Vreemdgaan bij Bakkerij Vonk

30 december 2020
tekst: Ruud Vermaase

Een van mijn gekoesterde wensen was dat er weer een echte warme bakker kwam in winkelcentrum De Clomp. Nadat Karim, de meest vriendelijke bakker ooit, zijn deuren sloot, was ik gedwongen naar het dorp te fietsen waar je overigens wel het ritje kon combineren met een bezoekje aan de visboer. (komt die ook weer terug?).

En nu is daar ineens Bakkerij Vonk in De Clomp die mijn wekelijkse inkoopronde opfleurt. Allereerst voor vers brood uit de naaste omgeving met allitererende namen zoals Zeister Zonnebloem en Bunnikse Belder, of een gewoon wit tijgerbrood (met dik boter en hagelslag!!!). Je moet er vroeg bij zijn, zoals echte bakkers wereldwijd vereisen. Ook op vakantie moet je als first thing in te morning op jacht naar verse croissants of Kaiserbrötchen, liefst nog warm. Mijn vaste looproute op zaterdag heb ik hiervoor moeten verleggen. Als eerste naar Vonk! En als laatste naar Gall & Gall, dat heeft een andere reden.

Overigens hebben ze veel meer dan alleen brood. De veel te dure, maar heerlijke roomboterkoekjes kan ik zelden weerstaan. Ook de doosjes bonbons heb ik al een paar keer gekocht voor bij de koffie na een diner met vrienden of familie. ‘’Dat ziet er lekker uit”, keur ik mijn eigen aankoop goed. “In welke zit alcohol?” De verkoopster neemt mijn vraag serieus, bestudeert het bovenste laagje van het doosje en wijst er twee aan. “Met die heb je een goede kans.” Kijk, dat is nog eens service…

Dat ik de bakker in het centrum van de ene op de andere dag in de steek liet, voelde niet als verraad of vreemdgaan. Maar ineens overviel mij dat gevoel wel.

Traditioneel fiets ik op oudejaarsdag altijd door weer en wind naar Vroeg in Bunnik voor hun fameuze oliebollen. Tijdens het wachten komt de Top 2000 uit de speakers en als de rij erg lang is, gaat er koffie en warme chocomelk rond. Gezellig. Op de terugweg maak ik om de ontbering van deze tocht te dramatiseren een mistige foto van de grauwe bunkers bij Rhijnauwen die ik plaats in de familieapp. ‘Weer gelukt om de lekkerste oliebollen van de omgeving te scoren’, voeg ik toe om ze jaloers te maken.

Maar bakkerij Vonk heeft mij dit jaarlijkse kleine heldendaadje ruw ontnomen. Met een paar klikken is er door A. op hun site een gevarieerde sortering besteld die ik op het kwartier nauwkeurig kan afhalen. De nummer 1 van de oliebollentest, op loopafstand nota bene! Wellicht dat er kleffe natte sneeuw valt om nog iets van heroïek te kunnen toevoegen in een appje naar de familie.

 

Volgende column: Zeister voetbaltrainers aan het woord, deel III
Ruud schreef over De Clomp ook: Geborgen bij Gall & Gall

 

Bijdrage: 

Reacties

Leuke column weer meneer Vermaase.

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.