Hoe stemde Zeist voor de Top-2000?

29 december 2021
tekst: Ronald Camstra

In de week tussen kerst en oud & nieuw zit half Nederland aan de radio gekluisterd zit: Radio 2 zendt dan de Top 2000 uit. „Het grootste muziekonderzoek ter wereld”, zei Leo Blokhuis bij de aftrap.

Maar hoe stemde Zeist eigenlijk? Op de site van de NPO kun je de top-10 van een gemeente bekijken en vergelijken met de landelijke lijst. Dat levert het volgende beeld op:

Top-4: identiek
De bovenste vier plekken zijn in Zeist gelijk aan het landelijke beeld. Bovenaan staat Bohemian Rhapsody van Queen, maar liefst 18 procent van de Zeistenaren had dit in zijn of haar stemlijstje staan. Op ruime afstand (11 procent) volgt Danny Vera met Roller Coaster op nummer twee. Op drie staat zowel landelijk als in Zeist heet lievelingsliedje van Peter R. de Vries, A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, een nummer uit 1967 dat dit jaar landelijk maar liefst 150 plekken steeg op de hitlijst. Op 4 staat Hotel California van de Eagles.

Nummer 5-7: andere volgorde
Vanaf plek 5 gaat de Zeister lijst afwijken van de landelijke lijst. De nummers 5, 6 en 7 zijn wel dezelfde als landelijk maar in een andere volgorde. In Zeist staat Radar Love van de Golden Earring op nummer 5 (landelijk op 6), ook dit nummer steeg dit jaar sterk door de aankondiging dat de band moet stoppen. Op 6 staat Stairway to Heaven van Led Zeppeling (landelijk op 7), ook deze plaats passeert in Zeist de Piano Man van Billy Joel (op 7, landelijk op 5).

Nummers 8-10: andere nummers
Vanaf plek 8 worden de verschillen tussen Zeist en landelijk groter en verschijnen er andere nummers in de top-10. In Zeist staat op plek 8 een tweede nummer van Queen, Love Of My Life, wat landelijk op  12 staat. Op 9 staat in Zeist Pink Floyd met Wish You Were Here en op 10 staat Fix You van Coldplay. Door deze nummers staan Metallica (Nothing Else Matters), Pearl Jam (Black) en Boudewijn de Groot (Avond) niet in de top-10, waar ze dat landelijk wel staan.

Man-vrouw
De NPO-site geeft ook inzicht in de stemverschillen tussen man en vrouw. Zeister mannen stemden veel vaker op Led Zeppelin dan de Zeister vrouwen (driekwart van de stemmers op deze plaat is man) en ook op Pink Floyd (70 procent), terwijl de Zeister vrouwen weer vaker stemden op Danny Vera (60 procent) en ook wat vaker op Procol Harum en Billy Joel.
 

  Zeist Landelijk
1 Queen - Bohemian Rhapsody Queen - Bohemian Rhapsody
2 Danny Vera - Roller Coaster Danny Vera - Roller Coaster
3 Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale
4 Eagles - Hotel California Eagles - Hotel California
5 Golden Earring - Radar Love Billy Joel - Piano Man
6 Led Zeppelin - Stairway To Heaven Golden Earring - Radar Love
7 Billy Joel - Piano Man Led Zeppelin - Stairway To Heaven
8 Queen - Love Of My Life Metallica - Nothing Else Matters
9 Pink Floyd - Wish You Were Here Pearl Jam - Black
10 Coldplay - Fix You Boudewijn de Groot - Avond

 

Bijdrage: 
Column: 

 


Ronald schreef eerder:
Lokaal verknopen

Meer over de Top-2000:
Vreemdgaan bij Bakkerij Vonk

Volgende bijdrage:
Zeist in de mist

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.