De waarde van

De Schimmelflat

Column
Onlangs kregen raadsleden en pers een rondleiding in en rondom de flat op de Graaf Adolflaan, eigendom van particuliere verhuurder Lisman & Lisman. Ze treffen er veel schimmel, lekkages en ander achterstallig onderhoud aan. “De beheerder bejegent ons alsof we lastige mensen zijn".
tekst: Henny Fokkema; foto: Hans Hendrickx

Wat knaagt …

Column
In Vollenhove wordt een deel van de woningen verhuurd aan mensen die zich inzetten voor de buurt. De evaluatie laat zien dat met name jonge mensen zich graag inzetten voor hun buurt en hun leefomgeving. Een prachtig initiatief, maar zou het niet mooi zijn om deze sociale dienstplicht dan in alle wijken te vragen?
tekst: Henny Fokkema; foto: Pixabay

“Eerlijke WOZ”, maar niet heus!

Column
Nog geen week na de WOZ-aanslag krijg ik opnieuw een brief, van “EERLIJKE WOZ”. Zeist is echter landelijk gezien juist een van de goedkoopste gemeentes in Nederland wat betreft de OZB, en beschamende acties van bureautjes als “EERLIJKE WOZ” kosten onnodig veel gemeenschapsgeld.
tekst: Henny Fokkema; foto: Satheesh Sankaran via Pixabay

De waarde van vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit

Column
De verkiezingsuitslag en de gang van zaken rondom de formatie geven mij een bezorgd en ongerust gevoel. Maar ik krijg warme voeten als ik fantaseer dat in ons mooie dorp Zeist respect voor waarden en normen, gelijkwaardigheid en solidariteit in weerwil van de landelijke tendensen de richtinggevende basisbeginselen blijven zijn.
tekst: Henny Fokkema; foto: Anja Osenberg via Pixabay

Kanaries

Column
Ellen Blom, een in Zeist woonachtige regisseur, heeft het initiatief genomen voor een muzikale voorstelling waarin de verhalen van mensen centraal staan. Onder de titel ‘Kanaries’ vertellen zes verschillende hoofdpersonen met uiteenlopende achtergronden en leeftijden over hun geschiedenis.
tekst: Henny Fokkema; foto: Cesar Augusto Ramirez Vallejo via Pixabay

Groep 8 aan de macht

Interview
Stichting Leerkansen Zeist en Stichting Leren voor de Toekomst organiseerden een training voor de doorstroomtoets voor kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs. Henny Fokkema ging in gesprek met Darine El Houfi, oprichter en directeur van Leren voor de Toekomst, over dit bijzondere project.
tekst: Henny Fokkema; foto: Oumama El Houfi

Alles moet anders

Column
In Zeist kiezen partijen vaak voor weer een nader onderzoek om zo het geven van concrete en structurele hulp uit te stellen. Het zou goed zijn wanneer in Zeist alle onderzoeken worden gestopt en er tot actie overgegaan wordt. Soms moet alles anders, 'zoals een beleidsnotitie die niet geschreven hoeft te worden’.
tekst: Henny Fokkema; foto: Pixabay

Gast bij de Iftar

Column
Enkele dagen na de aanvang van de Ramadan worden Martijn en ik door Darine el Houfi van Leren voor de Toekomst uitgenodigd voor de Iftar op 16 april. Wat is er plezieriger dan gastvrij voor een maaltijd te worden uitgenodigd? Tijdens de maaltijd spreken we met enthousiaste jongeren.
tekst: Henny Fokkema; foto’s: LinkedIn Darine el Hoefi

Ongevraagd advies

Column
Henny geeft een ongevraagd advies voor de verkiezingen van aanstaande woensdag: "Kijk verder dan de meest geplakte poster, negeer de zachtste woorden, de wanen en de lach. Ga stemmen! Maar geef één stem weg. Nooit de macht."
tekst: Henny Fokkema; illustratie: Pixabay

Pages