8 mei 2020
tekst en foto’s: Annelies Köhnen
Vlak voordat de Corona-crisis uitbrak, heb ik een maand lang geprobeerd om zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken. Ik werd hiertoe geïnspireerd door de informatieavond “Plasticvrij leven” van “Samen duurzaam Zeist” over hoe je wat meer kan nadenken over het gebruik van “SUP” (single use plastics).
Om te beginnen ben ik veel meer dingen zelf gaan maken. Ik besef heel goed dat als je een drukke baan en een gezin hebt, dat dit een uitdaging is, maar sommige dingen zijn echt heel simpel! Zo heb ik bijvoorbeeld zelf veel soepen, gehaktbrood (als broodbeleg), humus, guacamole en eiersalade gemaakt en brood, focaccia en (kaas)koekjes gebakken. Deze havermoutkoek is in een handomdraai gemaakt en blijft heel lang vers: https://www.koopmans.com/recept/havermoutkoek/. In plaats van eten online te bestellen zijn we in de restaurants gaan eten. Dit scheelt een massa aan plastic zakjes en bakjes! Op dit moment kan het niet omdat alle restaurants gesloten zijn, maar vanaf juni kan het weer!
Lokale winkels
Uiteraard heb ik niet alle winkels in Zeist bezocht, maar dit zijn de winkels waar ik goede ervaringen mee heb.
- Allereerst natuurlijk de markt! Gewapend met katoenen zakjes, vershouddozen en eierdoos heb ik op de markt de volgende zaken zonder verpakking gekocht: groenten, fruit, brood, eieren, kaas, noten en bloemen.
- Bij alle lokale bakkers, slagers en groentewinkels kan je vragen of ze de zelf meegebrachte verpakking of papieren zakken willen gebruiken.
- Bij De Groene Winkel kocht ik yoghurt en melk in glazen flessen met statiegeld, ongesneden (heerlijk!) brood en losse portobello’s (die goedkoper waren dan een doosje champignons, omdat je de precies de hoeveelheid koopt die je nodig hebt). Hier kan je ook je plastic wasmiddel- en afwasmiddelflessen opnieuw vullen. De Groene Winkel verkoopt nog erg veel in plastic. Het zou fijn zijn als ze meer “droge” etenswaren, zoals rijst, peulvruchten, koffie, thee, noten, koekjes etc. in “zelftapsilo’s” verkochten.
- Bij Simon Levelt en Taste&tools op de Slotlaan malen ze koffie en kan je losse thee en chocola kopen voor je meegebrachte blikjes, weckpotjes of doosjes.
- Bij AH kon ik de mini appelflapjes en picolientjes ook zonder problemen in eigen verpakking doen. Dit zal waarschijnlijk ook bij andere supermarkten kunnen.
- Bij Turkse en Marokkaanse winkels wordt veel los verkocht. Bijv. bij supermarkt Corum op de Voorheuvel verkopen ze losse munt, olijven en dips die je ook in je eigen verpakking kan scheppen.
- De notenwinkel op de 1e Hogeweg verkoopt uiteraard noten, maar ook bonbons die je in papier of eigen verpakking kan laten doen.
- Bij de het pas geopende Seyster Friteshuys op de Slotlaan worden frites, kroketjes, mayonaise etc. in papier meegegeven.
- Alle supermarkten verkopen (goedkope) rijst, pasta, patentbloem, zelfrijzend bakmeel, havermout, Wasa crackers, Venz hagelslag, eieren en suiker in papier en karton. En mayonaise, jam, olie, azijn en groenten in glas.
Minder uitgegeven
Ik heb mijn uitgaven in de maand februari bijgehouden en vergeleken met mijn uitgaven in de maand november en tot mijn verrassing had ik minder uitgegeven, terwijl ik toch in veel duurdere winkels had gekocht. Maar doordat ik heel veel dingen niet had gekocht (kant en klare salades, koekjes, frisdranken) en veel zelf had gemaakt, bleken de kosten dus niet zo hoog als ik had verwacht. Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens de Corona crisis al mijn boodschappen online heb besteld en dan ontkom je bijna niet aan plastic verpakkingen, maar gelukkig is de markt weer open en hebben veel mensen de lokale winkels gesteund. Voor plasticvrije inkopen zijn dit de beste plekken voor je boodschappen.
Tips
Begin met het aanschaffen van plastic. Goede vershouddozen in allerlei soorten en maten zijn onmisbaar. Ik ben zelf niet enthousiast over de dozen van Action, maar bij Hema heb ik hele fijne dozen gekocht.
Bij de webwinkel van levenzonderafval.com is uiteraard alles zonder plastic verpakking te koop. Ik had daar enkele jaren geleden al katoenen zakken gekocht om brood, fruit, aardappelen etc. in te vervoeren.
Als je buiten de deur werkt (ik werk meestal vanuit huis, dus dan is het makkelijk) neem dan een eigen afsluitbare koffiebeker en/of een herbruikbare waterfles mee in je auto of OV. Koop geen voorverpakte maaltijdsalades, maar neem brood met beleg, een gekookt ei en/of een losse tomaat of mini komkommer mee. Er zijn hele handige lunchdozen te koop bij onder andere de Hema.
Complimenteer lokale winkels en grootwinkelbedrijven als je bepaalde artikelen plasticvrij kan kopen, bijvoorbeeld via social media. Je creëert daarmee bewustwording,
Je hoeft geen milieu-activist te zijn om het eens te proberen. Het is een leuke uitdaging. Probeer het ook eens een maand!
Volgende column: Besmetting |
Dank voor de leuke tips, er
Dank voor de leuke tips, er is met een klein beetje moeite best nog veel winst te behalen!
Mag je overal nog steeds je eigen verpakking meenemen?
Dank je wel voor je leuke verslag en bruikbare tips, Annelies. Wat zijn jouw ervaringen in deze coronatijd met het overhandigen van eigen verpakkingsmateriaal. Ik ben zelf even gestopt met het meenemen van mijn broodzak, omdat de bakker het op dit moment niet op prijs stelt.
Als antwoord op Mag je overal nog steeds je eigen verpakking meenemen? door Hans Snel (lezer)
Eigen verpakking
Dag Hans, ik ben sinds het begin van Corona nauwelijks meer in winkels geweest. Zoals vermeld in het artikel bestel ik nu alles online. Maar er komt vast weer een tijd waarin we met onze eigen verpakking boodschappen mogen doen!
Plastic doosjes
Ijs zit nog altijd in plastic doosjes. Ik bewaar die en hergebruik ze om losse levensmiddelen te kopen. Op de avond van Samen duurzaam Zeist” legde Emily-Jane Townley de piramide uit en hoe je dus het meest effectief afval weert in je leven. Fijn dat er steeds meer aandacht voor is.
Interview in het kader van Plastic Free July Zeist?
Beste Annelies,
Leuk artikel het je geschreven. Misschien zou je het leuk vinden om geinterviewd worden in het kader van Plastic Free July waar Zeist dit jaar aan meedoet? Dit wordt georganiseerd door de werkgroep Afval 0.0 van Samen Duurzaam Zeist. We portretteren 4 Zeistenaren die bewust met plastic minderen en afval voorkomen bezig zijn. Ik hoor het graag!