VOLfest: Modale muziek uit Iran

2 juni 2024
tekst: Franka de Groot

Op vrijdag 14 juni brengt Duo Hamraaz een bijzondere mix van traditionele muziek uit Iran en Armenië naar Vollenhove. Laat je betoveren door modale muziek, de dynamiek van de duduk en de rijke ritmes die de getokkelde tanbur en tar voortbrengen. ‘Modaal’ betekent hier wat anders dan ‘gemiddeld’: ‘modale muziek’ gaat uit van andere toonladders dan majeur en mineur, vaak Gregoriaans of kerktoonladders. Er zijn gratis en betaalde tickets verkrijgbaar. Zo kan iedereen genieten van dit concert.

Duo Hamraaz
Khorshid Dadbeh (Iran) • Tanbour, Tar, Setar, Baglama
Lucie Lelaurin (Frankrijk) • Flutes, Duduk

Duo Hamraaz speelt muziek geïnspireerd door traditionele muziek van de modale Irans en Armense Makam muziek waarmee ze zijn opgegroeid. Maar zij gaan ook een gesprek aan met andere culturen in modale muziek. Een performance van Haamraaz haalt zijn inspiratie uit de schoonheid van modaliteit, het dynamische karakter van Duduk en fluit, en rijke ritmes afkomstig van slagen van Tanbour, Tar.

Khorshid Dadbeh groeide op in een artistiek gezin en begon haar professionele activiteiten toen ze nog maar 16 jaar oud was en optrad met het Shams Ensemble. Zij trad op met artiesten als Keykhosro Pournazi en Homayoun Shajarian en nam deel aan verschillende culturele evenementen en bekende concertzalen zoals Fez Festival of World Sacred Music en Theatre de la Ville. Khorshid en haar broer Sepand richtten in 2012 het Jansouz Collectief op. Ze noemden hun Collectief Jansouz, naar de artistieke naam van hun grootvader, een gerenommeerd maestro op het gebied van zang en de culturele geschiedenis van de Iraanse cultuur; sindsdien spelen ze composities en improvisaties uit de muziek van Iran. Korshid ging naar het conservatorium van Teheran, behaalde een bachelor in het uitvoeren van Tar en voltooide haar muziekstudie met een master aan Codarts-University for the Arts (Nederland).

Lucie Lelaurain groeide op in de traditionele muziek van de Auvergne, waar ze fluit en draailier speelde. Na haar studie aan het conservatorium "Music Halle" in Toulouse besloot ze twee jaar in Istanbul door te brengen, waar ze zich verdiepte in de modale muziek van het Midden-Oosten door de Duduk te leren. Bij haar terugkeer in Europa sloot ze zich aan bij het Codarts Conservatorium in Rotterdam, waar ze momenteel muziek uit het Midden-Oosten studeert.

VOLfest: modale muziek uit Iran
Locatie: Wijkcentrum 't Volle Hof, Laan van Vollenhove 12 B in Zeist.
De deuren gaan open om 19:30. Het concert start om 20.00 uur en is toegankelijk na reservering.
Kijk voor meer informatie en reservering op www.volfest.nl.

Betaal wat je kan
Wij vinden het belangrijk dat iedereen van muziek kan genieten en hanteren daarom het Betaal Wat Je Kan-principe. In onze ticketshop vind je diverse prijzen waaruit je zelf kan kiezen. Vergemakkelijkt een lager tarief je bezoek? Dan ben je vrij dat te kiezen. Kan je je een hogere ticketprijs veroorloven? Dan zorg jij ervoor dat anderen minder kunnen betalen.

VOLFest
VOLfest is een initiatief van de Stichting Jazz And World Zeist (JAW-Z) in samenwerking met MeanderOmnium en basisschool Wereldkidz Op Dreef. Topmusici van over de hele wereld treffen elkaar in de Zeisterse wijk Vollenhove voor een serie concerten in wereldmuziek, jamsessies en muzikale demonstraties. Bezoekers maken kennis met wereldmuziek die de mix van culturen in Vollenhove weerspiegelt, leren nieuwe klanken en instrumenten kennen én ontmoeten mensen uit de buurt. VOLfest wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Gemeente Zeist, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Jeugdeducatiefonds, Fonds Podiumkunsten en De Van Tellingen-Pul Stichting.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.