Kermis in Zeist

5 juni 2022
tekst: Marcel Leenders; foto: Wout Reus

Onderweg naar de kermis op het marktplein in Zeist loopt zij langs enkele lege winkelruimtes op een verlaten Belcour. Maar dan plotseling staat zij stil, bekijkt zichzelf in het spiegelende glas van een etalageruit, draait haar lichaam langzaam van links naar rechts om vertrouwd te raken met de contouren van haar lichaam en buigt iets voorover, waardoor haar voorhoofd bijna het glas raakt.

Met geopende smalle vingers strijkt zij haar blonde haren naar achteren, ziet de dunne lijn van haar geëpileerde lichte wenkbrauwen, de dik aangezette mascara in donker gekrulde wimpers, rood gestifte volle lippen, en de o zo bekende blauwgrijze ogen die voor even oplichten, zelfs schitteren, als de zon net op dat moment vanachter de wolken verschijnt en reflecteert op het glas van de etalageruit.

Zij gaat weer rechtop staan, doet een pas naar achter, ziet het vertrouwde korte jeansjasje met daaronder de rode top en precies in het midden van haar blanke, ontblote buik, net boven de broeksband, de glimmende navelpiercing.

Maar toch, ondanks dat alles, al die herkenbaarheid, de uitstraling, de make-up en de kleding die zij die ochtend zelf met zorg had uitgekozen en aangetrokken, tot en met de worsteling met haar nieuwe laarzen, lijkt zij onwennig, verbaasd en onzeker over het beeld van zichzelf in de spiegeling van de etalageruit.

Dan grijpt haar hand, als vanzelf, als een automatisme, naar het mobieltje in haar achterzak, houd zij haar arm schuin omhoog en kijkt naar het beeldscherm. En op het moment dat de camera van het toestel zich op haar heeft gefocust en de juiste afstand heeft bemeten, toetst zij geroutineerd met haar duim onderop het scherm en klinkt er een zachte klik als bevestiging dat de foto is gemaakt.

Dan kijkt zij even vluchtig om zich heen, bekijkt de foto op het beeldscherm gedurende enkele seconden, en verdwijnen langzaam alle sporen van verbazing, vertwijfeling en onzekerheid op haar gelaat. Komt er voorzichtig weer een glimlach tevoorschijn, en loopt vol zelfvertrouwen richting kermis.
 

Bijdrage: 
Column: 

 


Marcel schreef eerder:
Coronatijd

Meer over kermis:
Achter Slot Zeist

Volgende artikel:
Zomerschool Gilde Zeist

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.