Mijn Grote Broer

15 oktober 2023
tekst: Gerard van der Zanden

Op dinsdagavond 24 oktober vertoont Humanitas Heuvelrug in het Beauforthuis in Austerlitz de bekroonde documentaire ‘Mijn Grote Broer’, over zelfdoding en rouw. Na vertoning van de documentaire gaat regisseur Mercedes Stalenhoef in het Beauforthuis in gesprek met de aanwezigen.

Over deze documentaire
Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen. Een onwezenlijke en verwarrende tijd breekt aan voor zijn ouders en broer Gijs. Hebben ze signalen gemist? Hoe kon er een kant van Arie zijn die zij niet kenden? Al opkrabbelend uit het diepe dal van het rouwproces, ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer en de zware gevoelens waar hij al enige tijd mee worstelde.

De documentaire gaat over het rouwproces van de ouders en de broer van Arie. Het is een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven.

Op het Nederlands Filmfestival dat eind september in Utrecht werd gehouden, won Mijn Grote Broer de Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire 2023.

Humanitas
De documentaire, waaraan Carla Greeven van Humanitas Heuvelrug meewerkte, maakt grote indruk. Vereniging Humanitas heeft veel vrijwilligers die werkzaam zijn rondom rouw, verlies en eenzaamheid. Het betreft zowel individuele activiteiten steun bij verlies en rouw, als groepen steun bij rouw. Vandaar dit initiatief van Carla, Jenny Groenewegen en Evera Voskuil van Humanitas om een speciale vertoning te organiseren. Na vertoning van de documentaire gaan we in gesprek met de regisseur, Mercedes Stalenhoef, rouwtherapeute Machteld Lavell en Carla Greeven.

Vertoning
De speciale vertoning is op dinsdagavond 24 oktober in het Beauforthuis aan de Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz. De avond begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee. Na vertoning van de documentaire volgt het nagesprek met de aanwezigen in de zaal. De discussie zal vooral gevoerd worden vanuit het perspectief van de hulpverlening.

Om uiterlijk 22.00 uur wordt de avond afgesloten.

De speciale vertoning kan door geïnteresseerden gratis worden bijgewoond. Wel ontvangen we zo spoedig mogelijk per mail je opgave, als je deze avond bij wilt wonen. Je kunt je opgave mailen naar: c.vanloenen@humanitas.nl
 

Bijdrage: 
Artikel: 

 


Meer over zelfdoding:
Een tuintje boven je buik

Meer over Humanitas Heuvelrug:
Hulp bij de belastingaangifte

Volgende column:
Man & Hond op de Slotlaan

 

Voeg een reactie toe

Plain text

  • HTML tags zijn niet toegestaan.
  • Website-adressen en emailadressen worden automatisch omgezet in een link.
  • Regels en paragrafen breken automatisch af.