Boek & Film: Fabian

23 oktober 2022
tekst: Ton Stok
; foto onder: Serge Ligtenberg

Maandagavond 7 november draait om 19.30 in bioscoop Figi Fabian oder der gang vor die Hunde, de tweede film uit de serie Boek & Film. De film, die wordt ingeleid door Gerlinda Heywegen, is gebaseerd op de satirische roman Fabian van Erich Kästner uit 1931 en verfilmd in 2021 onder regie van Dominik Graf.

Het zijn de vroege jaren ‘30 in Berlijn. Jakob Fabian werkt op de reclameafdeling van een sigarettenmerk en zwerft ’s nachts door het extravagante nachtleven, op zoek naar zijn plek in een samenleving getekend door oorlog en opkomend nazisme. Wanneer hij kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia wordt hij onverwachts verliefd. Voor even lukt het hem om zijn pessimistische kijk op de wereld te vergeten, tot hij wordt ontslagen. In diezelfde tijd krijgt Cornelia juist een baan aangeboden door een man die weerzinwekkend veel van haar gecharmeerd is. Terwijl haar carrière een vliegende start maakt, worstelt Fabian met zijn toekomstperspectieven. Het contrast tussen zijn eigen omstandigheden en die van Cornelia begint langzaam zijn tol te eisen.

De film is een vrije vertaling van de gelijknamige roman en werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn 2021.

Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film By the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Vervolgens wordt de film bekeken. Uitwisseling van opgedane kijkervaringen geeft mogelijkheid tot interessante gesprekken na afloop. Iedere bezoeker ontvangt van te voren een reader met uitgebreide achtergrondinformatie bij de film.

Dit is de tweede film van de serie ‘Boek & Film’, een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met Figi. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl. Aanvang: 19.30 uur. Let op: de filmduur is 2 uur en 59 minuten.

Kaartverkoop online via www.figi.nl of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Meer activiteiten van Literair Zeist:
Matinee ter ere van Marcel Proust

Volgende column:
Steen Papier Schaar

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.