Stap in de wereld van Perzië

14 maart 2021
tekst: Shirazeh Shariatzadeh

Als schrijver moet je drie dingen kunnen: dromen, durven en doen. Mijn droom heb ik gerealiseerd door een traditioneel en cultureel Perzisch kookboek te schrijven. Een boek dat gaat over unieke tradities die al eeuwenlang heel belangrijk zijn voor het Perzische volk. Tradities die respectvol en vol trots steeds weer overgedragen zijn op de volgende generatie.

Stap in de wereld van Perzië
Mijn naam is Shirazeh Shariatzadeh en ik kom oorspronkelijk uit Iran. Ik ben geboren in de hoofdstad Teheran in mei 1966. Alleen al over mijn leven in Iran zou ik een boek kunnen schrijven. Ik heb namelijk een historische gebeurtenis meegemaakt: de Iraanse revolutie, waarbij de monarchie vervangen werd door een Islamitische republiek. Ik heb de Irak-Iranoorlog meegemaakt en met eigen ogen gezien hoe het land werd gebombardeerd.

In 1993 moest ik besluiten om mijn vaderland te verlaten. Toen kwam ik in Nederland terecht. Tijdens mijn leven in Nederland heb ik tot nu toe drie belangrijke keerpunten ervaren. Die drie momenten zag ik in eerste instantie als rampzalig. Later kwam ik erachter dat deze gebeurtenissen mij hebben geholpen naar vrijheid, ontwikkeling en een betere toekomst. Keer op keer heb ik geleerd hoe te overleven. Deze gebeurtenissen hebben van mij een sterke vrouw gemaakt.

“Hoe kan je het leven volhouden, als je niet gelooft dat het goed afloopt?”

Dit boek bevat ruim 30 jaar kookervaring. Iedere dag kook ik met plezier. Ik geniet er ontzettend van en ik vind dat ik er enorm goed in ben. Wanneer een gerecht gezond en lekker is bereid en je het met plezier eet, brengt dit sfeer, warmte en geluk in de familie. Met dit boek wil ik dan ook de harten raken van mensen die geïnteresseerd zijn in de Perzische traditie en cultuur. Mensen die openstaan voor de traditionele Perzische gerechten. Toeristen die in Iran willen rondreizen en zichzelf goed willen informeren. Zakenmensen die al naar Iran zijn geweest, daar de smaken van de Perzische gerechten hebben geproefd en nu zelf Iraanse recepten willen leren maken. Iraanse jongeren die de smaken van hun land van afkomst kennen en nu zelf traditionele Iraanse gerechten willen maken.

Ik heb dit boek geschreven ter ere van mijn bijzondere vaderland: Iran (Perzië). Dit boek draag ik op aan mijn twee prachtige jongens Sorosh Djahangir en Shajan Djahangir, die elke dag van mijn gerechten genieten. Zij hebben mij geleerd dat wanneer je met liefde en plezier kookt, je gerechten nóg lekkerder smaken. Ik wil mijn moeder Mohtaram Momeni, zelf dichter en schrijver, bedanken, want zij heeft mij gemotiveerd om dit boek te schrijven.

Het boek “Stap in de Wereld van Perzië: Traditioneel en Cultureel Perzisch kookboek” (278 pagina’s, € 28,50) is in eigen beheer uitgegeven. Bestellen via https://shirazeh.nl/
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer Zeister kookboeken:
Kinderkookboek

Meer over exotisch eten:
Pittig ontbijtje, geen echte Indo

Volgende column:
Zelf je regenpijp afkoppelen

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.