VOLfestival: Wereldmuziekfestival in Vollenhove

29 juni 2022
tekst: Franka de Groot

Topmusici van over de hele wereld troffen elkaar afgelopen jaar tijdens VOLfest in de wijk Vollenhove. Wijkbewoners konden kosteloos komen genieten van de wereldmuziek die de mix van culturen in Vollenhove weerspiegelt, nieuwe klanken en instrumenten leren kennen én mensen uit de buurt ontmoeten.

Deze bijzondere concertreeks wordt op zondag 10 juli afgesloten met het allereerste Wereldmuziekfestival van Zeist op het Ontmoetingsplein in de wijk Vollenhove (naast de Weggeefwinkel). Vanaf 15:00 kan iedereen kosteloos luisteren naar muziek uit diverse windstreken.

Om 15:00 openen de gebroeders Mansaram en zoon Vashisht het festival met hun Surinaams-Hindoestaanse muziek op harmonium, Dholak en Dantaal. Iets na 16:00 speelt Gambia Calls; Lamin Kuyate, Tarang Poddar & Mark Lotz laten een betoverende mix van Afrikaanse en Indiase muziek op cora, tabla en bansuri horen. Het festival wordt afgesloten door het Cacha Mundinho Quartet. Zij spelen met zang, gitaar, hobo, cello en percussie een mix van Braziliaanse, Kaapverdiaanse en Portugese muziek.

Tussen de muzikale optredens door zijn er activiteiten, zoals een introductie in baithakgana en bollywooddans, en er is eten en drinken. Zo bereiden een aantal buurtkoks overheerlijke hapjes in de mobiele buitenkeuken en zal Daans Droom aanwezig zijn met haar exotische lekkernijen.   

De toegang is vrij. Reserveren is niet nodig. Maak het jezelf comfortabel en neem iets mee om prettig te zitten en kom genieten van de muziek en de buurt. Wel is het mogelijk om gratis een stoel te reserveren.

De musici:

Surmala Ke Nishana / Baithakgana van de Gebroeders Mansaram
Ashok Mansaram – zang, harmonium
Radjesh Mansaram – Dholak
Vashisht Mansaram – Dantaal

De gebroeders Mansaram en nu ook hun zoon Vashist hebben muziek met de paplepel ingegoten gekregen hun familie van vader en moederkant waren allemaal musici. Een spetterende lokale act met Surinaamse / Hindoestaanse muziek!

Gambia Calls
Jalli Lamin Kuyateh – cora (Gambia)
Tarang Poddar – tabla (India)
Mark Lotz – fluit (Duitsland)

Een ontmoeting van drie wereldmuzikanten in een magische klank en haast spirituele trance.

De klank van de Afrikaanse cora in combinatie met Indiase tabla is gewoonweg betoverend, door Indiase Bansuri toe te voegen krijg je echt een magische klank, intimiteit en dynamiek. De muziek weerspiegelt Afrika, India, Jazz, improvisatie maar bovenal wordt het publiek meegenomen in een verhaal over de viering van het leven.

Cacha Mundinho Quartet
​Joana Almeida (Portugal) – zang en gitaar
Maripepa Contreras (Spanje) – hobo
Bence Huszar (Hongarije) – cello
Sjahin During (Turkije/Nederland) – percussie

Het Cacha Mundinho Quartet is ontstond tijdens jamsessies van muzikanten uit dezelfde buurt in Amsterdam Noord. Sinds de lockdown van de culturele sector op 13 maart 2020 van start ging, is Cacho Munidinho bezig geweest met deze nieuwe formatie, met als doel de rijke Portugeestalige muziekculturen met elkaar te verbinden.

Het woord “cacha” komt van Kaapverdiaans creools en is een verbastering van “catch”, “mundinho” komt van mundo en betekent “kleine wereld”. Cacha Mundinho betekent dus “Vang een kleine wereld“.

Kijk voor meer informatie op www.volfest.nl.

 

VOLfest is een initiatief van de Stichting Lotz Of Music en wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Zeist, Fentener van Vlissingen Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Carel Nengerman Fonds en de Van Tellingen-Pul Stichting.

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer feest in Vollenhove:
Vijftig jaar Vollenhove

Meer over Vollenhove:
Vollenhove bruist en leeft!

Volgende bijdrage:
De mooiste foto van: Joke Bouwmeester

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.