Mantelzorg? Nee joh, dat doe je toch gewoon?

8 oktober 2023
tekst: Annemieke Bol; foto: Marleen Sahetapy

Je ouders worden ouder. Eerst deed je af en toe wat boodschappen of ging je mee voor een afspraak in het ziekenhuis. Maar zo langzamerhand is het bijna iedere dag raak en zit je als mantelzorger tot over je oren in de regeltaken.

Dat kan behoorlijk zwaar worden. Zeker wanneer je zelf ook nog een gezin hebt. En op je werk wordt er ook niet altijd even begripvol gereageerd als je wat eerder vertrekt om nog even langs de apotheek te gaan. Om maar niet te spreken over al die instanties waarmee je op bijna dagelijkse basis mee te maken hebt. Je wordt er steeds meer door opgeslokt en raakt langzaamaan uitgeput. Maar hoe neem je vrij van je taak als mantelzorger?

Je denkt misschien dat je de situatie moet nemen zoals die is. Ik heb dat ook lang gedacht, toen ik ruim 20 jaar geleden mantelzorger werd voor mijn ouders, een baan had én een gezin met jonge kinderen. Maar je staat er niet alleen voor als mantelzorger. Zo kun je terecht bij het Steunpunt Mantelzorg Zeist dat specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van mantelzorgondersteuning heeft. Daarnaast ben ik sinds september 2023 in de regio Zeist gevestigd als zelfstandig en onafhankelijk mantelzorgmakelaar.

Wat kan ik als mantelzorgmakelaar voor mantelzorgers betekenen?

  • Ik bied een luisterend oor en inventariseer samen met de mantelzorger de knelpunten op het gebied van zorg, welzijn, wonen, financiën en de combinatie van werk en mantelzorg.
  • Op basis daarvan maak ik een overzicht van regeltaken en geef ik duidelijke informatie.
  • Ik kan ook regeltaken van de mantelzorger overnemen. Denk aan het aanvragen van voorzieningen of (extra) zorg, het invullen van formulieren, het voorbereiden van (keukentafel)gesprekken of het regelen van vervangende mantelzorg of dagbesteding.
  • Ook kijk ik met de mantelzorger mee naar de mogelijkheden om werk en mantelzorg beter te combineren en welke wettelijke regelingen daarbij kunnen helpen.

In veel gevallen wordt het werk van de mantelzorgmakelaar vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering.

Toen ik ruim 20 jaar geleden mantelzorger werd voor mijn ouders, behoorde ik tot de ‘sandwichgeneratie’. Het mantelzorgen wisselde in de loop van de jaren, ik werd een echte ervaringsdeskundige. Op dit moment ben ik weer mantelzorger voor mijn schoonmoeder. Vanuit die ervaring wil ik me graag meer voor mantelzorgers inzetten. Niet voor niets is één van mijn kernwaarden ‘van betekenis zijn’. Ik kan goed luisteren en ben zeer betrokken. Daarnaast kan ik goed organiseren. In mijn opleiding tot mantelzorgmakelaar kwamen al deze dingen mooi samen! Wil je meer weten, neem dan een kijkje op mijn website www.hartvoormantelzorg.nl. Of neem contact op via 06-242 32 936.
 

Bijdrage: 

 


Meer over mantelzorg:
Mantelzorg - lust of last?

Meer over mantelzorgen:
Mantelzorgers

Volgende column:
Als je hormonen met je aan de haal gaan

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.