Zeistenaar Nederlands kampioen schaken

18 december 2021
tekst en foto: Gerda Vercoutre

Zeistenaar Sergio Harnandan werd in november Nederlands Kampioen schaken voor blinden en visueel gehandicapten. Hij is lid van schaakclub Zeist. Gerda Vercoutre interviewt hem.

Gefeliciteerd Sergio, op 28 november 2021 ben je voor de vijfde maal Nederlands kampioen schaken voor blinden en slechtzienden geworden. Kun je vertellen hoe je begonnen bent met schaken?
"Op mijn zesde heb geleerd te schaken van mijn pleegvader. Toen ik veertien was, ben ik via een leraar van de middelbare school terecht gekomen bij schaakclub Messemakers te Gouda. Op gegeven moment ben ik naar Zeist verhuist, en speel vanaf mijn 17e bij schaakclub Zeist.

Rond mijn 18e heb ik meegedaan aan een integratietoernooi voor slechtzienden en blinden, en daar ben ik ook gevraagd om bij de N.S.V.G. te gaan schaken, de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten.”

Nu vraag ik me af, hoe speel je schaak? Want je ziet het bord en de stukken niet?
“Blinden en slechtzienden schaken op een aangepast bord, waar ze de stukken kunnen voelen. Ze zeggen welke zet ze doen, en dat wordt dan op het eigen bord uitgevoerd.”

Je reist voor schaken naar binnen en buitenland, hoe doe je dat, als je nauwelijks iets ziet?
“Met reizen heb ik eigenlijk nooit problemen gehad, omdat er vaak een begeleider mee is die wel goed kan zien, en als ik alleen moet reizen, vraag ik op vliegvelden altijd assistentie aan. Het is tot nu toe altijd goed gegaan.”

Welke partij op het NK in Ermelo heeft je de meeste voldoening gegeven?
“De partij tegen Lucas de Jong, ronde vijf, daar was ik het meeste trots op. Ik heb al te vaak van Lucas verloren wanneer het om de Nederlandse titel ging, daarom was ik extra gemotiveerd. Ik stond inmiddels door twee remises ook een punt achter op de nummer één. Dus om nog iets van het toernooi te maken, moest ik perse deze partij winnen. Het werd ook mijn beste partij van het toernooi, met weinig fouten. En door deze partij had ik de laatste (en beslissende) ronde weer in eigen hand.”

Je hebt de titel niet vijf keer achter elkaar gewonnen?
“Mijn laatste titel was uit 2016, en ik was extra gemotiveerd om de vijfde titel te behalen. Ik heb ook extra veel getraind voor dit toernooi. Het hielp maar een beetje, want ik had het mezelf toch weer erg lastig gemaakt. Remises van twee tegenspelers van wie ik normaal altijd van win, en de laatste partij dreigde ik zelfs te verliezen.

Ik had wit tegen Jan Boer. Ik kwam niet zo goed uit de opening, en stond zelfs even verloren. En toen had ik zoiets van ‘Het gaat me niet gebeuren, dat ik het in de partij om de Nederlandse titel, het weer verpest!’

Gelukkig speelde ik in tijdnood beter, en had de winnende zet al in mijn hoofd. Ik ben echt heel blij met mijn vijfde titel.”

Van harte gefeliciteerd, maar ik had begrepen dat je de beker nog moest krijgen?
“Ja helaas was degene die de bekers moest brengen ziek. Dus die beker krijg ik alsnog op het volgende toernooi.”
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Gerda schreef eerder:
Soms herhaalt het verleden zich...

Meer over slechtziendheid:
Langzaam blind

Volgende bijdrage:
Nicolet Jager wint fotowedstrijd Orange the World

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.