘mini-bieb’. Een mini-bieb is een plek waar je boeken gratis kan lenen en/of ruilen. Je kunt een boek lenen en direct een boek terugplaatsen, maar je kunt ook gewoon een boek lenen en na lezen weer terugplaatsen.

Waarom een mini-bieb?
Door boeken toegankelijk te maken voor iedereen, stimuleren we het hergebruik ervan. Maar een mini-bieb brengt ook meer verbinding in de buurt . Bezoekers kunnen door een toevallige ontmoeting bij de bieb aan de praat raken. Kinderen die op het muurtje bij de bieb zitten en elk boek van voor naar achter bestuderen of het mee naar huis mag, vind ik een fantastisch gezicht. Daarnaast is het een perfecte, laagdrempelige manier om kennis maken voor jou onbekendere boekgenres. Als je van lezen houdt, is deze mini-bieb dus een ideale plek om jezelf op een nieuw boek te trakteren.

Verbouwd caviahok
Je vindt de bieb op de Veldheimlaan (vanaf de Schaerweijdelaan vooraan aan de linkerkant). In een verbouwd caviahok staan gemiddeld zo’n 50 boeken te wachten om meegenomen te worden. De mini-bieb is 24/7 open. Standaard in het assortiment zitten kookboeken, romans en thrillers. Daarnaast zijn er altijd jeugd- en kinderboeken te leen.

Steeds drukker
De eerste maanden heb ik regelmatig reclame gemaakt via Facebook en Twitter. Recent zijn er twee artikelen in kranten verschenen. Een artikel van journalist Maarten Bos in de Nieuwsbode en een artikel in het Algemeen Dagblad door Jolet Moolenaar. Via deze kanalen is de bekendheid enorm vergroot, en vinden steeds meer mensen de weg naar de mini-bieb en wisselt het aanbod dus lekker snel.

Binnenkomen
Kort geleden kwamen er drie kleine kinderen op bezoek bij de mini-bieb. De kinderen belden aan de voordeur aan, ze wilden weten of  ze het goed snapten.  Of het uitmaakte dat ze niet uit de buurt kwamen? Of zij boek x tegen boek y mochten ruilen? Toen alles helder was, kwam de allerlaatste vraag: “Mogen we dan nu even binnenkomen?”

Meer informatie: https://www.facebook.com/Mini-Bieb-Veldheimlaan-Zeist-283712465399407/

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.