Kunstlezing: Alphonse Mucha. Art Nouveau in Parijs

12 maart 2022
tekst: Mirelle Nunes

Kunsthistorica Mirelle Nunes van Kunst uit Zeist neemt u tijdens de kunstlezing over Alphonse Mucha. Art Nouveau in Parijs mee naar het Kunstmuseum Den Haag. Deze tentoonstelling is nu te zien t/m 3 juli 2022.

Mucha
Alphonse Mucha, een Tsjechische kunstenaar en illustrator, brak in 1894 door toen hij in Parijs voor de wereldberoemde Franse actrice Sarah Bernhardt een affiche ontwierp. Dat affiche werd zo populair, dat ze geregeld door fans van de reclamezuilen werden gestolen.

Le Style Mucha
Opvallend waren de fijne en kronkelijkende lijnen, de gebruikte pastelkleuren en de bloem- en plantmotieven. Dat maakte dat zijn sierlijke stijl, le style Mucha, wordt genoemd. Karakteristiek daarin zijn de afgebeelde vrouwen met lang haar, die de beschouwer met een dromerige blik aan staren.

Art Nouveau
Le style Mucha is synoniem gaan staan voor wat in Frankrijk Art Nouveau genoemd wordt. De Nieuwe Kunst wordt in Nederland bekend door Jan Toorop onder de naam ‘slaoliestijl’ en in Duitsland wordt dezelfde kunststroming aangeduid als Jugendstil.

Tentoonstelling
Veel van Mucha’s beroemde illustraties zullen besproken worden tijdens de lezing, evenals het kleurrijke glaswerk uit de tijd van de Art Nouveau en de laat 19e eeuwse kostuums (alles uit de eigen collectie van het Kunstmuseum). De objecten zorgen er samen voor de bezoeker een totaalbeeld krijgt van het bruisende Parijs rond 1900.

Flowerpower
Door de opkomst van de moderne kunst raakt de manier van illustreren door Mucha uit de mode. Maar de echo van Mucha’s vormentaal klinkt opnieuw in de jaren ’60 en ‘70 tijdens de flowerpower in de popcultuur. Bands als The Rollings Stones en Pink Floyd ontwerpen platenhoezen en concertposters met de sierlijke belettering en lijnenspel à la le style Mucha.

Kunstlezing hybride
Kom naar deze lezing en luister onder welke omstandigheden Alphonse Mucha door een bijzondere samenloop van omstandigheden wereldberoemd kon worden in 1894.

De kunstlezing wordt gegeven op dinsdag 22 maart in de ochtend van 10-11.30 uur en woensdag 23 maart in de avond van 20-21.30 uur.

De onlinelezing wordt gegeven op donderdag 24 maart (van 10.30-11.30 uur) èn is ook te bekijken met een terugkijklink.

Kunstlezing van de maand April
Neem ook eens een kijkje op de website van Kunst uit Zeist om het lezingenaanbod te bekijken. Zoals de Kunstlezing van de maand April: “150 jaar Piet Mondriaan”. Over het levensverhaal van Piet Mondriaan met daarin aandacht voor zijn artistieke ontwikkeling en de invloed van de kunstenaarsvrienden rondom Mondriaan.

Nieuwe locatie
Kunst uit Zeist heeft sinds kort een nieuwe locatie voor haar kunstlezingen:

Walkartcentrum Zeist
Kerklaan 19
3701 HD  Zeist

Gratis parkeerplaats achter het kerkgebouw

Koffie/thee € 2

Locatie:        Walkartcentrum, Kerklaan 19, Zeist

Datum:        dinsdag 22 maart 2022       | Tijd: 10.00-11.30 uur

Datum:         woensdag 23 maart 2022   | Tijd: 20-21.30 uur

Prijs:            € 12,50 (excl. koffie/thee)

 

Lezing online en/of terugkijklink:

Datum:        donderdag 24 maart 2022

Tijd:             10.30-11.30 uur

Prijs:            € 10 p/link (na betaling wordt de link u daags tevoren toegestuurd)

Informatie: 06-50489752

Aanmelden via de website: www.kunstuitzeist.nl/kunstlezingen/alphonse-mucha
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Volgende column:
De waarde van klare taal

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.