Overslaan en naar de inhoud gaan

Kees Linnenbank maakt derde docudrama

14 juli 2024

14 juli 2024
tekst: Maarten Bos

Ik werk al ruim 17 jaar voor het sociaal leer- en ontwikkelbedrijf Biga in Zeist. Voordat ik daar eind 2006 ging werken was ik 8 jaar in dienst bij de toenmalige Stichting Welzijn Driebergen (SWD). Het was daar dat ik een vrijwilliger ontmoette die Kees Linnenbank heette. Hij maakte bij de SWD videojournaals voor tehuizen in Driebergen. Enige tijd later kwam hij terecht bij Nieuws TV, een landelijke kabelkrant. Daarna dook zijn naam op als fotograaf bij Slotstad TV. Nog weer later maakte hij videoreportages voor Slotstad die uitmondden in het huidige Slotstadprogramma De Week van Kees, met videoverslagen van Kees over gebeurtenissen in Zeist van de afgelopen week.

Juffer Annie
Vanaf 2017 schrijf ik artikelen voor de lokale Zeister pers. In mijn rol als verslaggever kwam ik Kees opnieuw tegen. Ik interviewde hem in 2021 over een docudrama over de familie Walkart dat hij in dat jaar maakte. Die productie ging in première in Figi en bij die vertoning was ik ook aanwezig. Zo kwam ik er achter dat Kees zich inmiddels ook wijdde aan grotere producties. En nu, in 2024, deed zich een nieuwe gelegenheid tot een ontmoeting met Kees voor. De bekende videograaf en fotograaf werkt op dit moment namelijk aan een nieuw docudrama, zijn derde inmiddels. De nieuwe film gaat ‘Juffer Annie’ heten. 

Juffer Annie (Anna) de Beaufort (1880-1971) was een inwoonster van Zeist die haar hele leven wijdde aan liefdadigheid en vrijwilligerswerk voor behoeftige en andere Austerlitzers. Ze had daarmee een grote betekenis voor Austerlitz. Annie de Beaufort woonde op buitenplaats Molenbosch in Zeist. Ze bracht in Austerlitz soep rond, streed tegen armoede en alcoholmisbruik en zorgde voor opvang van verwaarloosde kinderen. Zij deed dit alles tot op hoge leeftijd, altijd op de fiets. Ze is een begrip in de geschiedenis van Zeist. Molenbosch ligt op de hoek Molenweg / Utrechtseweg en daar staat een bronzen standbeeld van Annie. Haar beeltenis is ook te zien op een plakkaat in het Zeister gemeentehuis. Ze was ook nog beschermvrouwe van zangvereniging Ons Genoegen en erelid van de geitenfokvereniging. Ze kreeg ooit een geit kado en nam die mee de buitenplaats in.

Pareltjes 
Kees vertelde mij: "Zij vormt een mooi onderwerp voor mijn film. Mijn eigen producties gaan vaak over Zeist. Ik zoek naar de pareltjes in onze lokale geschiedenis. Ik steek altijd erg veel tijd in de voorbereidingen van mijn producties. Ik heb de opnamen nu achter de rug. Nu moet ik nog monteren. De muziek moet nog gecomponeerd en uitgevoerd worden. Dat gebeurt door het Van IJzerlooy Ensemble. De film is mede opgenomen in authentieke historische panden in De Bilt, Leusden, Driebergen en Zeist. Deze panden speelden een rol in de geschiedenis van de familie de Beaufort. De première van Juffer Annie vindt plaats in het najaar van 2024 in Figi".

Kees werkt sinds zijn jeugd met de camera. Hij was er al vroeg door gefascineerd. Daarnaast was hij timmerman en hij combineerde beide interesses door het bouwen van decors voor de film Mariken van Nieumeghen van de Utrechtse filmmaker Jos Stelling. Daarna werkte hij nog aan vier andere films van Stelling mee in wisselende functies binnen de cameraploeg. Een van die producties was De Illusionist met Freek de Jonge. Bij Slotstad RTV werkt hij al ruim 25 jaar. Eerst vooral als fotograaf en later zoals gezegd meer als cameraman. 

Kees doet al deze bezigheden op vrijwillige basis. Het is niet verwonderlijk dat hij in 2022 genomineerd werd als vrijwilliger van het jaar in Zeist. In Zeist is hij overal bekend. Hij werkt 7 dagen per week. Zijn werk verricht hij vooral in Zeist maar hij woont zelf in Driebergen. Ja, het was een genoegen om weer bij te praten met Kees. En erg grappig: inmiddels schrijf ik voor het Zeistermagazine terwijl Kees daar de Foto van de Maand voor maakt. Zo zijn we 25 jaar later opnieuw collega's.

Meer informatie over de film: www.jufferannie-docudrama.nl
 

Bijdrage

 


Over eerder werk van Kees:
Kees Linnenbank komt met docudrama 'WALKART'

Maarten schreef eerder:
Leerlingenreis naar Auschwitz

Volgende column:
Op stand dineren in Zeist?

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.