Zwarte vogel

21 juni 2021

‘Ik ken niemand die zich zo op het schrijven heeft gestort als Niels Roelen. Zijn onstuimige hartstocht is indrukwekkend’, schrijft Arnon Grunberg over het onlangs verschenen derde boek van Niels Roelen uit Zeist.

Zwarte Vogel vertelt het verhaal van twee jonge mannen die elkaar tijdens hun opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie ontmoeten. De jaren als officier in opleiding en het snoeihard trainen als enige leden van de roeivereniging van de Koninklijke Militaire Academie hebben een hechte vriendschap gesmeed tussen Immo en Olav. Een broederband die onverwoestbaar lijkt, ook als Immo na het voltooien van hun opleiding uitgezonden wordt naar het grimmige oorlogsgebied in Kosovo terwijl Olav voor een VN-missie naar het vakantie-eiland Cyprus vertrekt.

Als Immo en Olav weer terug zijn in Nederland lijkt er niks veranderd, de vriendschapsband is nog even hecht. Ook als Immo voor het eerst achter de tralies belandt en Olav hem in de gevangenis bezoekt, is er geen twijfel. Dit is zijn maat. Maar na een aantal nieuwe gewelddadige incidenten en gedwongen opnames in psychiatrische instellingen worstelt Olav met zijn loyaliteit. Immo’s psychoses en de strafrechtelijke misdragingen stellen hun vriendschap op de proef. Hoelang kun je terugvallen op een gedeeld verleden als het heden zo ver uiteenloopt?

Waar zijn eerste boek “Soldaat in Uruzgan” een feitelijke beschrijving was van zijn belevenissen en indrukken in Afghanistan, was het vervolg “Leven na Uruzgan” al een stuk fictiever en wordt “Zwarte vogel” als zijn eerste fictie-roman aangekondigd. In hoeverre de verteller, Olav, een fictieve figuur en waar de autobiografische elementen zitten, is in tegenstelling tot zijn vorige boeken volledig irrelevant. De centrale vraag wat vriendschap is des te meer.

Is samen doorgemaakte ellende en samen beleefde lol eigenlijk wel voldoende voor een blijvende band? Wordt je vriend van samen topsport bedrijven? Moet je eigenlijk vrienden zijn als topsporter? Waar wordt gepercipieerde loyaliteit een keurslijf? De uitdrukking: “geen tijd is geen prioriteit” is even toepasbaar op loyaliteit. Vriendschappen veranderen in de loop der tijd, dit boek zet je aan het denken over de oorzaken van die veranderingen, maar helpt mogelijk ook de onvermijdelijkheid ervan accepteren.

Niels Roelen heeft een gave roman afgeleverd, die zijn progressie als schrijver duidelijk laat zien. “Zwarte vogel” is daarmee niet “weer” een boek over het leger, maar een boek dat door de universele thema’s een breed lezerspubliek verdient.

Zwarte Vogel is sinds 17 juni bij de boekhandels te verkrijgen. Boekhandel Kramer & Van Doorn heeft een aantal  gesigneerd exemplaren te koop.

ISBN:                                9789021423746
Aantal pagina’s:              240
Uitgever:                          Volt Amsterdam
Prijs:                                 € 21,99
 

Bijdrage: 
Recensie: 

 


Niels schreef eerder:
Schaatsweer

Meer Zeister boeken:
Soms herhaalt het verleden zich...

Volgende artikel:
De mooiste foto van: Eelko Verbeek

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.