NK goochelen in Figi

9 oktober 2022
tekst: Marcel Verbakel; foto: Sebastian Konopix

Op zondag 16 oktober organiseert de Nederlandse Magische Unie in theater Figi het Nederlands Kampioenschap goochelen. Maar liefst 15 deelnemers hebben zich aangemeld om in het strijdperk te treden. De vakkundige jury met onder andere Hans Klok wacht de lastige taak om alle acts te beoordelen en vervolgens de beste te kiezen. Tijdens een avondshow treden een aantal internationale artiesten op en worden de winnaars bekend gemaakt. Jij kunt daar bij zijn!

Jaarlijks evenement
Het NK goochelen wordt jaarlijks georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Nederlands Magische Unie (NMU). Dit jaar strijden de 15 deelnemers om de prijzen in de categorie Stage (manipulatie, illusie, mentalisme of algemeen goochelen) en de categorie Close-up (goochelen met o.a. kaarten en munten). Tijdens het laatste kampioenschap (2019) won goochelduo Rob & Emiel de Grand Prix en zij gaan dit jaar hun titel weer verdedigen.

Groot en divers deelnemerveld
De jury beoordeelt de deelnemers onder meer op originaliteit, technische vaardigheden en entertainmentwaarde. De behaalde punten bepalen vervolgens wie de winnaars zijn in diverse categorieën. In elke categorie – zoals kaartgoochelen, illusies en manipulatie – zijn er 3 prijzen beschikbaar. Voor het behalen hiervan is er ook een minimaal aantal punten vereist. De winnaar van het hoogste aantal punten ontvangt de Grand Prix en mag zich het komende jaar Nederlands Kampioen Goochelen noemen.

Avondshow met topartiesten in het Figi.
Naast de bekendmaking van de winnaars treden ook een groot aantal topartiesten uit binnen- en buitenland op tijdens de avondshow. Uit Nederland zijn dit Niek Takens (2e prijs op Europees Kampioenschap kaartmanipulatie), Niek & Guy (kleinkunst, magie en muziek en werkten samen bij de Ashton Brothers) en jongleur David Severins. Uit Zweden komt Tom Stone (trad op bij Penn & Teller een populaire goochelshow in Amerika), uit Engeland Jon Allen en uit Noord-Ierland Nicola Arkane (o.a. tweede bij 'Sweden Got Talent').

Avondshow ook toegankelijk voor niet-goochelaars
Naast de wedstrijd is het NK Goochelen ook een ontmoetingsmoment voor de Nederlandse goochelwereld. Een plaats om ideeën uit te wisselen en om nieuwe trucs te zien en te kopen. Daarom heeft het evenement een besloten karakter. Dat geldt niet voor de avondshow. Hier is het publiek welkom voor een magische avond. Er zijn nog kaarten beschikbaar die voor € 32,50 besteld kunnen worden via nmumagic.nl.

Over de Nederlandse Magische Unie
De NMU is een overkoepelende organisatie van Nederlandse goochelverenigingen. De stichting NMU is dé autoriteit in Nederland op het gebied van de goochelkunst. Met als doel: het onderhouden van contacten tussen goochelaars onderling en het stimuleren van kwaliteitsverbetering. Dat doen zij door het organiseren van kampioenschappen, een jongerenweekend, (online) lezingen en themadagen. Op nmumagic.nl staat meer informatie over de NMU, goochelverenigingen, activiteiten en de goochelkunst.

Bijdrage: 
Artikel: 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.