Skip to main content

Raadslid aan het woord: Jan Bredius

Fri, 12/29/2023 - 18:11

29 december 2023
tekst: Jan Bredius; foto: Willem-Jan Ritman

Zeistermagazine laat de Zeister gemeenteraadsleden aan het woord. Dit keer: Jan Bredius (NDZ).

Wat motiveert je om politiek actief te zijn?
Na jarenlang bestuurslid te zijn geweest van welzijnsorganisaties in Zeist-West en Utrecht, merkte ik dat ik maatschappelijke betrokkenheid miste. Een goede vriend vertelde mij eind 2016 over het "klasje van Koos", ofwel de introductie voor aankomende raadsleden op het gemeentehuis. Het was een lokale partij die bij mij het enthousiasme voor de politiek boven liet komen. Ik vond namelijk al langer dat het inwonergericht besturen ondermaats was. Te veel óver de inwoner en te weinig mét de inwoner besluiten nemen was al langer een ergernis. Ik kon bij NieuwDemocratischZeist mijn kritiek omzetten in daden. Eerst als fractie-assistent, vervolgens als raadslid en nu als fractievoorzitter. 

Hoe is het eerste deel van deze nieuwe raadsperiode je bevallen?
In het eerste deel van deze nieuwe raadsperiode ben ik vooral betrokken bij de financiën van de gemeente en bestuurszaken. Denk daarbij aan de begroting en jaarrekening en ook aan de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester. Dat laatste was een intensieve periode samen met collega's uit de raad die je op een andere manier leert kennen. Intensief, maar zeer leerzaam en vooral collegiaal.

Je was in de vorige periode ook raadslid. Nu ben je fractievoorzitter. Merk je veel verschil tussen de vorige en de huidige raadsperiode?
Niet alleen zijn de onderwerpen en thema's die je als woordvoerder aankaart heel divers, als fractievoorzitter ben je ook "vliegende keep". Je moet van alle markten thuis zijn. Dat is een verschil, maar het grootste verschil is dat ervaring met het vertrek van deskundige raadsleden verdwenen is. Het is net als met gekapte bomen: wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug. Vooral op het gebied van de gemeentefinanciën worden de geroutineerde collega's gemist. Juist nu deze complexer zijn geworden en er door de rijksoverheid veel meer op gemeenten wordt afgeschoven. Het vraagt oplettendheid en inzicht van onze raadsleden.

Je hebt de afgelopen tijd diverse schriftelijke vragen gesteld, zoals over de WOZ, over het stationsgebied Driebergen-Zeist en over de oude Chinees naast Figi. Waarom vind je deze onderwerpen belangrijk, en wat kon je met de antwoorden?
Terecht wordt dieper ingegaan op de door onze fractie gestelde schriftelijk te beantwoorden raadsvragen. Het is sowieso een belangrijke politieke manier om het bestuur te controleren. We maken hier vaak gebruik van, naast de mondelinge vragen tijdens de behandeling van de bij de raad ingekomen brieven. De onderwerpen raken vaak lokale onderwerpen. Bij het stationsgebied bestaan er grote zorgen onder bewoners van het gebied, die te weinig inspraak en betrokkenheid ervaren. Ook speelt de faunapassage richting het Kromme-Rijngebied een cruciale rol bij de biodiversiteit. Dat vinden wij als lokale groene partij belangrijk. De zorg over gebrek aan participatie is de reden voor de oprichting van onze partij geweest en dus zitten we bovenop gebiedsontwikkeling. Bij de WA-hoeve speelt de zorg om bomenkap en een te grote inbreuk op de natuurwaarde. Het restaurant naast Figi is ronduit in verval. Daartegen moet worden opgetreden. Tja, de antwoorden zijn zelden verrassend. Soms wordt er een toezegging gedaan en ervaar je dat je een gemeenschappelijke taak hebt. Hoe houd je de sociale en groene waarden behouden? Dat eist een robuust samenspel.

Met welke onderwerpen en thema's heb jij je het afgelopen jaar vooral bezig gehouden?
Inderdaad zijn de gemeentefinanciën 'Chefsache' voor iedere fractievoorzitter. Daar horen de algemene beschouwingen bij. Tijdens de eerste algemene beschouwingen is door mij gewezen op de tendens naar verstedelijking van Zeist. Is die richting wel een juiste? In de ogen van de fractie van NieuwDemocratischZeist raken we onze autonomie kwijt op het gebied van de ruimtelijke ordening. Denk daarbij aan het lukrake beleid om windturbines in het natuurgebied van de groene Driehoek te plaatsen. We moeten vooral bouwen voor de lokale wachtlijst en voor zover dat binnen de sociale draaglast blijft. We zijn trots op ons voorzieningenniveau en dat moeten we als vitale basis onderhouden. De propositie van Zeist moeten we als bron van kernwaarden omarmen.

Wat speelt er op dit moment actueel in de raad? Hoe sta jij daar in?
Het actueelste thema is uiteraard het afscheid van onze burgemeester. Tijdens de bijzondere raadsvergadering medio december is hij bestuurskunstenaar genoemd. Omdat geen ander het bestuursmodel van Zeist zo heeft vernieuwd en verbeterd als hij. De rollen van burgemeester en raadslid zijn weliswaar verschillend, maar richten zich op één brandpunt, die van de bestuurlijke besluitvorming. Dat spel, gezamenlijk, samen en gemeenschappelijk, vanuit verschillende rollen en invalshoeken, beheerst Koos Janssen uitstekend. Hij noemt zelf de fundamentele humanitaire beginselen als uitgangspunt. Die waarden neemt hij mee in zijn roeping. Als burgemeester heb je moed nodig en die heeft hij getoond. Koos is geslaagd in het bereiken van zijn ambities als 1e burger van onze dorpen; naast, voor en achter alle inwoners van Zeist. Zelfs met tegenwind houdt hij zich staande om de bestuurscultuur te vernieuwen en is hij stoer genoeg om leiding te geven aan de vernieuwing van de lokale democratie. Een inspirator voor velen met resultaten die staan als een huis, waardoor de inwoners van Zeist vooruitlopen en trots zijn op de hoeder van de democratie, progressief op het gebied van burgerberaad en met begrip voor degenen in nood.

Hoe kijk je aan tegen de burgemeesterswissel? Koos Janssen zette zich vaak in voor burgerparticipatie, wat ook één van de speerpunten van NDZ is, raak je daarin een belangrijke bondgenoot kwijt?
Dit zijn competenties die we zullen missen. Tegelijkertijd zullen deze competenties terugkomen in een andere vorm en zullen nieuwe competenties ontstaan. Omdat afscheid en start in elkaars verlengde liggen. Zonder afscheid geen start. Die gedachte stemt onze fractie hoopvol. Omdat er een stevige en robuuste basis ligt waarop het college en de gemeenteraad met onze organisatie verder kunnen. De vernieuwing van de lokale democratie is als een trein die voortdendert en niet stopt.

Hoe combineer je het raadswerk met je andere activiteiten?
Als je het raadswerk voor 100 procent wilt doen, dan kan het niet anders dan dat je ergens de tijd vandaan moet halen. Soms betekent dat de tijd voor je naasten of je vrije tijd. In mijn geval heb ik gekozen om ook werktijd in te zetten voor het raadswerk. De politiek past mij als een jas. Ook de route naar de besluitvorming is bijzonder en nuttig en eist tijd. Die weg kan vreugdevol zijn. Het toont de democratie in optima forma.

Hoe is de samenwerking binnen de fractie, en met de andere lokale partijen?
De samenwerking binnen de fractie is uitstekend. Alle vijf fractieleden werken daar hard aan. Om dat zo te houden hebben we jaarlijkse externe teambuildingsessies en debattrainingen. Ook met de fractie van Seyst.Nu hebben we goed contact en spreken we elkaar op regelmatige basis. Ik ben er voorstander van de contacten uit te breiden en de lokale beweging een vaste kracht in het politieke bestel te laten zijn.

Hoe onderhoud je contact met je kiezers en je achterban in Zeist?
Het contact met de samenleving is belangrijk. In januari beginnen we samen met Seyst.Nu met een spreekuur in het Binnenbos om dat daarna uit te breiden over alle kernen. We wonen wijkbijeenkomsten van inwoners en inspraakgroepen bij en we nemen deel aan wijkbezoeken. In september 2023 hebben we ons tienjarig bestaan gevierd met een symposium met als thema "de toekomst van Zeist". Leden en belangstellende konden kennisnemen van actuele thema's. We houden verder enquêtes op onze website. Op social media volgen we onze vrienden op Facebook, plaatsen we posts van hen en delen nieuwsberichten. En we lezen natuurlijk alle berichten van het Zeistermagazine.

Waar ga je je de komende tijd hard voor maken in de raad?
We blijven de lokale waarden controleren. Dat wil zeggen: we blijven het college aanspreken op verbetering en vernieuwing van inspraak bij besluiten. Het moet gaan om inwonergericht lokaal beleid, behoud van groene waarden en economische vitaliteit.
De fractie van NieuwDemocratischZeist wenst de lezers van het Zeistermagazine al het goede en veel leesplezier in 2024.
 

Bijdrage
Lezershoek

 


Jan eerder aan het woord:
Lijsttrekker NDZ: Jan Bredius

Meer raadsleden aan het woord:
Raadslid aan het woord: Gerard van Vliet

Volgende bericht:
Bonte boel in de kerstvakantie

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.