Naar het VIP-event van nlgroeit

3 april 2022
tekst: Arend Postma; foto’s: Corine Nap

Na mijn sightseeing en verbazing over de bonte schakering aan bedrijven, instituten, bouwmarkten en adviesbureaus die op het Handelscentrum Dijnselburg - het grootste bedrijventerrein van Zeist - gevestigd zijn, doemt daar het Achmea Congrescentrum voor mij op, tevens mijn bestemming. Hier zal het VIP-event, met onder andere Hare Majesteit Koningin Máxima, plaatsvinden.

"nlgroeit is een platform door ondernemers, voor ondernemers. Heb jij een bedrijf met een omzet tussen de 1 en 100 miljoen en de ambitie om te groeien? Wij helpen jou – zonder enige commerciële bijbedoeling - aan je volgende stap. Hoe we dat doen? We delen inspirerende en educatieve content via de site en nieuwsbrief. We organiseren events met het doel van elkaar te leren als ondernemers. We bieden exclusief voor nlgroeit ondernemers gratis het nationaal groeiassessment aan, waarmee je eenvoudig in kaart brengt waar voor jou en jouw management de grootste (groei-)kansen liggen. We hebben een netwerk van gekwalificeerde partners die je inhoudelijk verder kunnen helpen met een groeiprogramma, training of educatie. 
We beschikken over meer dan 450 zeer ervaren ondernemers die als mentor jou persoonlijk verder kunnen helpen".

De looproute naar de hoofdingang, over het parkeerterrein, is afgebakend met rood-wit lint met verspreid er omheen beveiligers die heel discreet een oogje in het zeil houden maar ook voldoende ontzag uitstralen. Links naast het congrescentrum ligt het hoofdkantoor van Achmea.

Omdat ik ruim op tijd ben is er nog voldoende gelegenheid mij in Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, te verdiepen. Het is de moedermaatschappij van verzekeringsmaatschappijen als Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis, Interpolis en nog heel veel andere merken. De ontvangsthal is één brok geschiedenis door de vele foto’s, reclame en pamfletten van al die verzekeringsmaatschappijen.

Als ‘oprjochte Fries’ spreekt mij de Conventie van Achlum in 2011 heel erg aan. Want na 200 jaar keerde Achmea op 28 mei 2011 terug naar Achlum en hield daar de Conventie van Achlum. Het hele dorp vierde feest samen met ongeveer 2000 genodigden. De openingsplechtigheden vonden op het oude kaatsveld plaats en in de net gerestaureerde tufstenen Romaanse kerk werden lezingen gehouden. Onder de ruim 2500 gasten waren Bill Clinton, Rick van der Ploeg, Geert Mak, Adriaan van Dis, Foppe de Haan, Herman van Veen, Hans Wiegel, Femke Halsema en Bas Heijne.

Het theater van het congrescentrum is ondertussen volgelopen en de dagvoorzitters Kees de Jong en Monique Ansink, beide bestuurder bij nlgroeit, openen het event. Men is hier in het Achmea Congrescentrum omdat de Achmea-dochter Centraal Beheer de partner is van nlgroeit, daarom is Bianca Tetteroo aanwezig als voorzitter van de Raad van Bestuur Achmea en Ralph van Dam als contactpersoon van Centraal Beheer.

Eenieder wordt welkom geheten: Hare Majesteit Koningin Máxima, Jacques van den Broek (voorzitter van het Comité voor Ondernemerschap, hij volgt Harold Goddijn op, de CEO van TomTom), aanjagers van NL2025, afvaardigingen van de ministeries van economisch en buitenlandse zaken en last but not least de VIP’s, dat zijn de mentoren van nlgroeit: ondernemers en CEO’s met ervaring in vallen en opstaan, doorzetten waar anderen afhaken, ogenschijnlijk onbereikbare doelen definiëren en halen maar vooral uiteindelijk succesvol zijn. Ondertussen is ook burgemeester Koos Janssen van Zeist op de voorste rij naast de koningin aangeschoven.   

nlgroeit viert met dit VIP-event haar vijfjarig bestaan dat door Corona al zeven jaar duurt.

Er wordt op die periode teruggekeken en de conclusie is: als je iets wil veranderen in Nederland, maar ook bij de ondernemingen zelf, dan doe je dat met de creativiteit van het ondernemerschap.

Daarbij is het MKB de belangrijkste economische factor, het is de economische motor van Nederland. Als je als overheid die bedrijven wilt ondersteunen door allerlei regelingen, dan ben je er nog niet, want uiteindelijk moet de ondernemer beslissen en uitvoeren. Die kan daarin ondersteund worden door iemand die veel meer ervaring op dat specifieke gebied heeft erbij te betrekken. Zo iemand kan bijvoorbeeld een (voormalige) CEO zijn met de juiste contacten en de specifieke inzichten en kennis: de mentor!

Zo komen we op het volgende onderdeel: de mentor verhalen. Inspirerende verhalen van succesvolle ondernemers die meestal ergens achter op driehoog, op een zolderkamer of op de overloop hun onderneming gestart zijn - hier doet Kemal Tas zijn succesverhaal. Hij is oprichter van Ledstores Europe BV in Amsterdam en begon in 2017 zijn bedrijf, inderdaad, op de zolderkamer. Zijn onderneming maakt het voor bedrijven en consumenten supergemakkelijk om LED-verlichting te bestellen en heeft ondertussen 150 werknemers. Coolblue, Rituals en Picnic zijn zijn voorbeeld.

Daarna de staat van het MKB. Hier wordt het woord gegeven aan Diederik Laman Trip, lid en oud-voorzitter van het Comité voor Ondernemerschap. De staat van het MKB is een jaarlijks terugkerend onderwerp, een soort dashboard. Daaruit blijkt het belang van het MKB voor Nederland: namelijk dat het MKB driekwart van de totale werkgelegenheid in Nederland levert.

Conclusie: de overheid investeert te weinig of heeft te weinig in Human Resouces geïnvesteerd, want er is een enorme mismatch tussen vraag en aanbod van gekwalificeerd personeel.

Na een dankwoord van Hare Majesteit Koningin Máxima wordt het programma afgesloten om over te gaan naar inspirerende rondetafelgesprekken onder het genot van een driegangen diner, helaas niet voor de pers.

Als ik na het evenement or het parkeerterrein loop valt mij het grote aantal elektrische auto’s (Tesla’s) op.
 

Bijdrage: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.