Literair Zeist

Bibliotheek

Gedicht
Ter gelegenheid van een tentoonstelling in de bibliotheek rond de Poëzieweek schreef stadsdichter Jan-Paul Rosenberg in opdracht van KunstenHuis Idea het gedicht 'Bibliotheek'.
tekst: Jan-Paul Rosenberg; foto: Mel Boas

De mens

Gedicht
Stadsdichter Pauline Pisa schreef het gedicht "De mens", een flirt met Jules Deelder. Ze droeg dit gedicht voor op een kennismakingsbijeenkomst van de nieuwe burgemeester, Joyce Langenacker, met het platform levensbeschouwing en religie, en bij het KZHM-concert ‘De muzikale boekenkast’.
tekst en foto: Pauline Pisa

Muzikale Boekenkast

Aankondiging
Op zaterdagavond 23 maart geeft de Zeister Harmonie KZHM haar voorjaarsconcert in de Sionskerk, in samenwerking met Literair Zeist en de stadsdichters Pauline Pisa (Zeist) en Fred Penninga (Utrecht). Dompel je onder in een unieke avond waarbij muziek en literatuur samenkomen.
tekst: Marlies Poot

Boek & Film: A man called Otto

Aankondiging
Op maandag 5 februari vertoont Literair Zeist in bioscoop Figi de film A man called Otto, met Tom Hanks als Otto. De film is een remake van de Zweedse film A man called Ove uit 2015, gebaseerd op het boek En man som heter Ove van de Zweedse schrijver Frederik Backman. Voorafgaand een inleiding over boek én film.
tekst: Ton Stok

Poëzievoorstelling en boekpresentatie

Aankondiging
Zondagmiddag 28 januari brengt de dichtgroep ‘De Alpejagers’ in het kader van de Poëzieweek (25 t/m 31 januari) in boekwinkel Kramer & Van Doorn een ode aan Jan Jacob Slauerhoff: ‘Alleen in mijn gedichten kan ik leven’. Aansluitend zal Fred Penninga zijn nieuwe boek ‘Vrij van erfbelasting’ presenteren.
tekst: Jantsje de Boer; foto's: Gerard Beentjes

Klassieke Russische poëzie

Aankondiging
Donderdagmiddag 7 december houdt Willibrord Ruigrok in het Torenlaan Theater een lezing over de Russische klassieke poëzie. Natuurlijk gaat het over de dondersteen Poesjkin. Maar ook over Brodski, Pasternak, Achmatova, en andere bekende en minder bekende dichters.
tekst: Jantsje de Boer en Leonie Silkens

Nostalgia

Aankondiging
Maandagavond 4 september wordt om 19.30 in bioscoop Figi de film ‘Nostalgia’ vertoond in de serie Boek & Film. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Ermanno Rea. "Felice Lasco keert terug naar zijn geboortestad Napels om voor zijn doodzieke moeder te zorgen. Hij is meer dan veertig jaar weggeweest."
tekst: Ton Stok

“Zijn er in Zeist überhaupt mensen met een baan?”

Column
Geamuseerd keek de schrijver over de rijen met veel grijze haartinten. “Zijn er in Zeist überhaupt mensen met een baan?”, vroeg hij plagerig. Het tekende de sfeer: ontspannen en met de nodige kwinkslagen vertelde Ilja Leonard Pfeijffer over zijn nieuwe boek en de lessen daaruit voor de huidige tijd.
tekst: Ronald Camstra; foto: Hans van Oosterhoudt

Nieuw seizoen Boek & Film

Aankondiging
In september start in Bioscoop Figi voor het tiende seizoen een nieuw programma voor liefhebbers van goede literatuur en de betere films. Twee series van vijf boekverfilmingen die door filmwetenschapper, schrijver en programmaker Gerlinda Heywegen worden ingeleid. De kaartverkoop is inmiddels gestart.
tekst: Jantsje de Boer

De weg van het boek

Column
In de week vóór de Boekenweek vond ik mijzelf op een klapstoel in boekhandel Kramer & Van Doorn voor een ‘thema-avond over de weg van het boek’. Initiatiefnemer Fred Penninga zat aan een lange tafel en had er zin in. In de avond die volgde, schoven specialisten uit het boekenvak bij Fred aan.
tekst en foto: Ewout Schröder

Pages