Rust voor onze honden en katten

18 augustus 2022
tekst: Luuc de Haas; foto: Renée van Dijk

Recent verscheen de nieuwe KNVB Gebiedsvisie over de uitbreiding van hun Campus pal achter het Dierentehuis Zeist. In alle publiciteit gaat het vooral over de kap van bos en de compensatie in Odijk. Nergens wordt ingegaan op de gevolgen voor het Dierentehuis. Wij kunnen niet langer stilzwijgend toekijken en afwachten.  

‘Stichting Dierentehuis Zeist en omgeving’ vangt honden en katten op uit de hele regio. Zwerfdieren én dieren die niet bij de vorige eigenaar kunnen blijven, worden door ons verzorgd en herplaatst naar een goed nieuw thuis. Daarnaast is er een pension voor honden en katten en een dagopvang voor honden. Wij zijn sinds 1953 aan de Woudenbergseweg 29 gevestigd. Een prachtige plek met niet te veel omwonenden, veel rust in het bos van Austerlitz en daarmee uitstekend geschikt voor de opvang van getraumatiseerde huisdieren.

Vaak komen dieren al met een trauma bij ons binnen. Maar opgesloten zitten in een kennel of hokje, met vreemde geluiden en geuren, geeft voor elk dier stress. Wij doen er daarom alles aan om de dieren niet alleen onderdak, medische zorg en voeding te geven maar werken ook aan stressreductie: rustige plekken waar zij zich terug kunnen trekken, gedoseerd sociaal contact met mens en dier. En het aanbieden van mentale en fysieke activiteiten, zoals wandelen in het bos.

Het Dierentehuis Zeist treft al een aantal jaren voorbereidingen voor renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw. Aanpassingen die de kwaliteit van onze verblijven toekomstbestendig te maken. Wij willen straks graag een welzijnsgericht opvangcentrum voor honden en katten zijn. Die plannen zijn nu in de ijskast gezet.

De drukte in het bos neemt toe. Ook de activiteiten van de KNVB; op de bestaande velden zijn steeds vaker grote evenementen met schijnwerpers, muziek en verslaggeving via luidsprekers. Factoren die het voor onze asiel- en pensiondieren extra onrustig maken. Als er één hond alarmerend gaat blaffen, veroorzaakt dat stress bij de andere dieren die zich dan ook meer laten horen.

Wij begrijpen de behoefte aan groei van de KNVB, maar maken ons grote zorgen over de negatieve consequenties voor het welzijn van onze honden en katten. Wij vrezen voor de kans op herplaatsing van onze asieldieren wanneer hun stress hoger oploopt. En wij verwachten dat onze pension- en dagopvangklanten kiezen voor andere oplossingen voor de opvang van hun dier.

Onze dringende oproep aan zowel de KNVB als de politiek die zal besluiten over hun plannen is dus: geef onze honden en katten de rustige omgeving die zij nodig hebben!
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de KNVB-plannen:
Blijf van ons bos af

Meer over het Dierentehuis Zeist:
Vrijwilligers gezocht voor onze hondenafdeling

Volgende artikel:
Word gezond en gelukkig!

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.