Een sportief weekend zonder zelf sportief te zijn

14 november 2021
tekst: Henk Martens; foto: Lodewijk de Lint

November is echt zo’n maand dat je niet weet waar je het moet zoeken. Soms is het somber buiten, regenachtig, wind en of regen, en dan nog steeds corona, helaas. Al met al je word je er nou niet direct vrolijk van. Maar gelukkig hebben we de weekenden nog, waarin genoeg te beleven valt.

Op de zaterdagmorgen help ik Jan Haaksman. Jan is de man van het wielrennen, en dat wielrennen gebeurt allemaal op de Nedereindse Berg op de rand van Nieuwegein/Utrecht, tegen de Nedereindse Plas. Normaal vinden natuurlijk op dit prachtige terrein wielrenwedstrijden plaats. Maar in de winter gaan ze de berg benutten voor het veldrijden (cross).

Veldrijden kennen de meeste mensen van Mathieu van der Poel. Maar het wordt natuurlijk ook op lager niveau gedaan. Jan organiseert dat voor renners om in de winter een beetje actief te blijven. Dat doet Jan al jaren. Natuurlijk willen die renners er dan weer een beetje competitie van maken, en dat houdt weer in dat je juryleden nodig hebt. En aangezien ik jarenlang jurylid ben geweest bij de KNWU, gaan we Jan maar een beetje helpen. Het zijn leuke wedstrijdjes van 11 uur tot 12 uur; kom een keertje kijken zou ik zeggen.

De zaterdagmiddag heb ik benut om te gaan kijken bij het voetballen en wel bij de topper in de 3e klasse C van de KNVB. Beide clubs waren nog ongeslagen, dus kan het best wat worden, dacht ik. Het was even zoeken naar het complex in Amersfoort (Vermeerkwartier), een beetje achter Quick1890 verscholen. Wel een mooi sportcomplex met vier voetbalvelden. Nu ben ik niet daar het clubhuis in gegaan, dus had ik geen QR-code nodig. Gelukkig was daar wel volop controle op.

De thuisclub CJVV was zeker sterker en beter dan onze Zeister club Jonathan. Het zal voor Jonathan niet makkelijk worden om in die klasse kampioen te worden, maar je weet het nooit. Jonathan verloor deze wedstrijd met 2-1, maar de competitie duurt nog lang, want ze hebben pas 7 wedstrijden gespeeld van de 26.

Zaterdagmiddag bij thuiskomst gelijk de tv aan om te kijken hoe het met de dames was bij het EK-veldrijden op de Vamberg (Col du VAM). Dat was weer volop genieten van het dames veldrijden, waar zelfs veldrijdland België jaloers op is.

Dan kan je toch wel zeggen, “wat een zaterdag”. Je bent dan toch wel volop bezig en dat is maar goed ook in deze duffe maand.

Ook de zondag weer goed besteed als vrijwilliger. Het was vroeg opstaan, want ook vandaag ging ik weer helpen op de Nedereindse Berg. Dit keer was het helpen bij de inschrijving van de competitie veldrijden van Midden Nederland van de KNWU. Dit zijn wedstrijden die elke keer in een andere plaats, plaatsvinden zoals Amersfoort, Hilversum, Woerden, Veenendaal, Tiel. Maar dit was vanwege corona de eerste wedstrijd in twee jaar tijd die weer verreden werd. De wielrenvereniging Het Stadion kreeg de eer om als eerste van deze wedstrijdenreeks te beginnen. Je hebt bij die wedstrijden drie categorieën: A, B en C klasse. Ik zou de A-klasse doen; dat zijn de Elite renners, de toppers. Mijn geliefde vrouw doet de B-klasse en Jan de C-klasse. Nu zijn die toppers niet met zoveel, want de meeste deelnemers horen in de B-klasse thuis. Gelukkig worden die wedstrijden al om 10 uur verreden, dus waren wij om 10 uur klaar, verder hadden ze ons niet nodig.

De middag dan besteden om te genieten van de mooie prestatie van Lars van de Haar uit Woudenberg, die toch maar even Europees Kampioen wordt bij het veldrijden, ook weer op de Col du VAM.

Was dat geen zwaar weekend. Ik vond het wel. Maar even rustig aan doen deze week.
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Henk schreef eerder:
Vroeger

Meer over sport kijken:
"Stoere voetbalmannen"

Volgende column:
De waarde van georganiseerde solidariteit (2)

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.