Rode en Groene Pluim uitgereikt

13 maart 2022
tekst: Gert-Jan van Lochem

Wake Zeist en De Moestuin Juf hebben de Rode en de Groene Pluim van GroenLinks gewonnen voor hun bijzondere bijdragen aan een sociaal en duurzaam Zeist.
De Wake Zeist organiseert elke eerste zondag van de maand een bijeenkomst bij het detentiecentrum Zeist. Om stil te staan bij vreemdelingendetentie, bij mensen die zonder strafblad vastzitten. In deze tijden van vluchtelingenstromen uit Afghanistan en Oekraïne blijkt weer hoe relevant de Wake is.
De Moestuin Juf, Charlotte Verhoeve, krijgt deze prijs voor haar enthousiasme om natuurlijk moestuinieren te bevorderen, via lessen op school, begeleiden van buurtmoestuinen en cursussen, plus haar inzet voor operatie Steenbreek, wormenhotels en composteren.

Voor de Rode Pluim waren genomineerd: de Wake Zeist, de Voedselbank Zeist en Atelier Totem.
De Voedselbank Zeist helpt alle mensen in de gemeente Zeist die met een inkomen onder bijstandsniveau rond moeten komen met een ruim aanbod van voedingsmiddelen. Een groot deel van de levensmiddelen wordt geschonken door supermarkten, winkelier, marktkooplui en kwekers. Hiermee wordt ook verspilling van voedsel voorkomen. Sinds de energiecrisis heeft de Voedselbank Zeist het aanbod opgeschaald!
Atelier Totem: is een gemoedelijke werkplaats waar dagbesteding voor mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt wordt geboden.

Voor de Groene Pluim waren genomineerd: De Moestuin Juf, CleanUpDay Zeist en de Boswerf.
CleanUpDay Zeist organiseert de maandelijkse Bermbrigade langs de doorgaande wegen in Zeist om zwerfafval te rapen en bewustzijn rond afval te vergroten.
En wie in Zeist kent de Boswerf niet? Spelen, leren, ontdekken, lenen, inspireren: een prachtige, groene oase, midden in het Zeisterbos. Kinderen kunnen spelen en wat leren in het Natuurspeelbos, het Beleefbos, en de Kleine Beestjes Tuin.

Fractie en bestuur van GroenLinks Zeist hebben uit een grote lijst met sociale en duurzame initiatieven de nominaties vastgesteld. Daarna hebben de leden van de afdeling de winnaars gekozen. Voorzitter Liesbeth Raymakers van GroenLinks afdeling Zeist maakte de winnaars bekend tijdens de goedbezochte nieuwjaars/verkiezingsborrel op 11 maart. De winnaars van vorig jaar – Kringloop Zeist en de Groene Schuur – overhandigden de wisseltrofeeën.

De Rode Pluim is een kunstwerk van voormalig GroenLinks raadslid Arend Knot, getiteld ‘Rainbow Warrier’. De Groene Pluim, een soort bijenkorf, is gemaakt door Sebas van Atelier Totem.

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over de Wake:
De woede en de wake

Meer over moestuinieren:
Wij zijn verheugd met de geboorte van onze Boon!

Volgende bijdrage:
De mooiste foto van: Emely Dekkers (2)

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.