Boek & Film: Avec amour et acharnement

18 maart 2023
tekst: Ton Stok

Op 3 april vertoont Literair Zeist in bioscoop Figi de film Avec amour et acharnement (“Met liefde en meedogenloosheid”), gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Angot. Literair Zeist organiseert elke eerste maandag van de maand in samenwerking met Theater Figi een filmavond, waarbij er voorafgaand aan de film een uitgebreide introductie van de film en het boek gegeven wordt door Gerlinda Heywegen. Gerlinda is bekend als filmrecensent en filmprogrammamaker.

Plot
Sara (Juliette Binoche) en Jean (Vincent Lindon) zijn verliefd, ze wonen al een paar jaar samen. Het is een liefde die hen gelukkig en sterker maakt. Ze vertrouwen elkaar en het verlangen naar elkaar is nooit afgenomen. Op een ochtend loopt Sara haar vroegere minnaar François (Grégoire Colin) tegen het lijf, dezelfde François die haar aan Jean heeft voorgesteld, dezelfde François die ze zonder aarzelen voor Jean heeft verlaten. Ondanks dat hij haar niet ziet, is ze overweldigd door het idee dat haar leven plotseling kan veranderen. François stelt op zijn beurt aan Jean voor om weer samen te gaan werken. Het duurt dan ook niet lang voordat het drietal de controle over de situatie verliest.

Film
Avec amour et acharnement is een zinderend liefdesdrama over een turbulente driehoeksrelatie. Het is Claire Denis’ derde samenwerking met de gerenommeerde auteur Christine Angot, met wie ze Un beau soleil intérieur maakte en waarin Juliette Binoche eveneens de hoofdrol vervulde. Avec amour et acharnement ging in première op de Berlinale 2022, waar het genomineerd was voor de Gouden Beer en de Zilveren Beer won voor Beste Regie.

Zowel Juliette Binoche, Vincent Lindon als Grégoire Colin hebben verschillende keren met Claire Denis als regisseuse gewerkt. Nu spelen ze voor het eerst met z’n drieën in een film geregisseerd door Claire Denis.

Inleiding
Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film By the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten geeft voorafgaand aan de film een inleiding. Zij gaat in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Dit is de vierde film in de serie van ‘Boek & Film’, een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met Figi.

Overige data en films zijn te vinden op www.literairzeist.nl.

Avec amour et acharnement
Claire Denis (Frankrijk, 2021): 116 minuten
Maandag 3 april, aanvang 19.30 uur

Kaartverkoop online via www.figi.nl, of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de liefde:
Gedicht van de maand: Rondeel

Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Volgende artikel:
Onderzoek: samenwerking tussen zorgverleners

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.