Ongevraagd advies

12 maart 2023
tekst: Henny Fokkema; illustratie: Pixabay

 

Geef het land aan wie het weet te liggen: prachtig
onder zeeniveau, midden in het paradijs.
Geef het de manken, de blinden, de stamelaars
en slissers. De zwijgers.

Geef het de oude man die 's ochtends vroeg gaat vissen,
alleen om zijn vrouw te ontlopen – wij zijn ook
die man, die vrouw, wij zijn ook die vissen.

Geef het de vrouw die kinderen leert: neem zebra's te voet,
sla terug als je geslagen wordt, zorg altijd voor je hond.

Geef het wie er weg wil maar het niet kan missen.
Wie blijft. Wie grenzen kent, de scheve gevels
en de aarde. Wie niets van aangepaste prijzen weet
maar wel van actuele waarde. Schrik niet.

Breek het schreeuwen open, kijk: ook daar zitten wij,
schouder aan schouder om het vuur, grommend
en hoopvol. Te wachten. Te staren.

Geef het land aan wie het ternauwernood maar stralend
vast zal houden, geef het wie het amper past.

Kijk verder dan de meest geplakte posters, negeer
de zachtste woorden, de wanen en de lach –
geef je land, je stad, je tijd uit handen.

Maar geef één stem weg.
Nooit de macht.
 

Met het oog op de verkiezingen van aanstaande woensdag dacht ik aan het mooie gedicht van Ester Naomi Perquin: “Geef één stem weg / Nooit de macht”. En aan wie geef je dan je stem in het landschap dat steeds meer verbrokkeld lijkt? 

Om te beginnen ben ik op de lijst met kandidaten voor de Provinciale Staten gaan kijken, zeker in deze tijd waarin de provincie voor wat betreft een oplossing van de stikstofcrisis, het natuurbeheer, busverbindingen, provinciale wegen, de klimaatcrisis en de woningbouw ertoe doet. Er valt wat te kiezen zeg, maar liefst 19 partijen staan er op de kieslijst. En hoe maak je dan je keus?

Allereerst valt het mij op dat er voor de PvdA niemand uit Zeist op de kieslijst staat.  Voor GroenLinks wordt slecht 1 kandidaat uit Zeist vermeld, op nummer 17. Voor de SP staan 3 kandidaten uit Zeist op de lijst. Voor de VVD 3 kandidaten, voor D66 4 kandidaten, waarvan 2 op plaats 49 en 50 en voor SGP en CU beide 1 kandidaat. Wanneer ik de ruime vertegenwoordiging van U26 gemeenten - als ik het goed begrijp een verzameling van lokale partijen uit de diverse Utrechtse gemeenten - met zeven kandidaten uit Zeist buiten beschouwing laat, dan staan er vanuit de politieke partijen in onze gemeenteraad ruim geschat 13 kandidaten op de kieslijst voor de 49 zetels van de Provinciale Staten van Utrecht. Een mager aantal lijkt mij, voor een gemeente met 66.000 inwoners, die qua inwonersaantal de vierde plek inneemt op de provinciale ranglijst van het aantal inwoners per gemeente.

En dan, stel dat alle 13 op de lijst opgenomen kandidaten gekozen zouden worden? Op 31 mei aanstaande kiezen de in totaal 540 gekozen provinciale statenleden de 75 leden van de Eerste Kamer. Het gekke is wel, dat de gekozen statenleden vervolgens niet gehouden zijn om hun stem uit te brengen op dezelfde partij als waarvoor zij gekozen zijn in de Staten. Dat zou trouwens ook niet kunnen. Neem de U26 gemeenten-partij, die alleen in de provincie Utrecht bij de Provinciale Statenverkiezing meedoet. Mocht deze partij zetels in de Provinciale Staten halen, dan zal zij aansluiting moeten zoeken bij een andere partij of haar stem voor de leden van de Eerste Kamer verloren moeten laten gaan.

Ingewikkeld, ingewikkeld. En wat Zeist betreft hoeft onze Minister-President niet bang te zijn voor een wolk aan linkse Zeistenaren die de provincie Utrecht bewolkt doen zijn.

Dus ongevraagd advies: kijk verder dan de meest geplakte poster, negeer / de zachtste woorden, de wanen en de lach / geef je land, je stad, je tijd uit handen. Ga stemmen!
 

Bijdrage: 
Column: 

Reacties

Beste Henny,

Uit je column maak ik op, dat je een Zeister vertegenwoordiging in de Provinciale Staten erg belangrijk vindt. Waarom? Waar ben je bang voor als Zeist onvoldoende vertegenwoordigd is? Dat de Zeister belangen niet goed worden behartigd? Als dat de reden is, kan ik je uit de droom helpen: een statenlid zit er niet om de belangen van zijn woonplaats te behartigen, maar om de provincie als geheel te besturen, conform de opvattingen van zijn partij en/of het coalitieakkoord. De belangen van Zeist worden via een andere weg heus wel in de gaten gehouden. Wethouders en raadsfracties hebben overleg met gedeputeerden en statenleden. Dat is ook de meest zuivere weg.

Kortom: stem dus niet op een Zeistenaar van een partij die je anders ook niet zou kiezen, maar ga voor de partij die het meest beantwoordt aan jouw idealen en waarden in het leven en waarvan het programma je het meeste aanspreekt. En zoek dan binnen de partij naar de kandidaat die jou het meest aanspreekt. En ja, met je eindconclusie ben ik het helemaal eens: Ga stemmen!

Het is gewoon bekend dat U26 onderdeel is van OPNL en voor de Eerste Kamer daar op stemt! Dus een stem naar U26 gaat niet naar een andere partij, dus die stem gaat niet verloren!

Waarde heer Snel, beste Hans,

Het viel mij op dat linkse kandidaten uit Zeist enigszins/nogal ondervertegenwoordigd waren op de kieslijsten. Verbazing hierover is iets anders dan het belangrijk vinden. Ik denk dat ik met deze reactie je vragen naar aanleiding van mijn column heb beantwoord.
Met vriendelijke groet, Henny Fokkema

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.