Zeister voetbaltrainers aan het woord, deel II

22 december 2020
tekst en foto: Henk Martens

Hoe moet het nu verder met de voetbalcompetitie? Henk Martens interviewt de trainers van de Zeister clubs. In deze aflevering: Robin van Holst (DOSC) en Rob Zomer (vv Jonathan).

Robin van Holst (DOSC)

De vorige competitie werd plotseling afgesloten, in september zijn we opnieuw begonnen en nu is er weer een stop. Hoe gaat u daar persoonlijk mee om?
Als trainer is dit lastig omdat we stoppen voor een ieders gezondheid, maar stoppen en dan na een lange adempauze weer starten moet elke keer weer gedoseerd plaatsvinden, ter voorkoming van blessures. Dus die twee zaken ten aanzien van gezondheid bijten elkaar. Voor het team is het lastig omdat ze bij de eerste lockdown in een lekkere flow zaten en nu bij de start van de competitie ook een prima reeks hebben neergezet.

Hoe kunt u de spelers motiveren in deze gekke competitie?
Wanneer we gewoon kunnen voetballen is het geen probleem om ze te motiveren. Maar nu dat we alleen maar mogen trainen op 1,5 meter met 4-tallen of nu zelfs in 2-tallen is heel lastig. Ik probeer dit op te lossen met een competitievorm "king of corona" waarin ik spelletjes verzin waarbij ze punten kunnen behalen. Ik hou de stand bij van alle trainingen en zo kunnen ze aan het eind van deze lockdown zien of ze gewonnen of verloren hebben. Maar ideaal is het niet. Tenslotte zitten ze op voetbal om wedstrijden te kunnen spelen.

Maakt u het ook mee dat door deze situatie er spelers zijn die zeggen, ik kan het allemaal niet meer opbrengen om mijn vrije tijd op te geven, ik ga lekker wat lager voetballen, minder trainen, kost minder vrije tijd.
Nee, dat maak ik niet mee. Ik heb een jonge enthousiaste groep die graag wil voetballen.

Zijn er misschien spelers extra gemotiveerd om er straks vol tegenaan te gaan?
Dat weet ik niet. Op dit moment voelt het als moeten trainen zonder echt daadwerkelijk zicht te hebben waarop.

Bent u zelf nog wel volop gemotiveerd?
Lastig. Ik ben voetbaltrainer omdat ik van voetballen hou en omdat ik teamvorming en alles wat erbij hoort prachtig vind. Dit is in deze tijd wel tot een minimum beperkt.

Denkt u dat er gelijk wedstrijden kunnen worden gespeeld of moet er eerst wat weken (hoeveel) getraind worden?
Het zou verstandig zijn om eerst paar weken te trainen. In amateurvoetbal verwacht ik sowieso veel blessures omdat er in 1 keer te hard of in deze tijd helemaal niet getraind wordt door spelers en teams. Zeker bij een koude start zal dit na een paar weken veel problemen kunnen opleveren.

Als alles meezit kan er half januari 2021 begonnen worden, dan moeten er nog ruim 20 wedstrijden gespeeld worden, dat zou betekenen tot juni door blijven voetballen. Is dat haalbaar?
Theoretisch is het haalbaar. Persoonlijk denk dat het virus bij de start niet weg is en dat een nieuwe aanpassing van de competitie na een paar weken weer zal gebeuren.

 
Rob Zomer (vv Jonathan)

Voetbal is een belangrijk deel van mijn leven, ik ben behalve liefhebber al jaren amateur voetbaltrainer op verschillende niveaus bij diverse clubs. Op dit moment ben ik hoofdtrainer van VV Jonathan in Zeist. Daarnaast heb ik ook een voetbalschool en ben/was ik werkzaam bij FC Utrecht Business (nu even “was” omdat er geen business-publiek bij de wedstrijden mag komen).

We trainen met Jonathan nog wel op dinsdag en donderdag, met de bijbehorende restricties, maar ik mis de wedstrijden. Bijvoorbeeld de voorbereiding op de aankomende tegenstander en de spanning in de wedstrijd.

We trainen nu nog in zeer kleine groepjes, bijna niet te doen maar we maken er het beste ervan. We zijn in ieder geval actief en blijven zo toch nog redelijk fit. Dat we op donderdag meteen naar huis moeten is natuurlijk vervelend want in het amateurvoetbal zijn 3e helft momenten ook waardevol. Maar goed, het is niet anders en er zijn genoeg ergere dingen te bedenken. Ik zou dus zeggen: kom maar op met dat vaccin zodat we weer wedstrijden kunnen spelen.

Deze gedachtegang speelt ook bij mijn spelers, ze komen gemotiveerd en met veel plezier trainen maar willen inmiddels ook wel weer om het “Eggie” spelen, of gewoon op een training een partijspel spelen.

Aan mij zal het in ieder geval niet liggen. Ik weet dat we straks er weer klaar voor moeten zijn. Onze doelstelling blijft gewoon onveranderd, we willen dolgraag promoveren naar de 2e klasse. Het is te hopen dat we half januari goed voorbereid aan competitiewedstrijden kunnen beginnen.

Hoe die rest-competitie eruit gaat zien, daar wordt over gespeculeerd. Maar zoals ik al zei: als we maar weer kunnen voetballen, dat is het belangrijkste en of dat dan tot in juni moet gebeuren mag geen probleem zijn, voor mij in ieder geval niet.

 

Volgende bijdrage: Geldinzamelingsactie Tafelronde voor schoolgaande kinderen in achterstandsituatie
Lees ook deel1: Zeister voetbaltrainers aan het woord

 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.