Overslaan en naar de inhoud gaan

Beauforthuis en Kerckebosch inspireren Utrecht

22 juni 2021

22 juni 2021
tekst: Martine Sluis

Buurtvergroeners fietsten bomen en planten van Austerlitz en Kerckebosch naar het Utrechtse Rotsoord. Via deze Bomenprocessie benadrukken ze het belang van een groene verbinding tussen de stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daaromheen.

De missie van deze buurtvergroeners is samen een groot park maken. Om dat te bereiken zetten ze een beweging van Zusterparken op, die zich inzetten voor behoud van bestaand groen, vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en het Nationaal Park. Zo houden zij bewoners en natuur van zowel de steden als het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gezond.

Om groen te laten groeien, haalden deze ‘parkmakers’ dit voorjaar bomen en planten op van de Heuvelrug en fietsten die in een Bomenprocessie naar Zusterpark Rotsoord. Daarmee verwijzen zij naar de historische verbinding tussen stad en Heuvelrug.

Beauforthuis
De fietsers startten bij het Beauforthuis Austerlitz, waar cultuur en natuur samenkomt. Bij het Beauforthuis is een ook voorbeeld Heuvelrugtuin gemaakt met plantensoorten van de Heuvelrug.

Kerckebosch

De fietsers, reden vervolgens door de meest natuurinclusieve wijk  van Nederland: Kerckebosch. Deze nieuwe wijk is een inspiratiebron voor de stad Utrecht. Het laat zien hoe je woningen kan realiseren die ook betaalbaar zijn voor mensen met minder hoge inkomens, de biodiversiteit van een gebied kan versterken, en mensen die er wonen kan betrekken bij hun natuurlijke woonomgeving. Bijvoorbeeld door hun tuinen te beschouwen en in te richten als verlengstuk van het park en samen bermen te onderhouden etc.

Hoewel mensen bezorgd waren over het  verplaatsten of weghalen van bomen, is de biodiversiteit van het gebied juist sterker geworden en meer natuur ontwikkeld. Door op bepaalde plekken dichter en hoger te bouwen, kon extra ruimte vrij worden gemaakt om oorspronkelijke heide terug te brengen. Juist de heide en de randen van de heide naar het bos zijn plekken waar het aantal soorten planten en dieren die in dit gebied thuishoren weer kan groeien. 

Eind vorige eeuw trokken stedelingen die de vieze, vochtige wijken zat waren naar ‘gezond zand’; het schone water en de schone lucht op de Heuvelrug. Daar vormden ze het landschap door bomen aan te planten. Voor houtproductie, maar ook voor fraaie lanen en tuinen bij hun landgoederen. Dat ging honderden jaren door tot het landschap is ontstaan dat we nu kennen als Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Bijdrage
Artikel

 


Meer over Beauforthuis:
Beauforthuis voert actie voor muziekprieel

Meer over Kerckebosch:
Kerckeboschlaan

Volgende column:
Spiderman

 

Robert van der Gun (lezer)

Past het plan om meer voetbalvelden aan te leggen rondom het KNVB complex in het plan een groene verbinding tussen de stad en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daaromheen te maken?

28 juni 2021 Permalink

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.