Evergreen Kerckebosch en de onzichtbare auto

25 april 2021
tekst en foto: Arend Postma

Onderweg om mijn eerste AstraZeneca te scoren kom ik via de Kerckeboschlaan langs Graaf Lodewijklaan 15. Hier stond ooit de kerk van Het Apostolisch Genootschap Zeist, maar die staat nu in Austerlitz.

Nu is het een open plek die twee kanten uit kan: de diepte in of de hoogte. De kaalslag die ontstaan is door de verdwenen kerk, biedt aan diverse groeperingen mogelijkheden. Bijvoorbeeld een libertarische partij om er zich in te graven en zich daarmee definitief van de lastige overheid te ontdoen. Of het bekende concept van tiny houses dat daar ongetwijfeld ook wel gedijt in de vorm van een commune uit de jaren zestig, wel zelfvoorzienend.

Deze anarchistische invulling van het stuk grond is het niet geworden, want ik sta oog in oog met een groot reclamebord van Evergreen Kerckebosch Zeist.  

Mijn eerste gedachte bij Evergreen is het Suezkanaal dat tussen piramides en woestijnen loopt, kamelen en dan natuurlijk de blokkades. Want het kanaal is dagenlang door het containerschip Ever Given van Evergreen Marine Corporation uit Taiwan geblokkeerd geweest.

Het bezorgde de wereld een trombose waarbij die van AstraZeneca in het niet viel. Alleen de Nederlandse bloedverdunner Boskalis was in staat met zwaar materieel de prop te verwijderen en daarmee de wereldeconomie voor nóg een crisis te behoeden. Vraag blijft: was het een dronken kapitein of stuurman, of toch de woestijnwind? Dit huis-tuin-en-keukenakkefietje legde in ieder geval op ongekende wijze onze kwetsbaarheid en afhankelijkheid, met bijbehorende consumptie door globalisering, bloot. Ineens gingen miljoenen westerlingen zich zorgen maken over leggins en iPhones die door Indiase kinderhandjes met hun fijne motoriek in levensgevaarlijke fabrieksgebouwen voor een eurocent in elkaar gezet werden. Want als de leggins op waren of de iPhones, wat dan? In wat voor wereld kwamen we dan terecht? Vergeleken bij deze ontwrichting van ons dagelijkse leven werd corona ineens een onschuldig griepje.

De Ever Given van Evergreen is wel een van de 10 grootste containerschepen ter wereld, dat dan wel weer. Met zijn vierhonderd meter is het net zo lang als de lange poot van de L-flat in Vollenhove en dat moet de echte Zeistenaar toch wel aanspreken. Want al is de L-flat niet meer het grootste appartementengebouw van Europa, het staat wel symbool voor hoe in Zeist in de jaren tussen 1956 en 1979 het woningtekort met daadkracht aangepakt werd, dus geen gerommel in de marge. De L-flat is een monument en zou op de Werelderfgoed lijst moeten..

Weer thuis wacht ik geduldig op de bijwerkingen die komen gaan, ik ben benieuwd. Gelukkig staan koorts, ijlen en waanideeën ook op de bijwerkingenlijst van Lareb en is er dus niets ernstigs aan de hand. Met een paar medicijnen uit de huisapotheek en huisslijterij zijn de hallucinaties vrij gauw verdwenen.  

Daarna kan ik mij met Google op Evergreen Kerckebosch Zeist storten, want het reclamebord houdt mij bezig. Het gaat uiteindelijk toch over een stukje nieuwe wildernis in Zeist waar duurzaamheid leidend is.

Hiervoor heeft de projectrealisator een team van architecten, grafisch vormgevers en copywriters opgetuigd. Het stuk grond waar ooit een kerk stond moet wel een inspiratiebron voor architecten en copywriters zijn.

Daarom brengt de kaalslag van dat stukje Zeist copywriters met een fles drank wel tot een hoogte waar de gemiddelde passant zich niets bij voorstellen kan, namelijk:

‘Het parkeren is zo uitgedacht dat de auto's uit het zicht blijven, en ook het uitzicht puur natuur blijft.’
 

Bijdrage: 

 


Arend schreef eerder:
Het virus en het buitenleven

Meer over Kerckebosch:
Duurzaam wonen in Kerckebosch

Volgende column:
Samenwerking PvdA en GroenLinks op dreef

 

Reacties

Prachtige wijk, maar het is een illusie dat je nauwelijks auto's ziet, want er rijden er wel erg veel. Helaas ook naar de scholen terwijl je zou denken dat de (gescheiden) fietspaden juist heel veilig zijn om je kinderen naar school te laten fietsen i.p.v. ze op de achterbank te vervoeren.

Auto’s uit het zicht gaat over de huizen die daar komen te staan en de verkoop brochure/website, niet over de buurt in zijn geheel.
Arend - de L flat zal ik voortaan anders bekijken!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.