Overslaan en naar de inhoud gaan

Welpen uit Zeist bij Nationale Kinderherdenking

2 mei 2023

5 mei 2023
tekst: Kim Fokkelman; foto (van vorig jaar): Sebastiaan Bors

Op 4 mei waren er Zeister welpen (7-11 jaar) van Scoutinggroep Prinses Amalia actief tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. De welpen gingen 's middags een rondje lopen door Madurodam waarna ze bij het Beach Stadion in Scheveningen allerlei activiteiten deden die te maken hebben met vrijheid, oorlog en herdenken. 's Avonds vormden zij vanaf half 8 een erehaag en helpen bij de kranslegging.

Stilte
Om 20.00 uur waren de welpen twee minuten stil, waarna het Wilhelmus klonk. Halverwege het Wilhelmus startte de stille tocht. Voorop in deze tocht liepen vier scouts die de krans legden namens Scouting Nederland. Zij werden vergezeld door enkele kinderen van Madurodam en door hoogwaardigheidsbekleders, zoals de burgemeesters van Den Haag en Madurodam. De stille tocht liep door Madurodam naar de kransen. De andere welpen vormden met andere kinderen in het park een lange erehaag.

Educatief middagprogramma
In het Beach Stadion leerden de welpen spelenderwijs over vrijheid, oorlog en herdenken. Ook was er de ruimte om te spelen en herdenkingssteentjes te schilderen. Na afloop werd er gegeten en worden de kinderen naar Madurodam gebracht om de Kinderherdenking bij te wonen.

Band met herdenkingen en Tweede Wereldoorlog
Niet alleen bij de Nationale Kinderherdenking waren scouts op 4 mei actief. De Nationale Kinderherdenking is complementair aan de Nationale Herdenking op de Dam. Daar waren scouts uit Overijssel betrokken bij de herdenking. Ook waren scouts actief op de Waalsdorpervlakte en waren veel lokale Scoutinggroepen actief bij lokale herdenkingen.

Scouts hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Inmiddels zijn van ruim 2000 scouts oorlogsverhalen uitgezocht en opgetekend.

Over Nationale Kinderherdenking
De Nationale Kinderherdenking geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Vanuit het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld maken we deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant. Zo herdenken kinderen op geheel eigen wijze de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Samen staan zij stil bij allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.
 

Bijdrage
Artikel

 


Ook in Zeist wordt herdacht:
4 meiherdenking in het Walkartpark

Meer over de herdenking:
De waarde van bevrijdend denken

Volgende bijdrage:
Raadslid aan het woord: Hannie van Kippersluis

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.