Autodelen, ben jij ook al ingestapt?

1  mei 2019
tekst: Arnout van Dijk,
foto’s: Arnout van Dijk en Anne-Marie Bergervoet

Al jaren delen Zeistenaren van alles met elkaar. De heggeschaar, boormachine en ook al de auto. Al vele jaren hebben we ook de rode auto’s van Greenwheels door de Zeister straten rijden, en via Mywheels kunnen inwoners hun auto delen en zien welke ze kunnen gebruiken. Vaak is het incidenteel.

Sinds enkele maanden is daar een nieuwe mogelijkheid bij gekomen, een project vanuit Samen Duurzaam Zeist: “Samen Slim Rijden Zeist”. In een buurt, een straat, zijn vaste gebruikers bijeen gebracht (een warme kring) die een elektrische auto met elkaar delen. De kosten zijn helder, betalen naar gebruik.

Zo hebben we in Zeist nu diverse mogelijkheden voor autodelen, voor elke soort gebruiker wel een mogelijkheid.

Waarom autodelen?
Als je een gemiddelde autogebruiker bent, kun je aardig besparen op je autokosten met autodelen, welke optie je ook gebruikt. Gemiddeld is dan minder dan 10.000 km per jaar. Hoeveel rijd jij? Autodelen is ook nog eens duurzaam. Minder auto’s in Zeist en een autodeler kijkt ook nog anders naar het gebruik; de deler rijdt zo’n 20% minder kilometers per jaar dan voor het delen.

Doe je mee met Samen Slim Rijden Zeist, dan is elke kilometer die je rijdt ook nog minder vervuilend. Inclusief het gehele productieproces en recylce na afloop van de auto meegewogen, blijft nog maar 35% van de CO2 uitstoot over ten opzichte van een gewone (benzine)auto. Waarom? We rijden op regionaal opgewekte groene stroom!

Ander voordeel: minder fijnstof.

Per deelauto staan er gemiddeld ook 5 auto’s minder in de buurt, de parkeerdruk neemt er ook door af. En er zijn minder grondstoffen nodig. Nog een voordeel.

Met Samen Slim Rijden Zeist zijn we nu actief in 3 wijken: Den Dolder, Pedagogenbuurt/Componistenbuurt en Centrum Noord/Valkenbosch. In totaal 8 auto’s. De plannen liggen er al om bijvoorbeeld in Couwenhoven en Kerckebosch ook auto’s te plaatsen.

Wil jij weten of je duurzaam kunt rijden en wat voor jou de kosten zijn? Kijk eens op www.samenslimrijden-zeist.nl

Staan er nog geen auto’s van Samen Slim Rijden Zeist in de buurt en wil je wel hier gebruik van maken? Laat het dan via de website weten. En ondertussen kun je misschien gebruik maken van de deelauto’s via Greenwheels en Mywheels.

Tot slot
Samen Slim Rijden Zeist is in combinatie met de elektrische deelbakfiets een deelmobiliteitsinitiatief dat opgezet is vanuit Samen Duurzaam Zeist: “Zeist deelt mobiliteit”. Deze combinatie is genomineerd voor de Impact Award van het komende Impact Event Duurzaam Zeist op 16 mei in Figi.

 
Volgende column: Thomaskerk duurzaam verbouwen
 

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.