Arjan Erkel spreker op online event AKB.nl

11 januari 2021

Op donderdag 21 januari zal Arjan Erkel als spreker optreden in een online event van AKB.nl in Zeist. Erkel werd bijna twintig jaar geleden ontvoerd en vervolgens maandenlang gegijzeld in de Russische deelstaat Dagestan. Hij is uitgenodigd door directeur Jos den Hengst van AKB.nl, "om mensen hoop en perspectief te bieden in deze onzekere tijd."

Importeur en groothandel AKB.nl, die al decennialang alle benodigdheden voor keuken, tafel en buffet aan de foodservice en hospitality levert, is niet het enige bedrijf dat worstelde met de invulling van nieuwjaarsrituelen aan het begin van 2021. Geen nieuwjaarsborrels dit jaar, geen ronkende speeches, geen feestjes en partijen, want corona.

Maar helemaal niks doen, dat past niet bij directeur Jos den Hengst van de onderneming in Zeist. Dan doen we het maar eens helemaal anders, dacht hij. Het moest online, inspirerend en voor iedereen toegankelijk zijn, formuleerde hij samen met zijn team. "Een opsteker voor het nieuwe jaar", zegt hij zelf. "We hebben allemaal op onze eigen manier een nogal bijzonder jaar achter de rug. Voor veel mensen was het een onzekere, angstige en stressvolle periode. En dat is het natuurlijk nog steeds. Gaat het vaccin doen waar we allemaal naar snakken? Gaan we na deze lockdown weer terug naar normaal? Niemand die het helemaal zeker weet. We kunnen met z'n allen wel wat hoop en perspectief gebruiken."

Authentiek verhaal
Het team van AKB.nl kwam uit bij Arjan Erkel. "We wilden een authentiek verhaal van een ervaringsdeskundige", legt Den Hengst uit. "Geen goedkope kletspraatjes van 'in tien stappen naar een gelukkig leven', of iets dergelijks. Het moest iemand zijn die ons in deze crisistijd vanuit zijn eigen levenservaring houvast kan geven. Arjan Erkel is zo iemand. Zijn verhaal maakt grote indruk. Het is een heftig verhaal, heel realistisch, maar ook hoopvol."

Erkel werd in 2002, toen countrymanager Rusland van Artsen zonder Grenzen, in de Russische deelstaat Dagestan ontvoerd en vervolgens door gewapende rebellen bijna twee jaar gegijzeld. Hij zat opgesloten in een klein, ondergronds hok, tussen de muizen en insecten. Den Hengst: "Deze man heeft een ongelofelijk zware tijd gehad, waarin hij zich moest leren verhouden tot zijn benarde situatie, tot de mensen die over zijn lot beschikten. Onder die omstandigheden heeft hij een modus gevonden waarin hij wist te overleven. Na 607 dagen gijzeling kwam hij vrij. Hij herstelde zich en gebruikte zijn bizarre ervaring om anderen te motiveren en te inspireren. "

Parallellen met deze tijd
Er lopen nogal wat parallellen tussen wat Erkel heeft meegemaakt en de tijd waarin wij nu leven, zegt Den Hengst. "Ook ons gewone leventje was van de ene op de andere dag voorbij. Vanaf maart vorig jaar bepaalden anderen ineens hoe ons leven eruit kwam te zien. Het ingrijpen van de regering is natuurlijk noodzakelijk om het virus te remmen, maar dat neemt niet weg dat de situatie veel mensen angstig, depressief, onzeker en eenzaam maakt."

Juist ook die mensen wil AKB.nl met het online event bereiken. Den Hengst: "Erkel heeft geleerd om te werken aan veiligheid, vertrouwen en mogelijkheden, in plaats van de situatie te verergeren door negativisme en vijandigheid. Hij wist zijn grenzen te verleggen, geduldig te zijn, discipline en doorzettingsvermogen te oefenen. Ik hoop dat hij met zijn lessons learned ook ons vandaag kan inspireren, juist als we het moeilijk hebben." 

Iedereen positief
Het online event heeft de titel '2021: Iedereen positief' gekregen. Den Hengst: "Het woord 'positief' heeft vorig jaar paradoxaal genoeg een heel negatieve lading gekregen. Dat moeten we ons niet laten gebeuren, vind ik. Dat het virus zelfs onze encyclopedie van optimistische woorden kaapt, nee. Daarom moeten we het terugpakken. Positief, dat moet gewoon weer zijn wat het is. Positief."

 
Donderdag 21 januari van 11.00 tot 12.00 uur is Arjan Erkel live bij de AKB Inspirational Talk 2021. Deelnemers aan het online event krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Die worden in het laatste deel door AKB.nl-directeur Jos den Hengst aan Arjan Erkel voorgelegd. Het online event is voor iedereen toegankelijk. Vooraf reserveren is verplicht. Dat kan via www.iedereenpositief.nl.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.