Soms herhaalt het verleden zich...

21 januari 2021
tekst en foto’s: Gerda Vercoutre

Niet wetende dat zijn verhaal opeens weer zo actueel zo worden, begon ik aan het schrijven van het levensverhaal van René Vercoutre. Het levensverhaal van Nederlands oudste beademingspatiënt. René woonde van 1980 tot aan zijn dood in 2017 in Zeist. Hij was een bekende Zeistenaar, hoewel weinigen zijn bijzonder levensverhaal kennen.

Het lijkt inmiddels een ver-van-ons-bed-show uit vroeger tijden, maar medici houden er rekening mee dat er een nieuwe uitbraak komt van het poliovirus dat in de vorige eeuw vele slachtoffers maakte, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Destijds bestond er geen vaccin (pas in 1955 beschikbaar in Amerika). Tegenwoordig denken steeds meer mensen dat inentingen onnodig of zelfs gevaarlijk zijn. De kans dat deze mensen slopende ziektes kunnen oplopen, met soms zelfs dodelijke afloop, wordt daardoor aanzienlijk groter. Deze zorg is een belangrijke reden geweest voor de vrouw van René Vercoutre om een boek te schrijven: ‘Ademloos vrij - van poliopatiënt tot levensgenieter‘.

René overleefde ternauwernood de polio-epidemie in de jaren vijftig. De belangrijkste reden voor dit boek is juist heel positief: René liet als geen ander zien dat zelfs met grote fysieke beperkingen het mogelijk blijft om volop van het leven te genieten. Polio raakte in Nederland in de vorige eeuw vooral jonge kinderen. Mensen konden (gedeeltelijk) verlamd raken, maar ook ademhalingsproblemen krijgen. Een aantal patiënten genas, anderen stierven.

René was vijftien jaar toen de ‘kinderverlamming‘ hem trof. Hij raakte door het poliovirus het vermogen kwijt om zelfstandig te ademen, en behield in slechts drie vingers nog een beetje kracht. De zorg voor chronisch zieke mensen stond nog in de kinderschoenen. Kinderen kregen niet te horen wat hen mankeerde, en artsen meenden het beter te weten dan hun patiënten. Zes jaar lang bracht hij in het ziekenhuis door, omdat de artsen het onverantwoord vonden als hun poliopatiënten niet voortdurend door medici omringd zouden worden, zodat bij levensbedreigende situaties gelijk kon worden ingegrepen. 

René had echter een sterke wil en levendige geest. Hij kon zich een goede voorstelling maken hoe een eigen leven in een aangepaste woning gerealiseerd kon worden. Daarbij kwam zijn technische opleiding René goed van pas. Samen met zijn vriendin Akkie, de hulp van zijn familie, vrienden en het Prinses Beatrix Spierfonds (al heette het toen anders) weerstond hij alle weerstand en trof de maatregelen die nodig waren om weer als een vrij mens te kunnen leven.

Vanaf dat moment ging er werkelijk een wereld voor hem open. De artsen hadden verwacht dat René nog slechts een paar jaar zou leven, maar hij schopte het uiteindelijk tot Nederlands oudste beademingspatiënt en overleed in 2017 op 75 jarige leeftijd. Hij had diverse serieuze relaties, is twee maal getrouwd, waarbij hij bij zijn eerste vrouw zelfs twee kinderen kreeg.

Zijn verhaal is in de situatie waarin we nu verkeren - wereldwijd lopen mensen (long)schade op door het Corona virus - een bemoedigende boodschap om niet te snel op te geven en te blijven denken in mogelijkheden, in plaats van beperkingen.

Gerda Vercoutre schetst in ”Ademloos vrij” een prachtig beeld van het zoeken naar manieren om met een epidemie om te gaan. Niemand weet nog goed wat de gevolgen zullen zijn, welke mogelijkheden er overblijven, en op welke manier je dit kunt invullen.

Het verhaal van René laat geen superheld zien. René is een mens van vlees en bloed. Ook hem kost het tijd om zijn situatie te leren accepteren, ook hij heeft anderen nodig om hem moed in te praten, ook hij moet wennen aan een normaal leven na zes jaren ziekenhuis.... en soms zelfs neemt hij onverantwoorde risico’s. Groter dan iedere angst is zijn verlangen om te leven, en daarmee weet hij uiteindelijk vele obstakels met succes te overwinnen.

Dit boek is het eerste deel in een trilogie over zijn leven.
Vanaf 20-01-2021 in de voorverkoop verkrijgbaar.
Via bestelmijnboek.nl
ISBN 978-94-6247-209-9
NUR 681
€14,95
Vanaf 07-05-2021 in de boekhandel voor €18,95

 

Bijdrage: 
Recensie: 

 

Meer Zeister boeken: 
Bedrogen
Meer over leven met lichamelijke beperkingen:
Hoe toegankelijk en gastvrij is Zeist?
Volgende bijdrage:
Winter is coming

 

Reacties

Een bijzondere man die ondanks zijn handicap veel van zijn leven heeft gemaakt. Een optimist en een doorzetter met altijd een goed humeur en belangstelling voor de medemens. Hoe ver, vraag je je af, zou hij gekomen zijn als hij *niet* door de polio was getroffen. Ik ga het boek meteen bestellen. Gerda, hulde voor je inzet tijdens en zelfs na zijn leven!

Dankjewel Gerda! Zal met verwondering en plezier je boek lezen over deze krachtige persoonlijkheid. De enkele schaakpartijen in zijn gezelschap koester ik in fijne herinneringen.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.