Mondriaan: zijn leven en werk

20 augustus 2022
tekst: Frans de Haas

Laat bij het kunstschildersproces alle niet-essentiële en secundaire aspecten weg. Ga vervolgens generaliseren om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken en je komt zonder twijfel ook bij de zelf ontwikkelde abstracte stijl van Pieter Cornelis Mondriaan uit. Op 7 maart was het 150 jaar geleden dat Mondriaan werd geboren in Amersfoort. Over de wereldberoemde Hollandse meester valt het nodige te vertellen valt wat voor velen, zelfs voor Mondriaanliefhebbers, nog onbekend terrein is.

Dat hoeft niet langer het geval te zijn, want kunsthistorica Mirelle Nunes van 'Kunst uit Zeist' neemt u op donderdagmiddag 22 september aanstaande in het Torenlaan Theater Zeist mee en geeft een lezing voor de ASZ. Aan het einde van Mirelle’s lezing neemt graficus Fred Manschot het stokje van haar over en toont hij via een PowerPoint zijn Mondriaan passie. Hij neemt een bijzondere fotosessie voor u mee, gemaakt ter gelegenheid van ‘100 jaar De Stijl’ in 2017 in Zeist.

Mirelle vertelt u over de werken van Mondriaan in het Amersfoortse Flehite- museum en het Kunstmuseum in Den Haag. U ziet de beginnende figuratieve landschapsschilder, door de Haagse School geïnspireerd, tot aan de zo bekende abstracte werken die ook wel het neoplasticisme of De Stijl genoemd worden. Piet Mondriaan bezocht vele plekken op de wereld. Hoogtemomenten waren Parijs, waar hij zijn eigen atelier had, en sedert 1938 New York, waar zijn laatste meesterwerk 'Victory Boogie Woogie' het licht zag.

De lezing is op donderdag 22 september 2022 in het Zeister Torenlaan Theater, Torenlaan 38. De start is om 14:30 uur, zaaltoegang om 14:00 uur. De kosten bedragen € 5 per persoon.

Aanmelden en betalen via iDeal, ga dan naar de website: www.seniorenzeist.nl, toets de knop 'activiteiten' in, dan naar 'lezingen' en tenslotte naar 'aanmelden Torenlaan'.  De rest gaat vanzelf. Geen Internet? Ggeen nood, sms dan naar 06-53222857 en meld u aan. Mocht de lezing volgeboekt zijn of geen doorgang kunnen vinden, dan wordt u er zo tijdig mogelijk over geïnformeerd. 

Foto boven: Victory Boogi Woogie,1942. Kunstmuseum Den Haag
Foto onder: Boerderij landzicht, 1902 - 1903. Mondriaanhuis Amersfoort

 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over Mirelle Nunes:
Kunstlezing: Alphonse Mucha

Meer over het Torenlaan Theater:
Torenlaan Theater

Volgende bijdrage:
Rust voor onze honden en katten

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.