Het werd haar allemaal te veel

6 januari 2024
tekst: Annemieke Bol; foto: Vlada Karpovich via Pexels

Huilend had ik haar aan de telefoon. Laten we haar Els noemen. Al jaren is zij mantelzorger voor haar man. Hij heeft een progressieve ziekte en gaat steeds verder achteruit. Zelf wordt ze ook een dagje ouder en de zorg valt haar steeds zwaarder. Vorig jaar is ze op straat gevallen en sindsdien heeft ze ernstige rugklachten. En met de laatste griepgolf verslechterde de toestand van haar man. Hij kreeg het steeds benauwder. Zelfs zo erg, dat Els midden in de nacht 112 moest bellen. Het werd haar allemaal veel te veel, al die ballen die ze in de lucht moest houden. Omdat ze via haar zorgverzekering recht had op een mantelzorgmakelaar, kon ze mij inschakelen. Tijdens ons gesprek kon ze haar tranen niet meer inhouden. We maakten snel een afspraak om te bespreken waar ze tegenaan liep en hoe ik haar als mantelzorgmakelaar hierbij kon helpen.

Via de gemeente kregen ze al hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Via de Wmo krijgen mensen hulp om langer zelfstandig te kunnen wonen en zelfredzaam te blijven. Wekelijks kwam er iemand om een paar uurtjes te helpen met huishoudelijke werkzaamheden. Binnen de tijd lukt het niet om het bed te verschonen, dus dat moet ze nu nog zelf doen. Met haar rugklachten valt dat niet mee. Ik tipte haar om met de gemeente in gesprek te gaan over aanpassing van de huishoudelijke werkzaamheden. Na toewijzing van de hulp via de gemeente, maak je een overzicht van de benodigde huishoudelijke taken. Als je daarbij ‘het verschonen van het bed’ niet aanvinkt, gebeurt dat ook niet. Wil je dat later alsnog (zoals in dit geval), dan moet je terug naar het takenlijstje en terug naar de gemeente om de hulp te kunnen uitbreiden. Maar ja, als je dat niet weet….

Waar Els ook zorgen over had, was het feit dat haar man regelmatig in huis valt. Het lukt haar steeds minder om hem te helpen weer overeind te komen en ze vraagt zich af hoelang ze dit kan volhouden. Ze hebben wel kinderen, maar één woont in het buitenland en de tweede woont ook niet bepaald om de hoek. Moet ze dan elke keer naar de huisartsenpost bellen? Wat hierbij kan helpen is personenalarmering. Ik zocht het voor hen uit. Door de ziekte van meneer kan hij aanspraak maken op personenalarmering vanuit de basisverzekering. Een deel van de kosten krijgt hij vergoed, en de abonnementskosten via de zorgverzekering liggen een stuk lager dan wanneer hij met een commerciële partij in zee gaat. Dat is fijn, want ze zagen erg op tegen de kosten. Maar dat moet je wel weten natuurlijk!

Wat kon er nog meer, om Els verder te ondersteunen in haar taak als mantelzorger? Het zou fijn zijn als Els af en toe haar handen vrij heeft van het mantelzorgen. Zodat zij even op adem kan komen. Maar het is lastig om haar man alleen thuis te laten. In zo’n geval is het fijn om gebruik te kunnen maken van vervangende mantelzorg. Er komt dan iemand in huis om haar man gezelschap te houden of iets met hem te doen. Els kan dan het huis uit om met een vriendin af te spreken. Of gewoon even rustig langs de winkels slenteren, een boodschapje doen en ergens lekker een kopje koffie nemen met iets lekkers erbij. Even tijd voor haarzelf. Niet die constante staat van alertheid vanwege de zorg voor haar man, het altijd maar ààn staan. Dit kan bijvoorbeeld via organisaties als ZorgMies, Home Instead, SeniorService of Mantelaar. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vergoeding van de vervangende mantelzorg: via de (aanvullende) zorgverzekering, vanuit een Persoonsgebonden budget en soms vanuit de Wmo. Als dit niet kan, bestaat er nog altijd de mogelijkheid om het zelf te betalen. De kosten zijn dan vaak deels af te trekken van de inkomstenbelasting onder de noemer ‘Extra gezinshulp’. Handig om te weten toch?

Els was blij met mijn tips en alles wat ik had uitgezocht voor haar en haar man. En met haar aanvullende zorgverzekering, waardoor zij mij als mantelzorgmakelaar kon inschakelen. Ook in 2024 bieden aanvullende verzekeringen vergoedingen voor de mantelzorgmakelaar.
 

Bijdrage: 

 


Annemieke schreef eerder:
Mantelzorg? Nee joh, dat doe je toch gewoon?

Meer over verslechterende gezondheid:
Vaker een val bij ouderen

Volgende bericht:
Dineren op Landgoed Vollenhoven

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.