Nacht

5 juni 2022
tekst en foto: Erwin Hagen

Tijdens een van mijn ochtendwandelingen met de hond in het Panbos kwam ik Vera tegen. Vera heeft ook een hond en heeft er dan meestal net een nachtdienst opzitten in de psychiatrie, bij een organisatie in Zeist. Pratend over de organisatie van de zorg in Nederland én over honden filosofeerden we over het inzetten van honden in de zorg. Hoe geruststellend dat kan zijn voor cliënten. Vooralsnog is dit bij de meeste zorg-directies een ongemakkelijk onderwerp.

En we spraken over de nacht. Ik ben – lang geleden – parttime ambulancechauffeur in Utrecht geweest en deed vooral nachtdiensten in het weekend. Ik weet dus uit ervaring dat het werken in de nacht een andere dimensie heeft dan het werken op de dag.
Als ik met Vera spreek, dan bevestigt ze dat. In de nacht sta je er alleen voor, met slechts een klein team collega’s. Je moet dus eigenwijs zijn en zelf beslissingen kunnen nemen. Er zijn ’s nachts geen vergaderingen, geen drukte van allerlei collega’s om je heen, er is geen gedoe. Rust.
Op de dag kan je nog wel eens een lastig klusje afschuiven naar een collega, of even overleggen. In de nacht kan dat niet. “Je moet wel durf hebben in de nacht, als er iets gebeurt dan doe je wat je op dat moment moet doen”. En het is hollen of stilstaan. Dat geeft ook een bepaalde aangename spanning.

Het werken in de nacht heeft ook z’n keerzijde. “Wakker blijven lukt redelijk goed met Netflix”, grapt Vera. Na de nachtdienst overdag slapen levert uiteindelijk toch minder goede fysieke rust op, en dat leidt weer tot ongemakjes als vergeetachtigheid en concentratieverlies. Vera werkt 7 nachten achter elkaar, dat is een aanslag op je gestel. Als ik Vera spreek, dan zit de reeks nachtdiensten er voor nu weer even op. Terug  weer naar een normaal, regulier dagpatroon. Herstellen.

Het is goed om ons te realiseren dat als wij ’s nachts in Zeist in ons aangename bed liggen te snurken of te dromen, er op andere plekken mensen wakker zijn en aan het werk zijn. Soms onder lastige omstandigheden, maar ze zorgen er wel voor dat wat dan moet gebeuren ook gebeurt.
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Erwin schreef eerder:
Mooi karretje

Meer over nachtdiensten:
In de kantine van de Remia

Volgende column:
Kermis in Zeist

 

Reacties

Ik vind dit mooi en bedachtzaam geschreven

Dank je wel!

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.