Boek & Film: The Quiet Girl

17 februari 2024
tekst: Jantsje de Boer

Maandagavond 4 maart wordt in bioscoop Figi de film ‘The Quiet Girl / An Cailínn Ciúin’ vertoond in de serie Boek & Film.

The Quiet Girl is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.

Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, is er voor de jonge, introverte Cáit (Catherine Clinch) niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín (Carrie Crowley). Cáit's stugge oom Seán (Andrew Bennett) heeft meer moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn. Toch bloeit ze open, maar aan elke zomer komt een einde.

De film, genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film. Eerder was het al de grote winnaar bij de Irish Film and Television Awards (onder andere Beste Film en Beste Regisseur). De film kreeg in The Guardian vijf sterren: 'A deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.'

Gebaseerd op het boek ‘Pleegkind’ van Claire Keegan.

Gerlinda Heywegen, filmprogrammamaker voor verschillende festivals zoals Film by the Sea en Film & Literatuurfestival Winternachten, gaat in de inleiding in op het boek, de schrijver, de film en de makers. Vervolgens wordt de film bekeken. Uitwisseling van opgedane kijkervaringen geeft mogelijkheid tot interessante gesprekken na afloop. Iedere bezoeker ontvangt van te voren een reader met uitgebreide achtergrondinformatie bij de film (alleen als emailadres bekend is).

‘Boek & Film’ is een initiatief van Literair Zeist in samenwerking met bioscoop Figi. Overige data en films zijn te vinden op: www.literairzeist.nl.
Aanvang: 19.30 uur. Kaartverkoop online via www.figi.nl of reserveer telefonisch via de Nederlandse Theater Kassa: 0900-9203.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Literair Zeist:
Literair Zeist

Ook leuk:
JongTalent: Lucie Stolk

Volgende column:
Licht of donker

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.