De waarde van grof vuil

19 september 2021
tekst en foto’s: Kirsten Vonk

Vandaag is het grof vuil-dag in Den Dolder. Er staat een hoop kapot spul aan de weg. Fijn dat je dat op de stoep kunt zetten en dat het wordt opgehaald. Scheelt weer een hoop gedoe met het vervoer naar en de file voor de stort.

Ik zie ook een hoop spullen waarvan ik het zonde vind dat het wordt weggegooid. Misschien dat het voor jou afval is geworden omdat je het niet meer kunt gebruiken of omdat het in de weg staat. Maar wellicht kun je anderen er een groot plezier mee doen.

Toen ik als zzp’er begon had ik nagenoeg geen geld om spullen voor de inrichting van mijn werkplek te kopen. Op dat moment waren Spullenuitwisseling Den Dolder en de kringloopwinkels een enorme uitkomst. Stoelen, decoratiemateriaal, koffiezetapparaat, lampen en vloerkleed kon ik óf gratis óf voor weinig op de kop tikken. Het voelde als een avontuur.
Als je naar de Ikea gaat dan ga je meestal gericht kopen. Dat lukt niet als je gaat sprokkelen. Dan moet je het doen met hetgeen er is. En juist dat maakte me creatief. Zie het resultaat op de foto hieronder; alles wat je ziet is gebruikt (behalve de planten).

Misschien kun je het je niet voorstellen dat mensen blij zijn met jouw oude spullen. Maar de Plantasielen kunnen bijvoorbeeld altijd potten, vazen en bakken gebruiken. Mensen die net op kamers gaan kunnen eigenlijk alles wel gebruiken; stofzuiger, koelkast, gordijnen, stoelen, een paar planken laminaat. Een handyman (m/v) kun je een groot plezier doen met hout en gereedschap. De spullen hoeven echt niet puntgaaf te zijn. Dat het heeft geleefd kan soms ook een pluspunt zijn. Of juist het opknappen ervan kan voor sommigen een sport zijn.
Mij geeft het in ieder geval een gevoel van voldoening als ik iemand blij kan maken met iets dat ik niet meer kan gebruiken.

Maak een foto van hetgeen je wilt wegdoen, plaats het op Facebook bij bijvoorbeeld Spullenuitwisseling Den Dolder of Weggeefwinkel Zeist. Deze laatste groep heeft maar liefst 7.000 leden! Als je het vervelend vindt om vreemden aan de deur te krijgen dan kun je het ook in je voortuin zetten met de mededeling op Facebook ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’.

Zit je niet op Facebook dan kun je het naar een weggeef- of een Kringloopwinkel brengen, bijvoorbeeld op de Johannes Postlaan 4 in Zeist. Maar in de buurdorpen zijn ook overal kringloopwinkels. Vaak hebben deze winkels overigens ook de mogelijkheid om de spullen bij je thuis op te halen.

Er zijn vast nog veel meer mogelijkheden om spullen met elkaar uit te wisselen. Deel het vooral! Jouw grof vuil kan een parel zijn voor anderen.
 

Bijdrage: 

 


Kirsten schreef eerder:
Jan Berndsen deelt een auto


Meer over grof vuil:
De vervuiler is onzichtbaar


Volgende bijdrage:
Jagger naar Zeist

 

Reacties

De bijdrage van Kirsten Vonk is mij uit het hart gegrepen. In de loop der tijd hebben wij al heel veel bruikbare spullen gescoord, voornamelijk in de straat waar wij wonen. Een Raleigh fiets, waarvan drie spaken in het achterwiel kapot waren. Meneer Braun, fietsenmaker in de Jagerlaan, heeft mij voorgedaan hoe je op eenvoudige wijze een nieuwe spaak kan inzetten. Heb ik nog vele jaren op gereden. Een assortiment lampen, diverse stoelen, leuke kastjes, drie prima parapluies, ladingen bruikbaar timmerhout enz.enz., te veel om op te noemen. Een enkele keer kom ik wel eens op de stort waar je niets mag weghalen als het eenmaal in de container ligt. Zonde wat daar allemaal aan vernietiging wordt prijsgegeven. Zeker fietsen horen daar niet naar toe gebracht te worden, want er zijn diverse bedrijfjes die er nog iets mee kunnen doen. Zo is mijn oude Raleigh uiteindelijk terecht gekomen bij Joost oud ijzer, die in ieder geval het frame nog kon gebruiken. Overigens verbaast het mij dat er in Den Dolder nog grof vuildag is. Al sinds een aantal jaren moet, om grof vuil afgevoerd te krijgen, eerst een afspraak gemaakt worden. Voorheen was het eens in de vier weken op donderdag grof vuildag. Er kwam dan een hele stoet mannen met busjes, aanhangers en zelfs één op de fiets door de straat om e.e.a. mee te nemen. Als daarna dan de vuilniswagen kwam was een groot deel van het 'vuil' al meegenomen. Die vaste donderdag, zonder afspraak, zou in ere hersteld moeten worden.

Wat een mooie aanvulling Leon, dank je wel!

Mijn vriendin uit Utrecht gaat verhuizen nu ze sinds een jaar weduwe is.
Ze moet dus ontspullen.
Ze had haar auto volgeladen met overbodige spullen om ermee naar de stort te gaan welke aan de Cartegiusweg is gevestigd. Er stonden welgeteld 43 afgeladen auto's waarvan vele met aanhanger in een file te wachten.
Dat duurde mijn vriendin te lang en reed richting huis.
Ze passeerde een kringloop, stopte en vroeg zit er iets bruikbaars bij voor jullie?
Het antwoordt verwonderde de haar.
" We laden het allemaal uit en wat we niet gebruiken gooien wij wel weg voor u".
Dit ter overweging als u een weggooi noodzaak ervaart.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.